מאני פאקייאו חובט באוסקר דה לה הויה (צילום: רויטרס)
אוסקר דה לה הויה חוטף עוד אגרוף אחרון לראש | צילום: רויטרס

נראה, לפחות בכל מה שנוגע לאגרוף החובבני, שספורט האגרוף אינו כה מסוכן למוח, כפי שנהוג היה לחשוב. תשובה ברורה באשר לנזקים האפשריים שעלולים להיגרם למוחם של מתאגרפים – במקרה של עלי, פרקינסון בגיל 40 – עשויה להתקבל רק לאחר מחקר מקיף ומעמיק בנושא.

את המסקנה הזו השמיעו חוקרים מאוניברסיטת היידלברג שבגרמניה, בתום מחקר שכונה "מחקר האגרוף של היידלברג". במסגרת המחקר בוצעו בדיקות MRI ברזולוציה גבוהה במוחם של מתאגרפים חובבנים ובמוחם של אנשים שלא עסקו באגרוף, במטרה לאתר שינויים מזעריים, אשר עשויים להצביע על הסבירות לפתח נזקי מוח חמורים כמו פרקינסון או דמנציה בגיל מבוגר יותר.

המחקר, שבוצע במחלקה לנוירולוגיה של אוניברסיטת היידלברג בגרמניה, פורסם לאחרונה בעיתון הרפואי: American Journal of Neuroradiology.

ב־3 מתוך 42 מקרים מקרב המתאגרפים נמצאו מיקרו־שטפי דם מוחיים בעוד שבקרב 37 אנשי קבוצת הביקורת לא נמצאו סימנים דומים. מבחינה סטטיסטית ההבדל בין שתי הקבוצות לא היה מובהק.

שטפי דם זעירים עשויים להעיד על נזק מוחי עתידי

במהלך קרב אגרוף סופג הראש חבטות חזקות מאוד שמגיעות במהירות גבוהה. חבטות מסוג זה גורמות לתנועת "גזירה" בין רקמות המוח השונות וכתוצאה מכך עלולים להיווצר מיקרו־שטפי דם במוח. את הנזקים האפשריים האלה ניתן לאתר באמצעות מכשור MRI מתקדם, שפועל בעוצמה של 3 טסלה (יחידת מדידה לשדה מגנטי).

נכון להיום לא ברור מהי תדירות התרחשותם של שטפי הדם האלה במוחם של מתאגרפים. על פי ההנחה המקובלת כיום, שטפי הדם האלה מובילים בסופו של דבר להרס של תאי מוח ולהיווצרותן של מחלות כמו פרקינסון ודמנציה. שטפי דם שנמצאו במוחם של שלושת המתאגרפים היו ממוקמים בעיקר באונה הקדמית או באונת הרקה – אזורים בהם עוצמת החבטה והאפקט של כוחות הגזירה הוא הרב ביותר.

מתאגרפים חובבים לעומת מקצוענים

אחת מנקודות התורפה של מחקר היידלברג הייתה השונות הרבה ברמתם של המתאגרפים החובבים שהשתתפו במחקר, הן מבחינת הוותק שלהם בענף והן מבחינת עצימות החבטות לה הם נחשפו. מבחינת הוותק, הטווח נע בענף בין שנה אחת ל־25 שנים ואילו מבחינת העצימות, הטווח נע בין 1 ל־375 קרבות ובין 0 ל־12 נוקאאוט אותם ספגו המתאגרפים. מחקר שעומד להתחיל בקרוב עשוי לשפוך אור על מה שקורה ברמות הגבוהות יותר של האגרוף, בתנאי כמובן שיימצא המימון לכך. המחקר המתוכנן, יכלול גם מתאגרפים מקצוענים וזאת במטרה לאמוד את הנזקים האפשריים למוח בעקבות חשיפה לעוצמה גבוהה יותר של מכות.

 

מולי אפשטיין – פיסיולוג, יועץ במרכז לרפואת ספורט ולמחקר ע"ש ריבשטיין במכון וינגייט, מנהל הפורום: "חיים וספורט".