העונה, אין ספקות, היריבות הגדולה ביותר בכדורגל הישראלי שייכת למכבי חיפה והפועל תל אביב, שתי היריבות בצמרת, שמאכלסות את המקום הראשון והשני בליגת העל. רגע לפני פתיחת הסיבוב השלישי והמכריע בליגה, השתיים נפגשות בפעם החמישית העונה הערב ב-20:45, הפעם בשמינית גמר גביע המדינה.
הפועל שולטת במשחקי הגביע
הפועל תל אביב ומכבי חיפה נפגשו 10 פעמים בגביע המדינה, כשהמפגש הראשון היה ב-1960, אז ניצחה הפועל תל אביב, שאירחה את משחק חצי הגמר, 0:1 משערו של משה בורסוק. מאז הירוקים והאדומים נפגשו בעוד 9 מפגשים, כששניים מהניצחונות היו במשחקי גומלין כשהגביע שוחק בשיטת בית חוץ.
המפגשים בגביע מחייכים דווקא להפועל תל אביב והרבה פחות לירוקים מחיפה. האדומים ניצחו 6 מפגשים (1960, 1972, 1975, 1990, 2000, 2004) בעוד חיפה ניצחה רק ב-2 (1986, 1993). בשתי העונות בהן הגביע שוחק בשיטת בית חוץ, שתי הקבוצות נפרדו במשחק הראשון בתיקו ללא שערים.
בעשור האחרון נפגשו השתיים רק פעמיים, בעונת 2000 בחצי הגמר, האדומים ניצחו בהכרעה בבעיטות עונשין מ-11 מטרים עם עצירות נהדרות של שביט אלימלך, לאחר 0:0 בתום 120 דקות. הפועל המשיכה באותה עונה לזכיה בדאבל. בעונת 2004 השתיים נפגשו ברבע הגמר בבלומפילד, והמשחק הוכרע גם כן בבעיטות מ-11 מטרים, כשבסיום היתה זו שוב הפועל שהעפילה לחצי הגמר. הזמן החוקי הסתיים בשיויון 2:2.
אגב, מהמפגש האחרון בין שתי הקבוצות נותרו שישה שחקנים שמשחקים גם היום בשתי הקבוצות. בחיפה אלו השוער הוותיק, ניר דווידוביץ', הקפטן יניב קטן ומי שחולק עם קטן ודווידוביץ' את סרט הקפטן, אלון חרזי.
מי שעוד שותף בשורות חיפה באותו המשחק הוא בלם הפועל בעונה הנוכחית, וואליד באדיר. באדיר חובר ליגאל אנטבי ולשי אבוטבול (שלא ישחק בעקבות פציעה) ששיחקו גם במפגש הגביע האחרון בין שתי הקבוצות. כמו כן, על ספסל האדומים, יושב/עומד עוזר המאמן, הסמל של הפועל, יוסי אבוקסיס, שגם הוא נטל חלק במשחק הגביע בעונת 2004.
ואם כבר מסתכלים על נתונים ממפגשי הגביע בעבר, אז אולי כדאי שבמתחם חודרוב יתכוננו היטב למחצית השניה, אז חיפה כבשה את כל 9 שעריה. אם לא די בכך, אז כדאי להגנת האדומים להתרכז במיוחד בעשר הדקות האחרונות אז כבשה חיפה שליש משעריה במפגשים בין הקבוצות בגביע.
בניגוד לחיפה, האדומים מתל אביב שומרים על ריכוז גבוה ברחבת הירוקים לאורך כל המשחק, כשבמחצית הראשונה במשחקי הגביע בין שני המועדונים כבשה הפועל 4 שערים ובמחצית השניה 5 שערים. במחצית הראשונה הרבו האדומים לכבוש בין הדקות ה-20 ל-30 ובמחצית השניה בין הדקות ה-70 ל-80, לתשומת ליבם של דווידוביץ' וקינן.
אגב אף אחד מכובשי השערים במפגשים האחרונים בין הקבוצות כבר לא משחקים, כשב-2004 כבש את אחד מהשערים בתיקו 2:2 אבוקסיס - היום על הקווים בבלומפילד.
למאמן חיפה, אלישע לוי כדאי מאוד לקוות שהפועל לא תעלה ליתרון ראשונה, וזאת מכיוון שבארבעה מפגשים מתוך החמישה (1960, 1972, 1975, 2004) בהן ניצחו האדומים, הם גם הובילו ראשונים. חיפה ניצחה רק 2 מפגשים בין השתיים (1986, 1993).
מתוך עשרת המפגשים בין שתי הקבוצות רק שלושה משחקים שוחקו באצטדיון בלומפילד שיארח ביום חמישי את שמינית הגמר. מצבם של הירוקים ממש לא רע ביחס לעובדה שהמאזן בבלומפילד בגביע הוא זהה. ניצחון להפועל, ניצחון לחיפה ומשחק יחיד שהסתיים בתיקו.
אוהדי שתי הקבוצות יכולים להיות רגועים, הסבירות שיראו שערים במשחק הגביע ועוד בתום 90 הדקות גבוה יחסית. בכל מפגשי גביע המדינה בין שתי הקבוצות רק שלושה משחקים הסתיימו ב-0:0 בתום הזמן החוקי, כשמתוכם שני משחקים שוחקו בשיטת בית וחוץ, כשהמשחק הראשון הסתיים ללא שערים. בכל שבעת המשחקים האחרים השתיים כבשו ביחד 18 שערים, למעלה משני שערים בממוצע למשחק. הספק לא רע בכלל!
חיפה מתקשה בבלומפילד, יבואה שובר הגנות
בעונה הנוכחית נפגשו מכבי חיפה והפועל תל אביב ארבע פעמיים, כשבשני מפגשי הליגה נפרדו השתיים פעמיים בתיקו (בבלומפילד תיקו 0:0, בקרית אליעזר תיקו 2:2). שני מפגשים נוספים שנערכו בין הפועל ת"א לחיפה התקיימו במסגרת רבע גמר גביע הטוטו.
בשני המפגשים ניצחה הפועל: בראשון בבלומפילד האדומים ניצחו 0:2, והגיעו לגומלין בקרית אליעזר עם חצי כרטיס ביד, אך חיפה הצליחה לגרור את הגומלין להכרעה מבעיטות עונשין מ-11 מטרים, אחרי שניצחה במועד החוקי 0:2. בבעיטות העונשין הייתה זאת הפועל עם ידה על העליונה שניצחה והעפילה לחצי גמר גביע הטוטו.
בכלל בשלוש השנים האחרונות מכבי חיפה לא הצליחה לנצח את המשחקים בבלומפילד מול האדומים. מתוך ארבעת משחקי הליגה האחרונים בין שני המועדונים אותם הפועל אירחה בבלומפילד, היא ניצחה בשניים מהם וסיימה עוד שני משחקים בתוצאות תיקו. מתוך 10 המפגשים בין שני המועדונים במשחקי הליגה בשלוש השנים האחרונות, המאזן קצת שונה, כשחיפה ניצחה ב-3 משחקים, הפועל ניצחה ב-3 משחקים, וארבעה משחקים נוספים הסתיימו בתיקו.
למעט התיקו 0:0 בין חיפה להפועל בתחילת העונה בשלוש השנים האחרונות הובקע לפחות שער אחד במשחקים בין השתיים בליגה, כשממוצע השערים למשחק מתקרב לשלושה שערים למשחק.
ואם בשערים עסקינן, אז בהגנת חיפה ודאי התעניינו בנתון הבא. את מרבית שעריה העונה כובשת הפועל תל אביב במחצית השניה, 23 שערים, המהווים כ-61 אחוזים מכלל השערים של האדומים העונה בליגה. ואם להיות מדוייקים יותר, הרי שדקל קינן וניר דווידוביץ' יצטרכו לשים דגש בהגנה בעיקר בעשרים הדקות האחרונות וה'קטלניות' של הפועל, בהן היא כובשת כ-40 אחוזים משעריה העונה, 13 במספר.
מנגד, אלין טופוזאקוב ו-וואליד באדיר יאלצו להיות ערניים בעיקר לקראת סוף המחצית הראשונה ובפתיחת המחצית השניה אז כובשים הירוקים כ-שליש משעריהם העונה, 10 שערים המהווים 33 אחוזים משעריהם במשחקי החוץ.
נתון שבחיפה מכירים וחוששים ממנו לא מעט הוא אחוזי ההצלחה של הפועל בבית-82 אחוזים!. מי שאחראי לנתון המפחיד במעט הוא דווקא מי שלא ישחק: החלוץ סמואל יבואה, מלך השערים של הקבוצה ומי שמוביל את רשימת הכובשים העונה בליגת העל עם 12 כיבושים. יבואה, שהמריא ביום שלישי להלווית אימו בגאנה, לא חזר לארץ עדיין, מה שיהווה חיסרון גדול להתקפת האדומים, והרבה נחת להגנת הירוקים.
הפועל נאלצה להסתדר במשחק האחרון ללא הקשר שי אבוטבול שגמר את העונה בעקבות פציעה בקרסולו. אבוטבול היה אחראי ל-6 בישולים מהם נהנו החלוצים. מי שיתפוס את מקומו יהיה גילי ורמוט שבישל עד כה 5 שערים.
בחיפה מתקשים יותר במשחקי החוץ העונה כשהירוקים מחזיקים ב-55 אחוזי הצלחה במשחקים שמחוץ לקרית אליעזר. בזמן שאלישע לוי מתלבט בנוגע לחלוץ שיאייש את חוד ההתקפה כדי שיזכור שמי שמוביל את רשימת המבקיעים בקבוצתו העונה הוא טמבינקוסי פאנטיני עם 7 שערים כשבתפקיד הבשלן מחזיק הקפטן, יניב קטן, עם לא פחות מ-8 בישולים, בהחלט נתון מרשים שידליק הרבה נורות אדומות בקרב שחקני ההגנה של הפועל.
האם חיפה תשיג סוף סוף ניצחון יוקרתי בבלומפילד? האם הפועל שוב תנצח העונה בדו קרב פנדלים? מי תמשיך לרבע הגמר? חושבים שאתם יודעים? טקבקו לנו....