מכבי פתח תקווה, שתעלה הערב (חמישי) לגמר גביע המדינה מול הפועל באר שבע, משחקת בשני מגרשים במקביל. מצד אחד, הקבוצה של רן קוז`וק משחקת בהווה - הווה מורכב בו הקבוצה פיטרה מאמן, הצליחה לסיים במקום השביעי ולהדיח את הפועל חיפה, מכבי ת"א ונוף הגליל בדרך לגמר גביע המדינה.
לחצו להצטרף ל-5 חבר`ה, משחק הניחושים של ערוץ הספורט וקוקה-קולה
שני צירי הזמן האלה, בסופו של דבר, עשויים להתלכד לכדי שלם אחד. דור הזהב שגדל בעבר וגדל כיום במכבי פתח תקווה שווה לא מעט כסף, אולי אפילו סכום כסף שיכול להפוך את המועדון לאחת הקבוצות המצליחות בישראל.
ה"עתיד" שהיה
מכבי פ"ת מכרה את מנור סולומון בן ה-19 לשחטאר דונייצק תמורת 6.5 מיליון יורו. היא מכרה את ליאל עבדה בן ה-19 לסלטיק תמורת 4 מיליון יורו, את לאמק בנדה בן ה-21 ללצ`ה תמורת שני מיליון יורו ואת איתן אזולאי ב-700 אלף יורו.
ארבעה שחקנים שגדלו בקבוצה בשנים האחרונות ונמכרו, יחד, ב-13.2 מיליון יורו. לשם ההשוואה, שווי הסגל של שחקני הפועל ב"ש לפי טרנספרמרקט הוא 12.04 מיליון יורו. הון עתק (וכמעט מכפול מהשווי של מכבי פ"ת, בעונתה הראשונה חזרה בליגה הבכירה). אבל מדובר רק בחלק קטן מהסכומים בפועל.
מכבי פתח תקווה קיבלה 600 אלף יורו מהמעבר של עבדה לשרלוט FC, כחלק מהאחוזים ממכירה עתידית שהיא הכניסה בחוזהו. בנדה שווה כיום 8.5 מיליון יורו לפי "Football Transfers"`, כאשר למכבי פתח תקווה יש 15% מהרווחים במקרה שלצ`ה תחליט למכור אותו הקיץ אחרי שנתיים בליגה האיטלקית (ו-6 מיליון לפי טרנספרמרקט). אזולאי, שנמכר ב-700 אלף יורו, שווה כיום 1.4 מיליון ולמכבי פ"ת 20% מהרווח על מכירה עתידית. תאי בריבו, אגב, הניב לקבוצה 185 אלף יורו כשעבר מוולפסברגר לפילדלפיה אוניון.
אם אנחנו מחברים את הרווח מהמכירות העתידיות של עבדה, בנדה ואזולאי, לפי הערכות השווי האלה, אנחנו מגיעים ל-1.89 מיליון יורו נוספים, סכום שיכול להיות שווה שני זרים ברמה גבוהה בליגת העל. כל זה לפני שנפתרה הסיטואציה עם סולומון, שעבר משחטאר בהעברה חופשית בשל מלחמת רוסיה-אוקראינה, אך עדיין יש תביעה לסכום ע"י הקבוצה האוקראינית, כך שאם תושג פשרה, ייתכן שהמלאבסים יהיו זכאים ל-15% מסכומי ההעברה העתידית. במצטבר הגענו ל-15 מיליון יורו.
כל זה מתחיל ממחלקת הנוער. הקבוצה הצעירה של פ"ת זכתה באליפות הנוער לראשונה ב-2019 ושוב השנה. מאז הקבוצה סיימה פעמיים במקום השני, לא ירדה מהמקום החמישי והגיעה פעמיים לגמר הגביע. שחקנים ממנה קופצים קדימה, משתלבים בכדורגל הבוגרים.
העתיד שיהיה
מכבי פ"ת פתחה בחצי גמר גביע המדינה עם איברהים ג`אבר בן ה-21, עידן טוקלומטי וניב יהושע בני ה-19 ועם גיא דזנט ולירן חזן בני ה-18, כשחזן עוד הספיק לשחק בליגת העל לנוער העונה. חמשתם, כנראה, יהיו האקזיטים הבאים של משפחת לוזון, בטח אם הקבוצה תנצח את הפועל באר שבע ותבטיח לעצמה ארבעה משחקים באירופה (שניים במוקדמות הליגה האירופית ושניים במסגרת הקונפרנס ליג אם תודח בסיבוב השני), או אם חלקם אכן יהיו בסגל האולימפי.
נתחיל מטוקלומטי. בן ה-19 עבר עונה מורכבת, שכללה עימותים עם הקהל וחוסר עקביות, אך פתח ב-30 משחקים והבקיע חמישה שערים, כשהוא עשוי לפתוח גם בגמר הגביע. לוזון סיפר כי קנה אותו תמורת 20 אלף ש"ח מבית"ר טוברוק, לצד תשלום של 100 אלף דולר לעורך דין, ובמרץ האחרון הקבוצה טענה שהוא לא יימכר בפחות מ-3 מיליון יורו, לאחר שקבוצות מבלגיה ומצרפת הביעו בו עניין.
מי שעשוי להימכר בסכום גבוה עוד יותר הוא לירן חזן, שהתחיל את דרכו בהפועל פ"ת, עבר לעירוני מודיעין וחזר למלאבסים ב-2019. לוזון הבהיר שהוא לא למכירה כרגע וש"הוא ישבור את שיא ההעברות של מנור סולומון", מעל 6.5 מיליון יורו.
חזן, שהתחיל את העונה בליגת העל לנוער, כבש 5 שערים ב-4 הופעות בגביע ולמעשה מצא את הרשת בכל משחק, כולל מול מכבי ת"א והפועל חיפה. לא ראינו את הפוטנציאל הזה מגיע לידי ביטוי גם בפלייאוף התחתון והפיזי יותר, אבל הוא שם. לוזון אמר שזה יקח עוד כמה שנים, ולא מן הנמנע שנראה את פ"ת מנסה לבנות סביבו בשנה הבאה ואת חזן מגיע לכמות דו ספרתית של שערים.
יהושע התחיל את דרכו במחלקות הנוער של מכבי תל אביב והפך לשחקן הרכב העונה. הוא מקום 12 בכל הליגה עם 2.2 תיקולים בערב ו-4.8 קרבות מוצלחים במשחק עם אחוז הצלחה של 48%, נתון טוב מאוד מול שחקנים בוגרים ופיזיים יותר. הוא הפך לעוגן בקישור, והמלאבסים עם 25 נקודות ב-19 המשחקים בהם פתח לעומת 15 ב-14 המשחקים בהם היה על הספסל. הוא הראה ניצוצות גם בהתקפה עם מסירת מפתח אחת לערב והשער מול מכבי תל אביב.
גיא דזנט משך עניין מצד מכבי תל אביב ובעונת הבכורה שלו בליגת העל עבר בין ההרכב לספסל, כשהוא סיים עם שני בישולים והראה הרבה מאוד ניצוצות. דזנט רק בן 18, משחק דרך קבע בנבחרות הצעירות (גם אם לא זומן לסגל האולימפי) והראה פוטנציאל בעמדה מבוקשת, אך ייתכן שעונה נוספת בקבוצה היא הפתרון הטוב לכל המעורבים.
איברהים ג`באר הוא דוגמה אחרת לגמרי. הניגרי בן ה-21 שיחק בנבחרות הצעירות של ניגריה ומוערך כמי ששווה 600 אלף יורו כבר עכשיו, סכום משמעותי, ומצליח להשפיע לטובה בזכות הפיזיות שלו. הוא שם פחות נוצץ מהשאר, אך עוד שחקן צעיר שמשחק דרך קבע. וזה עוד לפני שדיברנו על הדר פוקס בן ה-20, שהפך לשחקן הרכב בקבוצה עוד בליגה הלאומית.
כל אחד מגיע מרקע שונה וכולם עוברים דרך המסננת של מכבי פתח תקווה. "הקבוצה הזאת מצליחה לזהות את השחקנים הישראלים הכי טובים בגיל צעיר, נותנת להם את הבמה שאין במועדונים גדולים ומצליחה למכור שחקנים בהון", אמר העיתונאי רפאל גלר לאתלטיק. היכולת של הקבוצה להצליח עם שחקנים כל כך צעירים לא מובנת מאליה, ויכולה להוביל להון נוסף שמגיע למועדון.
הפערים התקציביים בין רוב מועדוני הכדורגל בליגת העל לא גדולים במיוחד. מכבי חיפה ומכבי ת"א בליגה משל עצמן, הפועל ב"ש אחריהן עם 65 מיליון ש"ח, אך רוב הקבוצות העמידו תקציב שנע בין 3.5 ל-7.5 מיליון יורו, 14 עד 30 מיליון ש"ח, לפי הפרסומים השונים בתחילת העונה. הסכומים שעשויים להכנס לכיס של מכבי פ"ת ושל לוזון, שלא ממהר למכור את שחקניו בקלות, יכולים לשבור את השוק של מקומות 4-14.
למרות זאת, כפי שלוזון אמר בעצמו, זה לא יקרה כל כך מהר. המלאבסים לא עשו התקדמות מקצועית יוצאת דופן מאז מכירתו של מנור סולומון, ולמעשה ירדו ליגה בעונה הראשונה בלי ליאל עבדה. הקבוצה סיימה ברביעייה הראשונה בליגה פעם אחת בלבד ב-15 השנה האחרונות. כולם לא ישארו שם לאורך זמן, אבל בנייה נכונה שתשלב בין פגיעות בזרים, מאמן טוב כמו קוז`וך המבטיח והשקעה בתשתיות העתידיות יכולה למצב אותם קדימה.
אפשר להמשיך ולדבר על יובל קרצו ויהלי שבו בנוער, אופק מליקה שעבר עכשיו למכבי תל אביב, אריאל לוגסי, שהיה מלך הבישולים במונדיאליטו וכן הלאה. יכול להיות שבעוד כמה שנים אנחנו נזכור את מכבי פתח תקווה של 2023/24 בתור הגרסה הישראלית למונאקו של אמבפה, אוסף חריג של כשרונות צעירים שהפכו לשם דבר במונחים מקומיים. המיתוס הזה יהיה מושלם עם זכייה בגביע.