לפני כשנתיים וחצי החלה מיני-מהפכה במכבי ת"א. הקבוצה, שהתכוננה לעונה המלאה הראשונה עם הבעלים אלכס שניידר, עייפה מכל האכזבות שהביאו עימם שחקני הנוער אותם גידלה והחלה להתעניין בשחקנים יהודים שמשחקים בחו"ל ויכולים לשחק בארץ כישראלים לכל דבר.

קצרה היריעה ממספר השחקנים היהודים שהגיעו לקרית שלום, כאשר לפעמים זה נראה היה כמו קיבוץ גלויות ולא קבוצת כדורגל, אבל בסופו של דבר שילמו הצהובים לא מעט כסף על רודי חדד, ג'ונתן אסוס ועוד כמה שחקנים שמהר מאוד נזרקו לתהום הנשייה.

הרעיון של אבי נמני לא היה רע. הרי בלם נבחרת ארגנטינה לשעבר, וולטר סמואל, המשחק באינטר הוא יהודי וגם באנגליה יש שחקנים לא רעים, כמו שחקן השנה של נוטינגהאם פורסט בעונה שעברה, כריס כהן, ואפילו לדייויד בקהאם שורשים ביהדות, אבל מה עם הביצוע? בצד הזה אפשר לבנות על יעקב שחר שיעשה את העבודה.

לפני שנרכש על ידי חיפה, מכבי ת"א עוד הביעה התעניינות ברוני פורוקארה (26), קשרה הפיני-יהודי של אורברו השבדית, אבל הירוקים בסופו של דבר הוציאו את פנקס הצ'קים ושילמו כמעט מיליון דולר על אחד הכישרונות העולים בכדורגל הפיני, וגם יהודי כשר למהדרין, עם תעודות.

רוני פורוקארה. ישתף פעולה עם רועי דיין בבירשחוט (GettyImages) (צילום: מערכת ONE)
רוני פורוקארה. יהודי עם תעודות (GettyImages) | צילום: מערכת ONE

פיני יהודי? יש דבר כזה


למרות המחיר הגבוה ששילמה עליו חיפה והעובדה שגם קבוצות באנגליה וגרמניה התעניינו בשירותיו, פורוקארה מעולם לא נחשב לכישרון גדול בתחילת דרכו בפינלנד. הוא עבר בלא מעט מחלקות נוער, לפני שעשה את הבכורה שלו בבוגרים של האמינלינה בגיל 19 ולזכותו הופעה אחת בלבד בנבחרת הצעירות של ארצו.

פורוקארה כבש 6 שערים בלבד ב-49 הופעות במדי האמינלינה, חרף העובדה שתופקד בעיקר כחלוץ וב-2005 עבר לקבוצה נוספת מהליגה השניה – הונקה, שם עשה את הפריצה הגדולה שלו. פורוקארה הוביל את הונקה לעליה כבר בעונה הראשונה שלו במועדון, כאשר הוא גם תופס את עינו של מאמן נבחרת פינלנד, סטיוארט בקסטר וזוכה להופעת בכורה בנבחרת ב-2006 כמחליף נגד שבדיה.

רוני פורוקארה. פרץ במדי הונקה, אותה הוביל לעליה לליגה הראשונה (Get (צילום: מערכת ONE)
רוני פורוקארה. פרץ במדי הונקה, אותה הוביל לעליה לליגה הראשונה (GettyImages) | צילום: מערכת ONE

פורוקארה כבש התחיל לחשוב בגדול והוא הבין שהליגה הפינית, שנחשבת לאחת החלשות באירופה, קטנה עליו, אך למרות הזימון לנבחרת והשערים הרבים שכבש לזכות הונקה, ההזדמנות היחידה שקיבל השחקן היתה באורברו, קבוצת תחתית שבדית עם מאמן פיני, שהסכימה לזמן אותו למבחנים.

שלושה משחקי מבחן בתוך אולם בחורף הסקנדינבי בהם פורוקארה הימם את הקהל המקומי עם הכישרון שלו הספיקו לראשי אורברו על מנת להחתים אותו על חוזה ל-3 עונות. "הוא הולך להיות חביב הקהל", אמרו בקבוצה לאחר התצוגות שסיפק וצדקו.

הדרך לאירופה עוברת בכרמל


פורוקארה הפך במהרה לאחד השחקנים המובילים בקבוצתו החדשה ואחרי שנלחמה נגד הירידה ב-2007, בשתי העונות שלאחר מכן, יחד עם קשר נבחרת פינלנד, התקרבה אורברו למקום באירופה וסיימה במקומות ה-7 וה-6, כאשר הפיני כובש כמה מהשערים המכריעים של קבוצתו ומוכיח שהוא גם ווינר. הפריצות הסוחפות של פורוקארה באגף שמאל העניקו לו את הכינוי "רוניניו", כאשר יחד עם הגודל הפיזי, שמאפיין שחקנים מפינלנד, שילב פורוקארה גם מהירות וטכניקה.

רוני פורוקארה (מימין).  (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
רוני פורוקארה (מימין). (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

אין הרבה שחקנים, במיוחד בישראל, שמתנשאים לגובה 1.85 מטרים, כך שבכל כדור גובה פורוקארה מהווה איום ובנוסף, יכולים לחלוף עלי פני שחקן בלי בעיה באגף, או בזכות המהירות הפנומנאלית שלו או בזכות הטכניקה המצוינת עם הכדור. מעט מאוד שחקנים בעולם יכולים לשלב את שתי התכונות, כאשר כריסטיאנו רונאלדו וזלאטן איברהימוביץ' הם הבולטים. פורוקארה היה שמח להגיע בחיפה למעט מההישגים של השניים האלו.

מי שבנה עליו כשחקן בולט בנבחרת ישראל, יכול לשכוח מהרעיון. פורוקארה נאמן לנבחרת כחול-לבן אחרת, כאשר גם בנבחרת פינלנד החל פורוקארה לתת את הטון. בשנים האחרונות. השיא הגיע ב-10 באוקטובר 2009, כאשר במשחק מוקדמות הגביע העולמי מול וויילס בהלסינקי כבש הקשר את שער היתרון עבור נבחרתו וגם הספיק לבשל את השני בניצחון 1:2 על הנבחרת של קרייג בלאמי, שהישווה זמנית וראיין גיגס.

ליאור רפאלוב. צריך להתחיל לחשוש למעמדו? (עמית מצפה) (צילום: מערכת ONE)
ליאור רפאלוב. צריך להתחיל לחשוש למעמדו? (עמית מצפה) | צילום: מערכת ONE

אז האם ליאור רפאלוב וגוסטבו בוקולי צריכים להתחיל לדאוג? ובכן, פורוקארה עדיין לא שיחק באף קבוצה גדולה בקריירה שלו והישג השיא שלו, כאמור, הוא המקום ה-6 בליגה השבדית עם אורברו.

בחיפה, כידוע, מקום 6 הוא גם כישלון חרוץ. בנוסף, פורוקארה ייאלץ להתרגל לליגה חדשה ולכדורגל שונה בתכלית ממה שהוא היה רגיל אליו עד עכשיו. מצד שני, שחקן מהסוג שלו לא רואים הרבה בארץ, כאשר אולי רק איתי שכטר ויניב קטן יכולים ללכת איתו כתף מול כתף כאשר הוא שועט אל השער. בכל מקרה, יהיה מעניין השנה בכרמל יחד עם פורוקארה, גם בלי הקיזוז.