כמעט בכל דיון על נבחרת ישראל, מיטב הפרשנים נוהגים להסתכל בדרך כלל רק על השורה התחתונה: העפלה לטורניר גדול - תהיה הצלחה גדולה (כרגע רק בתיאוריה), אי העפלה - כישלון חרוץ (בלשון המעטה). אז איך בוחנים את קמפיין מוקדמות העולם שמציב מול הנבחרת שתי אלופות עולם כמו ספרד ואיטליה? לכאורה, הסיכויים לעלות באמת נראים קטנים יותר מאי פעם. לכן, נדרשת הסתכלות קצת שונה על הגדרת הציפיות. מעבר לחתירה למקום השלישי, על הנבחרת לנסות להשיג מאזן טוב יותר ממה שהשיגה עד כה.
המטרה: לפחות 15 נקודות בקמפיין
מבט סטטיסטי על 12 הקמפיינים הקודמים של ישראל, מאז הצטרפה שוב לאירופה לקראת מוקדמות 1994, מגלה שאחוזי ההצלחה של הנבחרת בכחול-לבן עומד על 48% הצלחה. אם מתרגמים את זה למשחק בודד, הרי שהנבחרת צברה 1.43 נקודות בכל משחק מאז עלה שלמה שרף עם חניכיו למשחק הראשון מול אוסטריה בווינה בספטמבר 1992. בחשבון פשוט - מדובר על 14.3 נקודות לקמפיין שכולל 10 משחקים (כפי שיהיה גם בקמפיין הנוכחי).
לכן, על ישראל להשיג לפחות 15 נקודות, כדי להגיד שהנבחרת לא הלכה אחורה. אם ישראל רוצה לסיים במקום השלישי עליה להשיג כנראה קצת יותר. 18 נקודות כמעט בוודאות יעניקו לה את המקום הרצוי, אך בשביל זה היא תהיה חייבת לנצח פעמיים את הנבחרות המדורגות מתחתיה, פעמיים את אלבניה, או פעם אחת את אלבניה ולקחת 3 נקודות ב-4 משחקים מול ספרד ואיטליה.
בכל הנוגע ליחס שערים - נשמח לראות את הנבחרת מגדילה את הממוצע שלה, שעומד עד כה על 1.57 שערים למשחק (180 שערים ב-114 משחקים), ולהקטין את כמות הספיגות שעומדת כרגע על 1.27 שערים למשחק (145 מאז 1994). כלומר בקמפיין הנוכחי השאיפה היא להשיג לפחות 16 שערי זכות ופחות מ-12 כדורים ברשת של דודו גורש.
משחקי פתיחה: טובים יותר ממה שחשבתם
הנה נתון שבטח יפתיע אתכם: לנבחרת ישראל יש מאזן מעולה ב-12 טורנירי המוקדמות האחרונים (מונדיאל ויורו) בכל הקשור למשחקי הפתיחה של כל אחד מהם. מאז התבוסה 5:2 לאוסטריה במוקדמות 94, ישראל רשמה 7 ניצחונות ו-4 תיקו, שזה קרוב מאוד למאזן בתקופה המקבילה של האיטלקים שניצחו ב-7 משחקים וסיימו 5 בתיקו. יש נטייה לחשוב שנבחרת גדולה שמגיעה למשחק ראשון בקמפיין אחרי טורניר גדול (איטליה העפילה לכל הטורנירים הללו) מגיעה לא כל כך מוכנה מנטאלית, אבל במקרה של האזורי לא נרשמו תוצאות מביכות באותם משחקים, למעט אולי 1:1 ביתי עם ליטא במוקדמות יורו 2008. אלישע לוי וחניכיו יכולים אולי להתנחם בעובדה שהאיטלקים לא הביסו אף אחת מהיריבות שלהן במשחקי פתיחה. אולי בעצם, כי זאת איטליה.
אם הולכים עוד אחורה בזמן, מגלים שהאיטלקים מעולם לא הפסידו משחק פתיחה של מוקדמות מונדיאל. הפעם האחרונה שנוצחו בתחילתו של קמפיין מוקדמות לטורניר גדול הייתה ב-20 בנובמבר 1974, כשנוצחו 3:1 על ידי הולנד של יוהאן קרויף. זה קרה במסגרת מוקדמות יורו 1976. עוד נדבך שצריך לעשות לנו שחור בעיניים מדבר על כך שהאיטלקים לא הפסידו משחק מוקדמות כבר עשור. למעשה, ההפסד 3:1 בצרפת בספטמבר 2006 (מוקדמות יורו 2008), היה הפעם האחרונה שאלופת העולם לשעבר נכנעה במסגרת הזו. מאז ניצחה ב-37 מ-50 משחקי מוקדמות (יורו או מונדיאל) שקיימה.
מפגשי עבר: סנסציה במקסיקו 1970
ישראל מעולם לא ניצחה את איטליה. היא הפסידה בארבעה מתוך חמישה מפגשים, אבל דווקא במשחק החשוב ביותר בשלב הבתים של מונדיאל 1970 בטולוקה, לוח התוצאות הראה 0:0. אנחנו מדברים על נבחרת שנעצרה רק בגמר, שם הפסידה לברזיל של פלה. השתיים נפגשו גם במוקדמות מונדיאל 1962: הנבחרת של גיולה מנדי הפסידה 4:2 באצטדיון ר"ג באוקטובר 1961, ובגומלין כעבור שלושה שבועות הובסה 6:0 בטורינו. כמו כן, שתי הנבחרות קיימו שני משחקי ידידות: ב-1971 הנבחרת הפסידה 2:0 בבארי, ובבלופילד כעבור שנה, איטליה ניצחה 0:1. אז גם על ההיסטוריה אי אפשר לבנות.
כמו שכבר הבנתם, ישראל לא בדיוק הצטיינה נגד אלופות עולם בעבר, בהווה או בדיעבד. הניצחון 2:3 על צרפת היה גם היחיד שהושג על אלופת עולם (5 שנים לאחר מכן) מתוך 16 משחקים. מול יריבה אחרת בבית, ספרד, ישראל רשמה שלושה הפסדים ותיקו אחד. לאנגליה הפסדנו פעם אחת ועוד משחק הסתיים בתיקו, ואילו לאורוגוואי, הנבחרת של מקסיקו 70' הפסידה. הנחמה האמיתית היא שאת גרמניה, ברזיל וארגנטינה עדיין לא פגשנו במשחק תחרותי.
ישראל צברה 48% הצלחה מאז שחזרה לאירופה. זה אומר 1.43 נק׳ למשחק. זה אומר שאפשר וצריך לצפות ל-15 נקודות בקמפיין הנוכחי
— Dani Porath (@DaniPorath) 5 בספטמבר 2016