ימים לא קלים עוברים על מדינת ישראל. הדרום מופגז, הצפון גם מתחיל להתחמם, ובכלל – שוררת מן אווירת דיכאון ואפרוריות.
המצב הביטחוני לא פוסח על שאר תחומי החיים, בכלל זה הספורט הישראלי. בכדורגל ביטלו המשחקים, בכדורסל עדיין מתלבטים, לאריסה היוונית לא הגיעה למלחה, ואולימפיאקוס, אולי תודות ל"שגרירים", ניקולה ווייציץ' ויותם הלפרין, הגיעה לנוקיה במשחק שהוגדר כ"חסר רוח ספורטיבית" ע"י העיתונאים היוונים.
יש כבר לחשושים על כך שאם המלחמה בעזה תמשך ותתרחב, שוב נחזור לעידן חשוך-ספורטיבית, בו קבוצות לא תגענה (או שתגענה בהרכב חסר), בו קבוצות ונבחרות הספורט הישראלי ינדדו להם למקומות כגון סופיה, פאלרמו ואנטליה.
אין זו הפעם הראשונה שהמצב הביטחוני במדינתנו משנה את חוקי המשחק. בדקנו מה זה עשה לנו בעבר, לטוב ולרע.
2001/2 - המיליונרים הלונדונים מגיעים לבלומפילד, מילאן מפחדת מהחמאס
עונה אירופאית כמו שנתנה הפועל ת"א ב-2001/2, יהיה קשה מאוד לשחזר. זה לא רק המפעל החשוב (אופ"א), השלב הגבוה שאליו העפילו האדומים (רבע גמר), אלא בעיקר היריבות הבכירות שהפועל הדיחה בשלבי הנוקאאוט. הדרך החלה נצחונות על ירבאן הארמנית וגזיאנטפספור הטורקית.
היריבה בסיבוב הבא – צ'לסי. מצב ביטחוני מעורער גרם למנהל הכחולים דאז, קולין האצ'ינסון, לאפשר לשחקנים המפחדים להגיע לישראל להישאר בבית. וכך עשו 6 שחקנים - עמנואל פטי, מרסל דסאי, איידור גודיאנסון, אלברט פרר, גרהאם לה סו ו-ויליאם גלאס. צ'לסי נחתה בארץ ב-17 לאוקטובר, באותו יום בו נרצח שר התיירות, רחבעם זאבי.
18.10.01 - בלומפילד לבש חג והיה מלא ב-16,000 אדומים. בדקה ה-88 המחליף בן לוז העביר כדור שנגע בידו של ג'ון טרי הצעיר. גרשון בעט כדור שנעצר רק ברשת העליונה של בוסניץ'. בהפועל חשבו איך להעביר את הזמן עד לסיום, אך לקלשצ'נקו היו תוכניות אחרות. החלוץ המולדובי התרומם להגבהה של יוסי אבוקסיס ונגח לרשת. הפועל מנצחת 2:0 מדהים. שמעון גרשון אחרי המשחק: "רציתי לעקוץ את צ'לסי, שנהגו קצת בהתנשאות. לדעתי, הענקנו למדינת ישראל קצת נחת".
הגומלין בלונדון הסתיים ב-1:1 לא פחות מרשים, והפועל המשיכו הלאה, עברו את לוקומוטיב מוסקבה בסיבוב השלישי, את פארמה ברביעי, ועלו לרבע גמר גביע אופ"א.
מולם ניצבה מילאן הגדולה. פיגוע בתל-אביב סמוך למועד המשחק ודיווחים של מילאן על שקיבלו איומים מהחמאס גרמו להפועל לנדוד לניקוסיה. אלפי אדומים היגרו לקפריסין לחזות בעוד ניצחון ענק – 1:0 מרגליו של אותו קלשצ'נקו. בגומלין הפסידו הפועל בסאן-סירו 2:0 והודחו מהמפעל, אך שום דבר לא ייקח מהם את שהשיגו באותה שנה מופלאה.
אוקטובר 2002 – ליגת האלופות בניחוח ירוק
מכבי חיפה החלה את העונה האירופאית שלה לאחר אליפות שנייה ברציפות בארץ. אברהם גרנט סיים את תפקידו והלך לנבחרת, ויצחק שום הגיע לכרמל. עקב המצב הביטחוני דאז, נאלצו החיפאים לארח את כל משחקיהם האירופאים מחוץ לגבולות המדינה.
עם שומי על הקווים חיפה חלפה על-פני בלשינה הבילארוסית ושטורם גראץ האוסטרית, בדרך להיות הישראלית הראשונה שמעפילה לשלב הבתים. גם בשלב זה נאלצו הירוקים לארח מחוץ לביתם בקריית אליעזר.
הירוקים אימצו לעצמם בית חדש – אצטדיון GSP בניקוסיה. אחרי תבוסה 2:5 באולד טראפורד במחזור הראשון, הגיעה חיפה לביתה בקפריסין לשחק מול אולימפיאקוס החזקה. יעקובו שלח את היוונים לפיראוס עם 3 חתיכות ברשת. במחזורים 3-4 הפסידה חיפה ללברקוזן, 2:0 בקפריסין ו-2:1 בגרמניה.
ואז הגיע ה-29 באוקטובר. ה-GSP נצבע ירוק - השדים האדומים מגיעים לקפריסין. היונייטד הגיעו בין היתר בלי ואן-ניסטלרוי וגיגס הפצועים, ובארטז, בקהאם וחואן וורון ה"עייפים". פרגי העמיד הרכב משונה, עם פיל נוויל במרכז השדה ליד שחקנים כמו קוונטין פורצ'ן וקיירן ריצ'רדסון. ליריבות חיפה בבית F, אמר הסקוטי: "לברקוזן ואלימפיאקוס צריכות לבטוח בנו. אנו מגיעים לנצח בכל משחק. מוכרחים לשמור על מידה כלשהי של הגינות. אני סבור שאולימפיאקוס יכעסו עלינו אם נזלזל במשחק ואינני רוצה לקלקל את הקשרים הטובים בין המועדונים".
אך מול פרגי והיונייטד ניצבה חיפה רעבה ועם רצון עצום להוכיח. טילים אדירים של קטן וז'אוטאוטאס ופנדל של יעקובו נתנו לאלפי הירוקים ביציע ולאוהדי חיפה בארץ סיבה להשתולל. חיפה 3, יונייטד 0. גם בהרכב כזה של היונייטד, אף אחד לא ציפה לתוצאה כזו.
הניצחון הזה נתן המון כבוד למכבי חיפה, שכבר הציגה כמה הופעות אירופאיות מרשימות, נגד פ.ס.ז', נגד פארמה ורבות אחרות. אבל אם תשאלו כל אוהד ירוק, הלילה ההוא, ב-29 באוקטובר בניקוסיה, הוא בהחלט הלילה הכי גדול של הקבוצה מהכרמל.
במחזור השישי והאחרון סיימה חיפה בתיקו חוץ 3:3 מול אולימפיאקוס. שלב הבתים הראשון הסתיים, לחיפאים היו 7 נק' שהקנו להם מקום בגביע אופ"א, שם הודחה מול א.א.ק אתונה.
מוקדמות יורו 2004 - זה קמפיין זה?
קמפיין מוקדמות יורו 2004 היה אחד הקמפיינים החלשים של הנבחרת בשנים האחרונות. ישראל של גרנט הוגרלה לבית 1 עם צרפת, סלובניה, קפריסין ומלטה. עקב המצב בארץ אירחה הנבחרת את משחקיה מחוץ לישראל.
הנבחרת, שידועה כנבחרת ביתית, לא הסתדרה עם רוע הגזרה וסיימה את הקמפיין העצוב במקום השלישי עם 9 נק' בלבד.
רק שני ניצחונות היו לנבחרת, האחד במלטה – 2:0, והשני בפאלרמו, על נבחרת קפריסין, 2:0. ניצחון זה היה היחיד שהושג ב"בית". בשאר המשחקים הביתיים הציגה ישראל יכולת מבישה, הפסידה לצרפת וסיימה בתיקו עם סלובניה ומלטה החלשה.
ולנסיה בשירות הצהובים
2003-4 הייתה אחת העונות הגדולות בהיסטוריה של מכבי ת"א. שאראס הגיע, פארקר חזר ובמכבי העמידו קבוצה חזקה. רבים זוכרים את נס ז'לגיריס, אך השלשה של דרק שארפ בכלל לא הייתה משנה אם לא אותה החלטה של ולנסיה שלא להגיע לתל אביב.
ולנסיה שחששה מהמצב בארץ, סירבה להגיע וספגה הפסד טכני 20:0. לא רק זה, אלא שהספרדים ניצחו בקובנה שבוע לאחר מכן ונתנו למכבי הזדמנות להעפיל מהבית, אחרי שיכולת חלשה בשבועות שלפני הכניסו את הצהובים לצרות. אפילו הפסד של ולנסיה בארץ היה יכול לתת לה את הכרטיס הנכסף, אך הספרדים בחרו להבריז, קוסטאס החליט להחטיא 2 זריקות עונשין ושלף את שארפ החליטו שבא להם לדאוג לאיזה נס.
הפיינל פור בתל-אביב באותה עונה גם הוטל בספק אך לבסוף אושר קיומו. מכבי זכתה בגביע לאחר נצחון על צסק"א בחצי הגמר והתפוצצות על סקיפר בולוניה בגמר, 118:74.
אוגוסט 2006 - מלבנון השנייה להזדמנות האחרונה
גם נבחרת הכדורסל הושפעה מהמצב הבטחוני. במוקדמות אליפות אירופה 2007 נאלצה ישראל לארח את שלושת המשחקים הראשונים בסופיה. ניצחונות על בוסניה (88-81) ומקדוניה (83-70) לוו בהפסד לפורטוגל החלשה (67:61). הקמפיין הזה נחשב לאחד המביכים, תודות לתבוסות כגון 49:69 בפורטוגל ו-63:85 בבוסניה.
צבי שרף אמר לאתר היורובאסקט אחרי המשחקים: "אני כל הזמן חושב על מה היה אם היינו מארחים את כל משחקי הבית בתל-אביב, עם 10,000 צופים מאחורינו".
בסופו של דבר עלתה ישראל מטורניר ההזדמנות האחרונה, אחרי ניצחונות על בוסניה ומקדוניה. באליפות עצמה סיימה ישראל במקום ה-11, כשלצד תבוסה מול רוסיה והפסד מפתיע לאותה פורטוגל, היו ניצחונות הרואיים על סרביה וקרואטיה החזקות.
* * *
אם-כן, ניתן לראות שלמרות שהמצב הבטחוני בארץ גרם לקבוצות ונבחרות ישראליות לנדוד, היו שם גם כמה הישגים בלתי נשכחים. למרות הכל, שחקני, עסקני ואוהדי הספורט הישראלי לא רוצים לחשוב על לארח אירועי ספורט בסופיה, בפאלרמו ובניקוסיה. הם רוצים לבוא בהמוניהם לבלומפילד, לנוקיה ולקריית אליעזר.