כמעט חצי שנה יו"ר ההתאחדות לכדורגל, עופר עיני, שתק. לחץ תקשורתי והבנה, כנראה, שהוא כבר לא יכול להתחמק כמי שעומד בראש הפירמידה בכדורגל שלנו, הביאה אותו לכנס הבוקר (שני) מפגש עיתונאים ארוך בו הוא הסכים לענות לכל שאלה.
לאחרונה עיני עומד תחת ביקורות לא פשוטות. הוא כמעט לא מגיע למגרשים, בעוד הנבחרת הבוגרת צנחה למקום ה-82 בדירוג פיפ"א בעקבות ההפסדים לאיטליה ומקדוניה, מתחת לאיחוד האמירויות ולוב. בסוף השנה הוא יסיים קדנציה בת ארבע שנים. כפי שנחשף בערוץ הספורט, הוא צפוי להודיע שלא ימשיך לקדנציה נוספת.
להוציא את הבראת ההתאחדות מבחינה כלכלית ועירוב משרדי הממשלה בנושא הכספי למען הכדורגל, בקדנציה של עיני אין יותר מדי בשורות, בטח בכל מה שקשור לפן המקצועי. לפני חצי שנה הוא עוד הצהיר שמאמן הנבחרת, אלישע לוי, ימשיך לקמפיין נוסף בלי לקבל אישור מחברי ההנהלה, אבל כעת נראה שהסיכוי לכך פחת משמעותית.
"כשנכנסתי לכדורגל, ואני אומר את זה בצער רב, מצאתי בור של כמעט 80 מיליון ש"ח", אמר עיני בפתיחת דבריו, "זה העיב על קיומה של ההתאחדות וכשיש סכנה לקיומו של אותו גוף, הדבר הראשון שהייתי אמור לטפל בו זה איך להבריא אותו. תזרים המזומנים היה שלילי. היה ספק אם אפשר לשלם משכורות. מדברים על מאמן כזה או מאמן אחר, אבל צריך היה קודם כל לדאוג למשכורות. הצלחנו לייצב את המערכת. מצבנו השתפר בצורה ניכרת. אני לא האמנתי שבפרק זמן של שלוש שנים נצליח להגיע למצב של תזרים חיובי. אני שמח שהנושא הזה מאחורינו".
היו"ר המשיך: "בנוסף, צצו לפתחי מספר בעיות לא פשוטות מעבר לנושא הכלכלי, כמו הנושא הבין לאומי. לא הקלתי בו ראש. איום הפלשתינאים להוציא אותנו מפיפ"א זה איום אמיתי וזה עדיין איום אמיתי. במהלכים לא פשוטים הצלחנו לסכל מזימה של הפלשתינאים לערב פוליטיקה וספורט. האיום עוד לא הוסר, אבל כרגע העברנו שתי החלטות מאוד חשובות. על פי תקנון פיפ"א, התאחדות לא תוכל לדרוש הדחה של התאחדות אחרת, מה שלא היה בעבר וגם אם הוועדה הפועל של פיפ"א תחליט, צריך רוב של 75 אחוזים. הפלשתינאים פנו לקאס לערער על ההחלטה של פיפ"א ואנחנו עובדים איתם כדי לסכל גם את ההליך הזה".
"בזירה המקומית, טבעי שאנשים רוצים תוצאות כאן ועכשיו ואני אומר לכם שגם אם היינו עולים למונדיאל, זה לא היה תולדה של הליך אמיתי, אלא נס. כשהיינו במשחק של וויילס וישבתי עם יו"ר ההתאחדות שם שאלתי כמה ילדים משחקים שם? הוא ענה לי ש-350 אלף. אצלנו משחקים עשרה אחוז. בסיס הפירמידה שצריך לעלות למעלה הוא פי עשר. האמינו לי אצלנו יכול להיות כפול ילדים, אבל לצערי הרב אין לנו מספיק תשתיות. כמות המגרשים שיש היום בארץ, גם לאותם 35 אלף ילדים, לא מספיקה. אם אנחנו לא נפתח פה עוד 200 מגרשים קשה יהיה מאוד להרחיב את בסיס הפירמידה. במגרש הזה פעלתי רבות יחד עם משרד הספורט והצלחנו בכמה דברים".
"יש היום תקציב מאושר במועצה העליונה של סדר גודל של 200 מגרשים. הדבר הנוסף שהיקשה על הקמת מגרשים היה הטוטו, שאמר שאם ראש העיר של אותו מקום ישים כסף, גם אני אשים. הצלחנו לבטל את זה כך שהמימון שיתקבל לטובת מגרש בעיריות ה"לא חזקות" יהיה מימון מלא. אז אם כל זה נעשה אז למה אין מגרשים? אגייס מישהו לטובת העניין שזה יהיה כל עיסוקו. חייבים לייצר מהלכים של קידום תשתיות. בנוסף, הקמנו חמישה מרכזי מצוינות שהחלו לעבוד".
"זהבי התנצל בפני סקטורים מסוימים"
"הצלחתי גם לקבל מפיפ"א שלושה מיליון דולר לשפר את בית הנבחרות. יוקם שם מגרש נוסף ונרחיב עוד קומה. הסיכוי שלנו יגדל כשכל הילדים ישחקו באותה שיטה באותו מערך ויהיו הרבה יחד. חסר לי מעורבות יותר חזקה של הממשלה. בכל המדינות שהצליחו לייצר כדורגל יותר טוב היתה החלטת ממשלה. עד שבאתי, המדינה מעולם לא העבירה כסף תקציבי לכדורגל ואני הצלחתי. המדינה צריכה לקחת אחריות על התשתיות ולהיות שותפה מלאה לקידום הכדורגל כי זה ספורט הכי פופולרי וספורט להמונים ואני אפילו קורא לזה ספורט לעניים. יש לנו דברים במדינה יותר חשובים מהכדורגל אבל חייבים לייצר פתרון".
עיני נשאל לגבי המשך דרכו של אלישע לוי ואמר: "זה הקמפיין הראשון שאני מיניתי מאמן והסתכלתי מקרוב לגבי כל התהליכים שקורים ואני לא חושב שהבעיה של הנבחרת היא רק בעיה של מאמן. אם היינו מביאים את המאמן הכי טוב בעולם, אני לא בטוח שהיינו מצליחים לעלות למונדיאל. יותר מזה, כמעט בטוח שלא. יש בעיית מנטאליות. בעיה כזו יש דרך לפתור אותה, לטפל בה. הנבחרת היא לא של ההתאחדות, אלא של מדינת ישראל. השחקנים משחקים בשביל בשביל המדינה, שרים את ההמנון של המדינה, לא את ההמנון של ההתאחדות. זה הכבוד הכי גדול לשחק בשביל המדינה שלו. אני לא אומר ששחקנים לא מרגישים את זה, אבל צריך להרגיש את זה יותר. אם עד היום לא התערבתי בנושא הנבחרת וחשבתי שזה תפקידו הבלעדי של המאמן, אני אהיה מעורב בעניין הזה".
"אמרתי שהייתי רוצה לראות את אלישע ממשיך בחיחון. חשבתי שצריך לבנות איזשהו חזון לקמפיין הבא. בדרך קרו לא מעט תקלות. בתום הקמפיין אעשה סבב התייעצויות עם חברי ועדת האיתור. כל החלטה שתתקבל תהיה אחרי הקמפיין, אלישע לוי יידע ראשון. גם אני רואה דברים וחלק מהדברים נראים לא טוב. מצריך מחשבה מחודשת. מי שלא יודע לעשות מחשבה מחודשת בצמתים בחיים, כנראה לא יודע לנהל. לא התקבלה שום החלטה. הנושא יידון ולא רק עניין המאמן. צריך לבחון מה קורה, למשל, כששחקן בא לבית הנבחרות, מה קורה בקליטה שלו? בוא נניח שהיום אלישע מינה מאמן כושר מהשורה הראשונה, הכי טוב שיש. נתתי לו לבחור כל מי שרק רוצה, אבל אני חושב, לדוגמא, שאם היה לי מאמן כושר מצוין, למה אני צריך להחליף אותו עם מאמן מבקש?".
"לגבי הקהל, אין ספק שהאוהדים מאוכזבים מהתוצאות של הנבחרת. צריך לראות איך אנחנו מטפלים בזה. יש פה איזה חלל שצריך להיכנס ולפתור אותו. צריך להסב את פנינו לפריפריה. הכל צריך להיבחן. יש בעיות בדרכי גישה כמו איצטדיון טדי. בעיה חמורה. בפעם האחרונה לקח לי ארבע שעות להגיע. יש בעיית חנייה. אנחנו רוצים לשחק שם כי זו בירת ישראל והעירייה שם תהיה חייבת לייצר פתרונות אמיתיים. תגבור רכבות וכ"ו, אחרת תהיה לנו בעיה מאוד קשה. אנחנו ערים לטענות הקהל. במשחק הקרוב מול ספרד הולכת להיות בעיית כפולה כי יש שם אירוע נוסף. אנחנו במגעים עם ראש העיר ניר ברקת. אי אפשר להעביר מקום פתאום, יש כללים באופ"א. נקווה שיימצא פיתרון, לא הכל בידיים שלנו. הפתרון בידיים של עיריית ירושלים".
עיני גם לא התחמק מלדבר על פרשת זריקת סרט הקפטן על ידי ערן זהבי: "הוא מונה לקפטן על ידי המאמן. כששחקן לוקח סרט קפטן, יש לו אחריות כלפי הנבחרת, כלפי המדינה, כלפי הציבור. הוא לא עוד שחקן בנבחרת. הוא ראש הקבוצה. אני חושב שלמרות שהקהל צעק בוז והקהל לא נהג בסדר, גם הקהל צריך להבין שהנבחרת היא של עם ישראל וזה כדורגל וספורט, אבל יחד עם זאת הוא היה חייב לגלות איפוק ומנהיגות ולצערי המהלך של זריקת סרט הקפטן בעיני זה פגיעה בכבודה של הנבחרת ופגיעה בכבוד מדינת ישראל, ככה אני רואה את זה".
"כדרכי, לא קיבלתי החלטה בשלוף. נאמר לי על יד אנשיי שזהבי הבין שהוא טעה והוא רוצה להתנצל. חיכיתי לשמוע את ההתנצלות שלו. הוא התנצל בפני סקטורים מסוימים. הוא אמר שהוא לא מתחרט ואז היה לי ברור. דיברתי עם אלישע ובהחלטה משותפת החלטנו להשעות אותו. הוא טעה כשפרש לגמרי מהנבחרת. יכול היה לקבל את העונש בכבוד ואולי בעתיד היה חוזר אחרי ההשעיה. דבר אחד כן ברור לי, זהבי, בעיני, לא יכול להיות קפטן נבחרת ישראל לעולם. בעיניי סרט הקפטן הוא כמו דגל. נבחרת ישראל זה נבחרת לאומית. לזרוק סרט של קפטן זה לא סמרטוט. הוא טעה ובגדול".
"לכל אלה שטוענים שאני לא מבין בכדורגל, אני כבר מבין"
עיני המשיך והתייחס לסוגיית בעלי הקבוצות שהורשעו בפלילים כמו אלי טביב וג'קי בן זקן: "מי שהורשע בעבירה פלילית, לא יכול להיות חבר הנהלה ולא היססנו לפעול נגד טביב בעניין הזה ונגד אבו סובחי. לגבי טביב ובית"ר ירושלים, אנחנו ערים לכל מיני התנהלויות שלטעמנו חורגות, אולי, מהחלטה של בית הדין העליון של מה מותר לו ומה אסור לו. תתקיים איתו ישיבה בנושא ואחרי הישיבה תתקבל החלטה. בעניין עכו, גם שומעים שמועות והנושא בבדיקה. אם היו לנו סמכויות של הרשות לניירות ערך אז היינו פועלים אחרת. ג'קי בן זקן, על הנייר לפחות, הוא אינו הבעלים של אשדוד. כל הנושאים האלה הועלו מול המשפטנים שלנו. אחד הדברים שאני מנסה לייצר פתרונות זה הנושא של הבקרה התקציבית, לעשות בה לא מעט שינויים".
גם בנושא הלנת השכר היו"ר היה נחרץ: "זה נושא מרכזי בעיניי. אין סיבה שילינו שכר. אני מבטיח לכם שזה נושא שיטופל. היום ראשי המועדונים יותר מודעים לזה. אני מקווה שכתוצאה מהשינוי בבקרה התקציבית, הסיכוי שיולן שכר לשחקנים יהיה אפסי עוד לפני תום הקדנציה שלי. אני צופה התנגדויות אבל אני מאוד נחרץ בעניין הזה".
לעיני דעה ברורה לגבי הכדורגל בשבת: "לי לא היה אכפת שלא ישחקו בשבת, אבל בוא נאמר ומחר אסור לשחק בשבת, איפה נשחק? אין לנו מספיק אצטדיונים לנהל ליגות מקצועניות. אם תהיה החלטה שאין כדורגל בשבת, לא יהיה כדורגל בכלל. לא כי אנחנו לא רוצים, אלא כי אין לנו מספיק מגרשים. מצד שני אנחנו מדינת חוק. זו סוגיה לא פשוטה וטוב שהיא נמצאת על הפרק. צריך לפחות שלושה אצטדיונים אם אין כדורגל בשבת. ברור שיש לזה ערך כספי, מול זכייני שידור. המדינה תצטרך לשפות. כסף נניח בצד. הקטע הטכני הוא הבעיה. לבנות אצטדיון לא לוקח יום. ילדים זה שבת אלא אם כן יחליטו שיום ראשון הוא יום השבתון". לגבי האצטדיון הלאומי הוסיף: "נפתחו עוד שתי אופציות לאצטדיון במרכז: רמה"ש ואור יהודה. לשני האצטדיונים האלה שותפים מכבי ת"א ואנחנו מטפלים בזה. אולי גם אצטדיון ר"ג, אם נצליח. נפגשתי עם ראש עיריית רמה"ש ונפגשתי עם עיריית אור יהודה. זה לא רע שיש קבוצה ששותפה לעניין. זה עובד לאט".
עיני התייחס גם לעתידו כיו"ר: "הבחירות הבאות הן באוגוסט. עד סוף השנה אני אקבל החלטה אם אני אמשיך לקדנציה נוספת. בשיקולים המרכזיים שלי, מעבר לשיקולים האישיים, זה שאני רוצה להיות בטוח שאני יכול לשנות. לא באתי בשביל טייטל. הצלחתי לפחות לתת לגוף הזה להיות בועט. הדבר המרכזי שמפה אני לוקח לכדורגל שהוא צריך להיות. לבנות תכנית רב שנתית. בחלק מהדברים אני מעריך שאני אתקל בהתנגדות".
"עלה לאחרונה נושא של הרכב הנהלת ההתאחדות. נשאלה שאלה באוויר, בישיבת המנהלת, יכול להיות מצב שחבר הנהלה שאמור לייצג את האינטרסים של ההתאחדות יהיה חבר המנהלת? כי יש ניגודי עניינים. השאלה השנייה היא האם ניתן להעביר מהלכים שלטובת הכדורגל ולאו דווקא משרתים אינטרסים של קבוצות כאלה ואחרות? כי אם לא נדע להעביר את זה בבית, הסיכוי שנשכנע בחוץ יהיה יותר קטן. אלו דברים שאדע בשיחות עם אנשים שהם למעשה היום נמצאים בקרב מקבלי ההחלטות. אחד הדברים שאני רוצה בבקרה התקציבית זה שמן הראוי שיהיה אחת לשלושה חודשים דו"ח תזרים מזומנים. שלא מישהו פתאום יופתע. זה לא ישרת את בעלי הקבוצות, אבל מבחינתי זה חשוב. לכל אלה שטוענים שאני לא מבין בכדורגל, אני כבר מבין".