פינס. דורש חקירה משטרתית משמעותית (GettyImages) (צילום: מערכת ONE)
פינס. דורש חקירה משטרתית משמעותית (GettyImages) | צילום: מערכת ONE

"מרוב שכולנו אוהבים את הספורט, אנחנו לא מספיק שמים לב לתופעות החמורות שקורות בו", כך אומר חבר הכנסת אופיר פינס, שהיה שר התרבות והספורט לפני 3 שנים, ועל כן הוא ודאי מכיר מקרוב את תחלואי הספורט הישראלי.

תיבת הפנדורה של הספורט הישראלי נפתחה עם התאבדותו של מוני פנאן. המגמה המשיכה עם הודעתו של יאיר רבינוביץ' על מעורבות של עולם תחתון בכדורגל הישראלי, ועושה רושם שמכאן, הדרך לגילויים נוספים קצרה מתמיד.

בצל הלחץ הציבורי, יהיה קשה לעצור את גלגלי הצדק. "אני ביקשתי לנהל דיון דחוף בוועדת הפנים של הכנסת, שאחראית על משטרת ישראל, כדי לשמוע דיווח מהמשטרה לגבי עבריינות בספורט הישראלי", סיפר ח"כ פינס.

"אני מקווה שהדיון יתקיים בשבוע הבא בכנסת או מקסימום בעוד שבועיים", אומר פינס, שנשמע נחרץ ומוסיף, "גורמי אכיפת החוק צריכים להיכנס לעובי הקורה, והחקירה צריכה להיות משמעותית בסדר עדיפות גבוה. צריך לבדוק את כל החשדות והמידע שיש, ולראות אם מדובר באמת בתופעה רחבת היקף".

על פי הערכות של מספר גורמים, ישנו כסף גדול בהימורים הלא חוקיים, אותו מחפשות משפחות הפשע. היקף ההימורים בהם נעמד, לפי ההערכות, על 15 מיליארד שקלים.

כסף מזומנים שטרות (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
כסף מזומנים שטרות (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

מנגד, עומדות ההגרלות החוקיות, כדוגמת הלוטו והטוטו, אך מסתבר שהן לא מספיק פפולריות בקרב ציבור המהמרים בארץ. ההיקף הכולל של כל ההגרלות החוקיות בארץ הינו 5 מיליארד ש"ח בסך הכל.

מידת החומרה של ההימורים הלא חוקיים וכיצד היא מתרחשת
כשרואים את הסכומים האסטרונומיים שמסתובבים בשוק ההימורים, קל מאוד להבין את המוטיבציה של קברניטי הפשע, להשפיע על תוצאות משחקים לשם גריפת סכומי עתק.

"מדובר בסכומים עצומים, אפילו מיליארדים. זה מאוד הגיוני שתעשייה כזאת גדולה לא בוחלת באמצעים ומנסה להשפיע על תוצאות המשחקים", מסביר פינס, על הדרך שבה תופעה כזאת רחבה מתנהל מתחת לאף של כולנו ללא הפרעה. 

פינס חושף עד כמה לדעתו חמורה התופעה: "יש סיפור עם קבוצה של באר שבע, ששם המשטרה באמת הצליחה לעלות על קניית משחק. אבל זוהי טיפה בים. לא מדובר במקרה ספוראדי כזה או אחר, אלא בתופעה הרבה יותר רחבה, ובגלל פחד ואינטרסים, ישנה הסכמה רחבה של שתיקה סביב הדבר הזה".

אופיר פינס (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
אופיר פינס (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

שר הספורט לשעבר מעלה ספקות נוספים לגבי כשרות הספורט בארץ: "איך מתקבלות התרומות לקבוצות? מי תורם, איך ולמה? צריך לבדוק האם באמת משלמים תמיד מיסים, או שישנם תשלומים בכסף שחור. צריך לבדוק באיזה צורה מתבצעות עסקאות, כשקונים ומוכרים שחקנים בסכומים גבוהים".

"אתה לא באמת יודע כמה שקיפות יש בעסקאות האלה", מסביר פינס, ומוסיף: "יש לא מעט שמועות על כך, שמה שהיתה עלות העסקה היא לא העלות האמיתית. גם אם הבקרה התקציבית מקבלת את המסמכים. השאלה היא, האם הכל מנוהל במערכת אחת או שיש מערכת ניהול כפולה? גם זו תופעה שידענו בישראל".

פנאן (ONE) (צילום: מערכת ONE)
פנאן (ONE) | צילום: מערכת ONE

ההשפעה של פרשת מוני פנאן, והדרכים להבראת הספורט בארץ
לגבי החשדות על כך שמוני פנאן ניהל באמצעות "בנק" משלו מערכת ניהול כספים כפולה, אומר חבר הכנסת פינס: "צריך לבדוק את המערכת החוץ בנקאית שניהל מוני פנאן. לבדוק עד כמה היא מסועפת ועד כמה היא השפיעה על מכבי תל אביב ועל הכדורסל בכלל".
 
אחת הדרכים להבראת הספורט בישראל, לדעתו של פינס, היא הקמת אקדמיה לניהול ספורט: "תאר לעצמך, שהתאחדויות הספורט בישראל יחליטו שמנהלים יוכלו להיות רק אנשים עם תואר בכלכלה, משפטים או מנהל עסקים, ועם ניסיון של 5 שנים או 10 שנים בניהול".

ישיבת המזכירות. מי יאמן את הנבחרת? (עמית מצפה) (צילום: מערכת ONE)
הדיון בהתאחדות (עמית מצפה) | צילום: מערכת ONE

פינס משוכנע שהתנהלות שונה תביא איתה אנשים שונים לכדורגל: "אתה מבין מה זה הולך לעשות שיתנו רישיונות ניהול כמו שיש רישיונות למאמנים? למה מאמן צריך תעודה ומנהל אגודה לא? זה יביא אנשים ברמה מאוד גבוהה. זה יכול לעשות שינוי מאוד גדול בספורט הישראלי. ברגע שיבואו אנשים טובים, אנשים רעים ייצאו".

תמונת המצב הנוכחית היא שונה לגמרי מהחזון שתיאר פינס. על פי דבריו: "אנשים עם רקע פלילי יכולים להחזיק קבוצות. היום אתה יכול, בכל מיני דרכים, לעקוף את הבקרה, דרך חברים, בני משפחה וכו'.

פינס סיכם: יש חשש לקשר חמור בין ענפי ספורט ישראלי לבין התנהלות בלתי חוקית, עבריינית ופלילית. אנחנו מקבלים מידע על התנהלות בלתי חוקית בלא מעט קבוצות כדורגל וגם בענפי ספורט נוספים, עכשיו גם שומעים על כדורסל".

תגובות לכתבה:
תגובת משרד מבקר המדינה: "משרד מבקר המדינה נמצא עתה בעיצומה של מטלת ביקורת מיוחדת בנושא הימורים לא חוקיים בספורט. כנהוג בעת ביצוע ביקורת, אין אנו נותנים פומבי לפרטים, כדי לא לשבש את מלאכת הביקורת".

גורם מלשכת השר לבטחון פנים: "השר נלחם את מלחמות הפשע ובארגוני פשע לא חוקיים, בכל החזיתות האכיפה המניעה וחקיקה, ובין כותלי בתי המשפט, הוא מתייחס לפעילות חוקית בכלל ולפעילות לא חוקית בספורט בפרט".

תגובת המשטרה: "תופעת ההימורים הלא-חוקיים מטופלת במישור החקירתי והמודיעיני על ידי משטרת ישראל, והדבר בא לידי ביטוי בחקירות שנערכו בעבר שהניבו כתבי אישום. מטבע הדברים לא נוכל להרחיב אודות ההערכות המודיעיניות של משטרת ישראל בנוגע לסוגיה".