במזג האוויר מושלם, באווירת צהרי שישי אופיינית לליגה הלאומית ועם התרגשות רבה ברחבי העיר אום אל פאחם - איצטדיון השלום שב אמש (שישי) אל הכדורגל הישראלי עם משחק הבכורה המחודשת אחרי שיפוץ שארך כשלוש שנים.
הציפייה הגדולה בסיומו של מהלך שיפוץ ארוך ורצוף בקשיים ואתגרים שעמדו בפני אנשי המועדון ואנשי העירייה הגיעה אמש אל נקודת השיא - ולמעשה לנקודת הפתיחה של ״אסתאד אל סלאם״. האווירה המרגשת, מחירי המזנונים הראויים להערכה, היעדר הגגות והאקוסטיקה ונורות האזהרה שאנשי ההתאחדות והמנהלת חייבים לאתר מראש. יצאנו לבדוק.
כר דשא במעלה ההר
איצטדיונים הצופים לנוף מרהיב הם לא משהו שניתן למצוא בכל מדינה, ואין ספק שהצופה שיגיע לאיצטדיון השלום (במיוחד אם זה בשעות היום) יהנה מנוף פסטורלי. בדרך אליו, יצטרכו הצופים לנסוע בדרך לא פשוטה ותלולה במיוחד בכבישים הצרים של העיר. עומסי התנועה ככל הנראה יהיו חלק בלתי נפרד מההגעה למשחקים באיצטדיון, אבל לחובבי הכדורגל שיעשו את דרכם צפונה לאום אל פאחם מומלץ יהיה לצאת מוקדם. ולנסוע בזהירות.
כר דשא מעניין נוסף הוא זה ששוכן בצמוד לאיצטדיון, מגרש סינטטי שמשמש את מחלקת הנוער. הקרבה בין מגרש מחלקת הנוער למגרשה של הקבוצה הבוגרת יכול להיות משמעותי בחיבור של אוהדי הקבוצה למשחקי מחלקת הנוער. בהתסכלות על סמיכות בין מגרש האימונים לאיצטדיון, ניתן בהחלט לחשוב על מודל טוב עבור קבוצות נוספות לקיים את משחקי הנוער בסמוך למשחקי הבוגרת (האיצטדיון בפתח תקווה ואיצטדיון לויטה, למשל).
בסך הכל, לחיוב או לשלילה, איצטדיון מעולה לליגה הלאומית במבנה מעניין עם יציעים נמוכים ויציעים גבוהים - מאפשר גם מיקום טוב עבור אוהדים שבאים לעודד וגם עבור כאלו שהדגל מסתיר להם (יש איפה לשבת). עם זאת, ארגוני האוהדים יצטרכו להתגבר על אתגר האקוסטיקה, שכן אין הרבה מושבים שמוגנים תחת קורת גג. (למעשה, רק חלק מסוים מהיציע המערבי נמצא תחת קורת גג. יושבי יציע האורחים ויושבי היציע המזרחי נמצאים תחת כיפת השמיים).
סוגייה נוספת היא האם, ומה יידרש בפני אנשי אום אל פאחם לעשות, כאשר חזון 10,000 האוהדים (שאכן יכול להתממש במשחק נתון של אום אל פאחם אם תעמוד במטרותיה ותעפיל לליגת העל) יתממש. למעשה רק 3 מפאות המגרש מכילות יציעים כאשר החלק הצפוני של האיצטדיון ללא יציע.
מצד אחד איצטדיון מרשים ואולי אפילו החווייתי ביותר שניתן לקבל מהליגה הלאומית, עם כר דשא פנטסטי ואווירה מיוחדת. מצד שני - כזה שעדיין לא כל כך נראה כמו מימוש מלא של חזון אנשי העיר. בנוסף, נקודות מסוימות מחוץ לתחומי האיצטדיון צופות אל תוך המגרש וגם במצב כזה - התממשות של חזון אנשי אום אל פאחם לאלפי אוהדים שגודשים את המגרש יכולה גם להסתיים באירועים פחות משמחים על גדרות האיצטדיון. מניעה מוקדמת יכול להציל אוהדים.
מחירי המזנונים
לא מעט קהלים בליגת העל כבר מחו לא פעם בנושא. אוכל, שתייה, וכל מה שאפשר לנשנש הוא לפעמים הנחמה היחידה עבור אוהדים במשחקי כדורגל (אוהדי קבוצות התחתית מכירים את הנושא היטב). המחירים בליגת העל במקרה הטוב גבוהים ובמקרה הרע - מרתיחים. ובאיצטדיון השלום? נקניקייה בעשרה שקלים, שתייה וארטיקים בחמישה שקלים.
מועדוני ליגת העל, ראו ולימדו. ונסו להשקיע ככל הניתן במאבק. תנו לאכול בזול.
תנו לראות ספורט
לא, אני לא מדבר על המשחק שבהחלט לא התעלה לרמה גבוהה אבל היה באיזשהו מקום צפוי באירוע ספורט שעיקר העניין בו היה האיצטדיון. וזה בסדר. אום אל פאחם ניסתה בכל כוחה, שלחה כלים התקפיים קדימה אבל מול יכולת הגנתית טובה של בני יהודה וטיל מושלם של אמיר עגייב החבורה של אלישע לוי הצליחה לומר תודה על קבלת הפנים החמה ולהתראות עם שלוש הנקודות. גם השופט רועי רינשרייבר נהנה מהאיצטדיון החדש והפגין תצוגת שיפוט טובה מאוד במשחק הזה.
אלא שעם שריקת הסיום של המשחק, בהתחממות אירועים מהירה מ-0 ל-100, קיבלנו שוב את הצדדים הפחות יפים של הכדורגל הישראלי. בתוך המוני האנשים שהמתינו, משני צדדי המתרס, האירוע הספורטיבי שהתנהל בצורה נהדרת הסתיים באירועים צורמים, עם עימותים בין האבטחה לאוהדי בני יהודה ותחושת פחד של האוהדים הכתומים ביציאה מהאיצטדיון. כולי תקווה שאנשי אום אל פאחם יעשו כמיטב יכולתם על מנת לטפל במתפרעים, ושאנשי בני יהודה יהיו מעורבים וינסו להבין מה בדיוק קרה בין אוהדיהם לבין המאבטח בסיום המשחק.
בעלי בני יהודה משה דמאיו ויו"ר אום אל פאחם מוחמד אבו אלעם מיהרו להגיע לאירוע ולהרגיע, אבל האירוע לא יוכל להסתיים בכך. התמונות מאיצטדיון השלום הן תמונות אמיתיות ולא פשוטות עבור רוב האוהדים (הרוב המוחלט) שהגיעו למגרש כדי להנות ממשחק של קבוצתם האהובה ומאווירת שלום. גם כאן, מניעה מוקדמת והפקת לקחים חיובית מאירועי אמש יכולה להציל בעתיד אוהדים. זה אפשרי. כולנו תקווה שהאיצטדיון באום אל פאחם יספק רגעים גדולים רבים, וספורטיביים בלבד, בכדורגל הישראלי. וולקאם בק "אסתאד אל סלאם"