ראש עיריית ירושלים ניר ברקת, חובב ספורט שסיים עד כה חמישה מרתונים ברחבי העולם, יזם את קיום המרתון בירושלים כחלק מתכניתו לקידום הספורט בעיר. "המרתון מהווה מנוף כלכלי לירושלים ויביא תיירים ומשתתפים רבים לבירה. הנוף עוצר הנשימה של ירושלים בשילוב האתרים ההיסטוריים הייחודים יהפכו את מרתון ירושלים לשם דבר בעולם", ציין.
בעירייה הוסיפו כי ישנו ביקוש שיא מצד רצים מרחבי העולם, כאשר עד כה נרשמו כ-400 משתתפים מ-25 מדינות, 240 מהם נרשמו למירוץ המרתון המלא. רבים מהנרשמים למרתון ירושלים, הביעו רצון לבקר ולטייל בישראל, בעיקר באתרים הקדושים בעיר העתיקה בירושלים ובאזור הגליל.
מרתון ירושלים הבינלאומי יתקיים בפעם הראשונה ביום שישי 25 במארס. האירוע יחולק לשלושה מקצים: מירוץ מרתון מלא (42.195 ק"מ), חצי מרתון (21.1 ק"מ) ומירוץ 10 ק"מ.
בראיון ל-ONE מספר ברקת על חוויותיו מריצות ארוכות ברחבי העולם ואיך הבשיל אצלו הרעיון לקיים מרתון בבירת העם היהודי.
מתי ואיפה עלה אצלך הרעיון לקיימו?
"בנובמבר 2009, כשרצתי את מרתון ניו יורק החלטתי להניע את המהלך ולפתח מרתון בינלאומי לירושלים".
מהם החוויות שאתה זוכר מהמרתונים בהם השתתפת?
"במרתונים הבין לאומיים העיר לובשת חג. המפגש עם הרצים והתיירים הרבים מייצרים אווירה טובה, כבוד למעמד והרבה ספורט. כל מרתון הוא שונה האחד מהשני והמוני רצים מתכננים את המרתון הבא שלהם במקום שעוד לא היו, על כן גם ירושלים ראויה ליהנות מהרצים הרבים ומאווירת חג שכזו".
"המרתון המלא האחרון שרצתי היה לפני מעט יותר משנה, בניו יורק, כאורחו של ראש עיריית ניו יורק ידידי מייקל בלומברג. רצתי אותו יחד עם 12 החיילים שלי שהיו תחת פיקודי מפלוגת המילואים בצנחנים וזו היתה חוויה מאוד מרגשת. עשיתי את זה לכבוד יום הולדתי החמישים ואני לא חושב שיש דרך טובה יותר לחגוג בה יום הולדת", הוסיף.
האם לא היו אנשים שניסו להניא אותך מהמהלך בגלל הקשיים? איך השבת להם?
"מפתיע עד כמה המרתון מתקבל בברכה על ידי רוב מוחלט של הציבור ולא היה צורך רב לשכנע בכך. ההיפך הוא נכון, היקפי הספונסרים שנרתמו מצביע על המוכנות להזדהות ולסייע לקיום האירוע ועל כך תודה לכל הספונסרים. תקציב המרתון מסתכם בכ- 7 מיליון ₪, כאשר מרבית הסכום גויס מחסויות לאירוע".
האם התנאים הטופוגרפיים הייחודיים של ירושלים מתאימים לריצת מרתון? "אנחנו מסתכלים על זה כיתרון, ריצת המרתון בירושלים הופכת את המרוץ למאתגר וייחודי וישנם רצי מרתון רבים אשר מחפשים גם את האתגר שלא קיים במקומות אחרים בעולם. בנוסף, עובר המרתון בין אתריה ההיסטוריים הייחודים של העיר ובמקומות עם נופים עוצרי נשימה שהופכים אותו למרתון חוויתי ומעורר השראה".
ספורט הוא אקט של אחווה בין אנשים. מה המסר של המרתון בעיר כלפי תושביה הערבים? האם הם שותפים במרתון? מה חלקם?
"אני מאמין שמיצוב ירושלים כמקום מבוקש לתיירים והפיכתה של ירושלים למוקד עליה לרגל מרחבי העולם הוא אתגר ואינטרס שחוצה מגזרים. כשירושלים הופכת למוקד שכזה כלל המגזרים בעיר נהנים. שילוב המרתון בעיר העתיקה ובשאר חלקי העיר יאפשר לכולם להרוויח מפירותיו. המרתון הבינלאומי פתוח לכל אדם ועיריית ירושלים הזמינה רצים מכל המגזרים, הדתות והקבוצות השונות לקחת חלק ולהשתתף בכל האירועים השונים. יצרנו שיתופי פעולה עם קבוצות מהמגזר הערבי שהביעו רצון להשתתף ואנו מברכים על כך".