חודשיים של כדורגל ואנחנו יכולים לרשום כתם שחור לכדורגל שלנו. בקושי חצי סיבוב עבר ולא פחות מחמישה משחקים שוחקו וישוחקו ללא קהל, תקדים בכדורגל הישראלי ומועמד להיות תקדים גם בכדורגל העולמי. הסיבה ברורה: שילוב של אוהדים שמתפרעים ובין בית דין שמחליט לסגור את היציעים, בלי לחשוב פעמיים.
"עונש פרימיטיבי", היו כאלה שטענו. "עונש שלא מחנך אף אחד", אמרו אחרים, אבל דבר אחד ברור: גם מעטי האוהדים שעוד רוצים להגיע למשחקים, נכנעים לטיפשותם של חבריהם ליציע, שלא דופקים חשבון לאף אחד.
העונה הנושא הגיע לשיא חסר תקדים, סוג של דומינו טיפשי שלכולם יש חלק בו. זה התחיל בהוצאה המוקדמת וחסרת הפרופורציות של השוטרים מהאצטדיונים והכנסתם של סבתות חביבות ופנסיונרים כאחראים על האבטחה.
זה המשיך באלימות של חלק מהאוהדים, שפורקים כל עול בחסות האין משטרה ומסתיים בבית הדין, שם הדיינים הנכבדים פשוט חותכים בבשר החי וסוגרים אצטדיונים.
צד אחד הוא הנפגע העיקרי: הקבוצות. כל הבעלים, שמשקיעים ממיטב כספם מדי עונה, "זוכים" ללעג ולקלס מכל פינה, מפסידים מיליוני שקלים על החטא האמיתי שהוא אהבת המשחק ומוצאים את עצמם מתחננים: "רק לא משחק ללא קהל". אבל גם להם פשוט נמאס. אז מה חושבים בקבוצות ליגת העל? הם, כמו שכבר הבנתם, לא ממש מתים על ה"מנהג" החדש.
"העונש לא אפקטיבי", "גרוע", "יוצר אווירה של משחק אימון"
מנכ"ל בני יהודה, משה דמאיו, לא מבין מה התועלת בעונש של משחקים ללא קהל: “זה עונש פאסה, עונש שחלף מן העולם. זה כמו שנעשה משחק לקהל בלי שחקנים. בכדורגל חלק מהעניין הוא הקהל ואי אפשר לעשות את זה בלעדיו".
נשאלת השאלה האם קהל שלם צריך לשלם על התפרעות של אוהד מתפרע? "לענישה במשחק ללא קהל יש הרתעה, אך עם זאת, לא צריך לתת עונש קולקטיבי בגלל התנהגות בלתי הולמת של קומץ", אומר מנכ"ל קרית-שמונה, יוסי אדרי, "עולם הכדורגל נועד בשביל הקהל ובלי קהל אין לו ערך".
מנכ"ל הפועל פ"ת, אפי צפריר הוסיף: "זה עונש גרוע לכדורגל, במקום לטפל בנקודה עצמה ובאנשים האלימים ולהחמיר איתם את העונשים, בוחרים בעונש קולקטיבי".
מנכ"ל מכבי ת"א, עוזי שעיה, רואה את הדברים באופן דומה: “קשה להתייחס לעונש של משחק ללא קהל, מכיוון שאני לא חושב שהוא אפקטיבי. בשורה התחתונה האירועים חוזרים על עצמם". והוא יודע על מה הוא מדבר. אחרי הכל, אם אחרי הפעם הראשונה, קהלי האוהדים היו נרתעים מהעונשים של הדיינים, המקרים לא היו חוזרים על עצמם כל פעם מחדש.
דירקטור הפועל ת"א, משה הראל, מסכים עם עמיתיו: ”אני נגד עונש כזה, אין טעם לקיים משחק כדורגל ללא קהל. רבים מהעונשים הם עונשי סרק שלא בהכרח תורמים לשיפור המצב".
גם מנכ"ל מכבי נתניה, קובי בלדב, לא חושב שיש טעם בעונש: "אני נגד משחקים ללא קהל. אני לא חושב שצריך להעניש את כל הקהל אלא לחפש דרכי ענישה אחרות. לא רק האוהדים נענשים, אלא גם השחקנים. אין אווירה של משחק, אין כיף ועדיף לבטל את המשחק".
הקבוצות הגדולות, אלה שמביאות בכל מחזור את כמות הקהל הגדולה ביותר, נפגעות כלכלית מאי ההכנה של מכירת הכרטיסים, אבל גם במועדונים הקטנים יותר לא ממש מתלהבים מהחלטות הדיינים. שאהר חלאילה, חבר הנהלת סכנין, אמר: ”מדובר בהחלטה לא טובה שפוגעת בעיקר בקבוצות הקטנות, צריך להפסיק את זה".
יו"ר הפועל עכו, ציון וייצמן הוסיף: "עונש הרדיוס ללא קהל הוא עונש כבד לקבוצות, לקהל האוהדים ולכדורגל הישראלי. מדובר בהחלטה רעה לכדורגל". גם מנכ"ל הפועל חיפה, אפרים גבאי, יודע איך זה נראה: “ברגע שאין קהל זה יוצר אווירה של משחק אימון".
האלטרנטיבה: רדיוס עם קהל ומתן קנסות
אז מה צריך לעשות? יו"ר מכבי פ"ת, שינו זוארץ, מציע: "צריך לבדוק מה הלך הרוח באופ"א בנושא הזה. אם זה לא מקובל אז כדאי למצוא עונש אלטרנטיבי, בסך הכל כדורגל ללא קהל מוציא את הטעם למשחק והופך אותו ללא אטרקטיבי".
מנכ"ל הפועל באר שבע, ארז בדש, מציע לשנות את סוג העונש, לרדיוס עם קהל: "אם רוצים להעניש קבוצה ולא להוריד לה נקודות, אפשר להרחיק אותה מאזור המגורים שלה ולתת לה לשחק רחוק. הקהל נענש בזה שהוא צריך לנסוע רחוק מהבית כדי לראות את קבוצתו וכך גם המועדון". ציון וייצמן מעכו מסכים: "צריך למצוא לכך פתרון אחר, אולי עונש רדיוס עם קהל".
אפרים גבאי מהפועל חיפה, גם חושב שיש למצוא עונשים קולקטיביים אחרים: “אפשר להטיל קנסות כספיים ולקבוע רדיוס עם קהל, גם ככה הכדורגל לא נמצא במצב כזה טוב שצריך עוד יותר לפגוע בו". דירקטור הפועל ת"א, משה הראל, הוסיף: "יכול להיות שעונשי רדיוס עם קהל הם ראויים יותר".
עו"ד שחר בן עמי המנהל בפועל של הפועל רמת גן, מבין את המצוקה, אך נשמע הרבה יותר מיואש: “אני לא מאמין בעונש של משחק ללא קהל, אבל לצערי גם אין לי פתרון יותר טוב מזה. היה בעבר עונשי רדיוס, אבל הם גם לא הוכיחו את עצמם. צריך לחשוב על פתרון חדש ויצירתי". מנכ"ל מכבי נתניה, קובי בלדב, הוסיף: "עונש כספי לקבוצות ירתיע הרבה יותר ויגרום לקבוצות לטפל מיידית בנושא. אם פוגעים לקבוצות בכיס, זה העונש הכואב ביותר".
דירקטור הפועל ת"א, משה הראל, יודע עד כמה קשה למצוא פתרונות: ”אני תומך בשיטה האנגלית של המאבטחים הפרטיים במגרשים, אבל אנחנו רואים שהיישום שלה בארץ עדיין בעייתי מאחר והשומרים לא מיומנים מספיק. גם כשהמשטרה היתה במגרש הדברים לא תמיד התנהלו בצורה טובה".
לבעלים של מ.ס אשדוד, ג'קי בן זקן, כבר נמאס מהעונשים של ההתאחדות וחווה את זה על בשרו ממש השבוע. בן זקן אמר בייאוש: “מרוב תסכול אין לי כוח ורצון להתייחס להחלטות הטיפשיות של בית הדין".
הפתרון האמיתי: לעקור את הבעיה מהשורש ולהרחיק מתפרעים
השאלה הגדולה היא האם יש דרך להתמודד עם המתפרעים, בעיקר על רקע הוצאת השיטור מהמגרשים שעד כה לא הוכיחה את עצמה. דמאיו היה שמח אם היה שינוי בעונשים ובפיקוח על המתפרעים: “צריך להכניס את האלימים לבית הסוהר. בעזרת מצלמות שנמצאות במגרשים לאתר את הפרצופים של האוהדים האלימים ולדאוג שאותם אנשים שגורמים לבעיות לא ייכנסו למגרשים, ויטופלו על ידי המשטרה". יוסי אדרי מקרית שמונה מסכים: ”צריך להכניס אנשים לתוך היציעים, שיתנו פתרון נקודתי למתפרעים ואת אותם מתפרעים להעניש בחומרה רבה".
גם ארז בדש של הפועל באר שבע בעד עונשים פרטניים לאוהדים האלימים: "זה יעזור להכניס אוהד מתפרע מאחורי סורג ובריח, זה לא יעזור אם רק יוציאו אותו מהמגרש. הבעיה היא כללית במדינה שלנו ולא רק בכדורגל, כאשר תופסים עבריין ומשחררים אותו או שבית המשפט לא מעניש אותו כראוי. מדובר בבעיה מערכתית. אם יעשו חקיקה מיוחדת והמשטרה תאכוף, זה יהיה הכי יעיל", סיכם בדש.
עוזי שעיה גם יודע שאין מקום להתפרעים ביציע: "יש דרכים יותר אפקטיביות, הרחקת אוהדים פרובלמטיים מהמגרשים לתקופות ארוכות או משטרה שקוראת לאוהדים להתייצב במקום מסוים במטרה למנוע מהם להגיע לאצטדיון בזמן המשחק".
שינו זוארץ מסכים שחייבים להתעמת על הקהל: "האוהדים צריכים להבין שהם צריכים להתנהג כמו בני אדם, הם לא יכולים להתפרע ולהתנהג באלימות בלי להיענש". אפי צפריר, מהקבוצה מצידו השני של הכביש, יותר חד וחריף: "עד שלא יישב אוהד אלים בבית סוהר, העונש של משחק ללא קהל פשוט חסר הרתעה על האוהדים".
קובי בלדב ממכבי נתניה שם דגש על קומץ האוהדים, שיש בכל קבוצה וקבוצה: "אני חושב שגם לבית"ר וגם לבני יהודה יש קהל טוב, אבל יש בכל קהל קומץ קטן שהמטרה שלו היא להרוס ולעשות דווקא. צריך לתפוס את האשמים העיקריים ולדאוג שהם יועברו לידי המשטרה ויואשמו בעבירה פלילית. יש מצלמות בכל מגרש, אפשר לאתר את האוהדים המתפרעים".
בכל קבוצות ליגת העל רואים את הדברים בצורה דומה. ברור לכולם שהאלימות במגרשים היא בלתי נסבלת ושהענישה חייבת להפוך למחמירה יותר, אך גם אין אחד שיכול לבוא ולהגן על ההחלטה לערוך משחקים ללא קהל. את הכדורגל לדעתם צריך להציל, לא להחביא ולהעלים.
הכדורגל שלנו רחוק שנות אור מאירופה אבל ברור לכל שהעונשים הללו, שגובלים בפרימיטיביות, מרחיקים את אותם אמיצים שעדיין מאמינים בכדורגל הישראלי. עד מתי? לאוהדים, לקבוצות ולדייני ההתאחדות הפתרונות.
השתתפו בהכנת הידיעה: רועי גלדסטון, דורון בן דורון, ליאור טימור, אסף מרגלית, דנה בהט, יגאל ברמן, מיקי ז'אן, שלום אלבז ודרור רוזנפלד.