ביום שלישי הקרוב, צפויה הנהלת ההתאחדות לכדורגל להחליט החלטה שתשפיע רבות על העונה הבאה בליגות הבכירות. נושא הקיזוז המושמץ יעלה לדיון כאשר חברי ההנהלה יצביעו בעד או נגד השיטה, שרבים טוענים שהיא אמנם מותחת, אך טומנת בחובה חוסר ספורטיביות מובהק.
תחושות אלו התעצמו בתקופה האחרונה לאחר שמכבי חיפה איבדה יתרון של שלוש נק' על פני הפועל ת"א והפסידה את תואר האליפות. כך גם הפועל כפ"ס, שעל פניו השיגה יותר נקודות מהפועל אשקלון, אולם רק בזכות סיום מוצלח, הקבוצה הדרומית רשמה עליית ליגה והכפר סבאים נשלחו למשחק מבחן בו הפסידו.
חוסר הספורטיביות ברור, קבוצות שעבדו קשה במהלך העונה, איבדו חצי מהנקודות שלהן בטבלה. אבל יו"ר ההתאחדות, אבי לוזון, לא המציא את שיטת הקיזוז, הוא אימץ אותה לליגה הישראלית אחרי שהיתה נהוגה בליגה השוייצרית. ראשי ההתאחדות שם ניסו למצוא פיתרון מלאכותי, שיחזיר את המתח למגרשים, וניסו את השיטה.
השיטה שהנהיגו הקולגות משוייץ היתה די דומה למה שאנחנו רואים כיום בליגה הישראלית עם מספר שינויים.
ליגת העל השוייצרית מנתה 12 קבוצות ובתום שני סיבובים של העונה הסדירה קוצצו הנקודות בחצי. הקבוצות שסיימו במקומות 1 עד 8 שיחקו 14 משחקים נוספים (בשני סיבובים) בקרב על האליפות. ארבע הקבוצות שנותרו נלחמו נגד הירידה מול ארבע הראשונות בליגת המשנה. שהכילה 16 קבוצות באותה תקופה.
שיטת הקיזוז השוויצרית באה לקיצה אחרי מספר עונות בשנת 2003. בסלובקיה נוסתה השיטה לעונה אחת בלבד ב-2005/6 ובתום העונה הזו היא בוטלה. כיום, ההתאחדויות של סקוטלנד ושל דנמרק מתעניינות בשיטה גם הן, אך טרם החליטו אם להנהיג אותה כבר בעונה הקרובה.
"אני יכול להבין את התסכול של מכבי חיפה"
בריאיון ל-ONE סיפר מארק וונאה, דובר ההתאחדות השוייצרית, על השיטה: "ההחלטה לקצץ נקודות היתה קשה בהרבה מובנים. הרבה טענו לחוסר ספורטיביות אבל מצד שני בשוייץ מאוד קר וזה מונע מאוהדים רבים להגיע למגרשים. למעשה, בגלל שנוצרו באופן מלאכותי משחקים מאוד מעניינים, האוהדים חזרו ליציעים וזו היתה נקודה חיובית".
"ההחלטה לבטל את השיטה הזו הגיעה בסופו של דבר בגלל טענה של המועדונים לחוסר ספורטיביות. הטענה היתה שאי אפשר להתערב ולקצץ נקודות שקבוצות עבדו קשה מאוד כל השנה על מנת להשיג אותן", סיפר הדובר.
וונאה התעניין במצב הליגה בישראל ואמר בתגובה: "אני יכול להבין את הכעס והתסכול של מכבי חיפה. בהרבה מאוד אספקטים, מדובר בשיטה מאוד לא ספורטיבית. אלו הם בדיוק הדברים שקרו כאן בזמן שהשיטה הזו היתה נהוגה. הרי זה אבסורד שכל השנה הקבוצות עובדות קשה ופתאום אומרים להם שחצי מהעבודה שלהם לא נחשבת".
"הוויכוח סביב שאלת הספורטיביות היה גדול מאוד כאן בשוייץ, רבים לא הסכימו עם השיטה, ואחרים אמרו שזה שווה את המתח שנוצר במגרשים. לתקופה מסויימת המועדונים הסכימו לקבל את השיטה הזו, מכיוון שזה הכניס להם יותר כסף ממכירת כרטיסים, אך בטווח הארוך ביטלו את השיטה", אמר.
בשוייץ הפסיקו את זה לפני כעשור, בסקוטלנד חושבים לאמץ
כיום, כמעט עשור ששוייץ כבר לא מקזזת נקודות ומבנה הליגה שלה השתנה שוב, לעשר קבוצות בליגה הבכירה בעוד בליגת המשנה יש 14 קבוצות. הקבוצה שמסיימת במקום הראשון בליגה זוכה באליפות ואילו הקבוצה שמסיימת במקום האחרון יורדת ליגה ובמקומה עולה קבוצה מליגת המשנה.
בשוייץ ידעו לספר כי הסיבה שהליגה קטנה ביחס לליגות שונות באירופה נובעת מרמת הכדורגל. המטרה היא ליצור ליגה קטנה ותחרותית מאוד במטרה להעלות את רמת הכדורגל. בדומה לסקוטלנד, שתי המדינות בחרו בליגה קטנה ואיכותית מאשר ליגה רחבה עם 16, 18 או 20 קבוצות. "אם היו לנו קבוצות ברמה גבוהה, היינו עושים גם ליגה של 30".
דובר ההתאחדות השוייצרית אמר עוד: "אני יודע שבהתאחדות של סקוטלנד גם כן שוקלים להפעיל את שיטת הקיזוז בשל השליטה המוחלטת של ריינג'רס וסלטיק בליגה. הם מחפשים פתרון לסוגיה הזו ואולי בסופו של דבר יחליטו לנסות את השיטה הזו. לפי מה שידוע לי התקשורת בסקוטלנד כבר עכשיו עושה בעיות", סיפר הדובר השוייצרי.
עם זאת, בשונה ממה שקורה בסקוטלנד, בליגת העל שלנו היו לא פחות מ-5 אלופות שונות ב-12 השנים האחרונות, מספר יוצא דופן ביחס לליגות בכירות כמו אנגליה, צרפת, ספרד או איטליה, שם קבוצות מחלקות בינן לבין עצמן את תארי האליפות.
השבוע צפויה הנהלת ההתאחדות לכדורגל להחליט לגבי השיטה בעונה הבאה. יש האומרים שהקיזוז הביא למתח בלתי רגיל בסיום העונה, אך אין ספק שעונת 2009\2010 תיזכר כעונה עם כוכבית שכולה קיזוז. השאלה הגדולה האם בהתאחדות לכדורגל מעדיפים מתח על פני ספורטיביות. כולנו מחכים לתשובה.