טורה. חלק ממירוץ החימוש של הסיטי (GettyImages) (צילום: מערכת ONE)
טורה. חלק ממירוץ החימוש של הסיטי (GettyImages) | צילום: מערכת ONE

חלון ההעברות שיסגר היום (רביעי) בחצות באירופה משקף את החזרה לשפיות בפרמייר ליג ומדגיש את ההתנהלות הבזבזנית של מנצ'סטר סיטי לעומת שאר המועדונים. ללא מנצ'סטר סיטי, האחראית על יותר משליש ההוצאות בליגה בחלון ההעברות, מדובר בשפל של שש שנים. גם עם הסיטי מדובר על הסכום הנמוך בארבע השנים האחרונות.

סך הכל הוציאו קבוצות הפרמייר ליג על רכש כ-340 מיליון ליש"ט לעומת 450 מיליון בשנה שעברה (ירידה של 22 אחוז) ו-525 מיליון ליש"ט לפני שנתיים. לשם השוואה, באיטליה הוציאו 260 מיליון ליש"ט על רכש ובספרד כ-240 מיליון ליש"ט.

הנתונים משקפים ירידה של יותר מ-20 אחוז לעומת חלון ההעברות בקיץ הקודם. ב-2007 הוציאו בקיץ 470 מיליון על רכש, קפיצה מהותית לאחר 263 מיליון ליש"ט ב-2006.

אם לא כוללים את מרוץ החימוש של הסיטי שכלל את צירופם של בלוטלי, מילנר, סילבה, ג'רום בואטנג, יאיא טורה וקולארוב בעלות כוללת של כ-120 מיליון ליש"ט, יותר משליש מכל הליגה, מסתכמות הוצאות המועדונים באנגליה על סביבות 220 מיליון ליש"ט, הסכום הנמוך ביותר לחלון ההעברות הקיצי מאז 2004.

נתון זה מצטרף למגמה שסומנה בחורף, אז הוציאו מועדוני הפרמייר ליג 30 מיליון ליש"ט בלבד בחלון ההעברות של ינואר, הסכום הנמוך ביותר מאז 2003.

חלק מהרכש הנוצץ של מנצ´סטר סיטי בקיץ האחרון (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
חלק מהרכש הנוצץ של מנצ´סטר סיטי בקיץ האחרון (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

ההאטה בכל הקשור לרכש אינה רק בשל המדיניות החסכנית של המועדונים. מומחים פיננסיים מצביעים על סיבות נוספות, כגון המשבר הכלכלי בבריטניה, היחלשות הליש"ט מול שאר מטבעות העולם ושיעור מס הכנסה מקסימלי של 50 אחוז. "אנגליה כבר אינה יעד מועדף לשחקני המובילים", אמר ג'אוף משר, יועץ השקעות, ל'וול סטריט ג'ורנאל'.

מעבר לכך, גם לחוקי ה'פיינשיאל פליי' שמקדם נשיא אופ"א, מישל פלאטיני, יש משקל. הצרפתי רוצה מדיניות מאוזנת בכדורגל העולמי ושכל מועדון יוציא בהתאם להכנסותיו. לפי תקנות פלאטיני, החל מ-2015 בעלים של מועדון יוכל להזרים מכיסו לקבוצה עד 15 מיליון יורו לשנה ומ-2018 עד 10 מיליון יורו בלבד.

מישל פלאטיני. צרפתי שבאמת מועיל לכדורגל שלנו (אלעד ירקון) (צילום: מערכת ONE)
פלאטיני. מנסה לייצב כלכלית את קבוצות הכדורגל באירופה (אלעד ירקון) | צילום: מערכת ONE

רק כדי לסבר את האוזן, ניתן לציין בהקשר זה כי בן משפחת המלוכה מאבו דאבי, השייח' מאנסור, הזרים למנצ'סטר סיטי סכום המוערך בלפחות 650 מיליון ליש"ט מאז רכש את הקבוצה לפני כשלוש שנים.

הקיץ ניתן היה לראות את המועדונים פועלים בטקטיקה שונה בכל הקשור לרכש. ליברפול וארסנל העדיפו לא לשלם דמי העברה גבוהים והביאו שחקנים בהעברה חופשית (ג'ו קול ומרואן צ'מאח בהתאמה), כמו גם מנצ'סטר יונייטד במקרה של גיליאנו וון נלזן, הולנדי בן 16.

ג´ו קול. הגיע לליברפול בהעברה חופשית (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
ג´ו קול. הגיע לליברפול בהעברה חופשית (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

יונייטד גם עשתה בחוכמה שצירפה את חאבי הרננדס המקסיקני לפני המונדיאל. "אם היו מחתימים אותו אחרי ההופעה בדרום אפריקה מחירו היה עשוי לקפוץ פי ארבע", אמר הסקאוטר של ביירן מינכן, ביורן אנדרסון.

הרננדז. מנצ´סטר חסכו הרבה כסף שהחתימו אותו לפני המונדיאל (GettyIma (צילום: מערכת ONE)
הרננדז. מנצ´סטר חסכו הרבה כסף שהחתימו אותו לפני המונדיאל (GettyImages) | צילום: מערכת ONE