תארו לכם שהייתם יכולים להטביע מבלי להזיז את כפות הרגליים מהקרקע. האם הייתם הופכים פתאום ברגע לשחקני כדורסל? למינג מינג סון, שחקן הכדורסל הגבוה בעולם, זאת המציאות.
הסיני החביב בן ה-25, המתנשא לגובה של 2 מטרים ו-36 סנטימטרים, סיים זה עתה את עונתו המוצלחת ביותר בקריירה מאז נגע לראשונה בכדור הכתום, שנראה כמו כדור טניס בין אצבעות כף ידו הענקית.
סיפורו של סון, יליד העיר באייאן, שהוביל העונה את המאמצו פיניקס לאליפות הליגה היפנית, הוא מהנדירים והמעניינים בהן נתקל חובב כדורסל עולמי מושבע כמו עבדכם הנאמן.
"אני רק רוצה להמשיך ולשחק כדורסל", אמר סון, ששיחק לראשונה את המשחק בגיל 15 . "אם זה כאן ביפן או בארה"ב, אני מקווה שאוכל לשחק לפחות עוד 10 שנים".
עדיין לא יאו מינג
הגודל של מינג-מינג סון (170 קילו המתפרשים על פני 2.36 מטר) הוביל אותו לא פעם להשוואות מחמיאות עם כוכב נבחרת סין ויוסטון רוקטס, יאו מינג, אבל להבדיל מהכוכב המלוטש של הרוקטס, לסון לעולם לא תהיה את היכולת או את מהירות הרגליים של יאו, דבר המהווה בעצם את המכשול העיקרי עבור סיכוייו של סון לשחק בליגה הטובה בעולם.
אם הוא אי פעם ישחק ב-NBA יהפוך סון לשחקן הגבוה ביותר בתולדות הליגה, תואר בו מחזיקים כיום שני ענקי העבר, הסודני, מאנוטה בול והרומני, ג'ורג' מיורסאן, שרשומים ביחד כשני השחקנים הגבוהים ביותר (2.31 מטר או אם תרצו 7 פיט על 7 אינץ') ששיחקו אי פעם ב-NBA. יאו מינג לעומת זאת רשום כ-2.28 מטר ונחשב לשחקן האקטיבי הגבוה ביותר בליגה.
"סון הוא מוסר די טוב והוא יפתיע אותך ביכולת הקליעה שלו", מעיד רוברט פירס, סקאוט לשעבר של קליבלנד קאבלירס המאמן כיום בליגה היפנית. "הוא כל כך גדול שאני חושב שיש לו סיכוי להגיע ל-NBA אבל אני חושב שהאתלטים המדהימים שיש ב-NBA ילמדו להתמודד גם עם הגובה שלו", סיכם פירס.
סון חתם בעונה שעברה על חוזה לשנה בליגה היפנית והמטרה הבאה שלו היא להעלות את רמת משחקו בליגה מאתגרת יותר.
הצרות רק מתחילות
בשנת 2005 ניסה סון לראשונה את מזלו בארה"ב כשנרשם לדראפט ה-NBA אבל לאחר מספר אימוני התרשמות כושלים למדי אצל הלוס אנג'לס לייקרס ולאחר שלא זכה לשמוע את שמו מפי דיוויד סטרן, הבין סון שהוא רחוק מהיעד.
האמריקאים ייעצו לו לעבוד על המהירות ואגרסיביות, שני הצדדים החלשים ביותר במשחק שלו, אבל זה היה כלום לעומת הצרות שהגיעו למינג מינג מיד אח"כ.
באותו הקיץ גילו הרופאים בארה"ב גידול בבלוטת יתרת המוח של סון, מה שהסביר אולי חלק מהליקויים שלו על מגרש הכדורסל אבל העמיד בסכנה גדולה את המשך חייו.
הגידול בהורמון הגדילה של סון אומנם גרם לו לגבוה בעוד כמה סנטימטרים אך מנע בעצם ייצור סדיר של הורמון הטסטוסטרון הגברי בגופו העצום ופגע משמעותית בכושרו של סון. החדשות הרעות של סון המשיכו כשהתברר שהוצאות הניתוח, כ-100 אלף דולר, היו יקרות מדי עבור הסיני דל האמצעים אבל למזלו, סוכנו, צ'ארלס בונסיגנור, בצעד אצילי, הצליח לגייס את הכסף דרך קרן צדקה שהקים וב-26 לספטמבר 2005 הוצא הגידול מגופו של סון בהצלחה.
סון מחפש את עצמו
לאחר הצלחת הניתוח המשיך סון במסעותיו מסביב לעולם בחיפוש אחר קבוצת כדורסל אשר תרצה לנצל את מימדיו העצומים כדי למשוך צופים למשחקים ולעזור לו לחזור לכושר משחק. ב-2006 הוא עבר בכמה ליגות חצי מקצועניות בארה"ב ושיחק בקבוצות אלמוניות כמו: דודג' סיטי לג'נדס מה-USBL, מרילנד נייטהוקס מה-ABA וגראנד ראפידס פלייט מה-IBL.
ב-2007 חתם סון בקבוצת פוארצה רג'יה מהליגה המקסיקנית והצליח להשלים לראשונה בקריירה שלו עונה שלמה ללא פציעות כשהוא משפר באופן משמעותי את הכושר הגופני והסיבולת, שני הדברים שמנעו ממנו להתקדם בשנים הראשונות שלו ככדורסלן.
ההצלחה במקסיקו סידרה לסון חוזה בפיניקס, אחת הקבוצות הבולטות בליגה היפנית החדשה שהוקמה שנתיים קודם לכן ע"פ המודל האמריקאי (מזרח ומערב). ביפן, המשיך מינג-מינג את ההתקדמות המקצועית שלו והוביל ביחד עם מרקוס מוריסון (בעונה שעברה הזר המצטיין של לב השרון מהלאומית) את קבוצתו למקום הראשון במזרח כשהוא רושם ב-51 משחקים ממוצעים של 8.5 נקודות (63 אחוז מהשדה), 6 ריבאונדים וחסימה ב-20 דקות למשחק (19 נקודות ו-13 ריבאונדים במשחק השיא שלו).
בנוסף לכך רשם מינג-מינג במהלך העונה 67 הטבעות והופעה מכובדת באולסטאר היפני.
כמו להחזיק כדור טניס
למרות השיפור הדראסטי ביכולתו בשנה האחרונה, מודה סון שעדיין נותרו לא מעט חלקים במשחקו שזקוקים לשיפור. "היינו קבוצה די מהירה ולפעמים היה לי ממש קשה להגיע בזמן להתקפה ולהגנה כמו שאר חבריי לקבוצה אבל עבדתי על הגוף שלי ועל הכושר שלי ואני מרגיש די טוב עכשיו", אמר סון בסיומה של העונה הסדירה.
לשחק נגד הסנטר הענק זה מבחן לא פשוט עבור לא מעט מיריביו. "זה סוריאליסטי", אומר הפורוורד האמריקני , לין וושינגטון ("רק" 2.04 מטר), שחקנה של אוסאקה ופעמיים MVP בליגה היפנית. "אתה לא באמת יכול לעשות יותר מדי בגלל שהוא כל כך גדול. הוא רק מחזיר את הכדור למעלה וזה נראה לך כמו כדור טניס".
גם לראיין בלקוול, חברו של וושינגטון לקבוצה, יש תובנות מעניינות לגבי משחקו של הענק: "הוא משנה לך את כל צורת החשיבה שלך לגבי המשחק", אומר בלקוול. ונותן לסנטר הענק עצה לעתיד: "לפעמים הוא משחק ממש באגרסיביות אבל הוא צריך לשחק ככה באופן יותר רציף".
אנטומיה של ענק
מימדיו העצומים של הסיני בן ה-25 הובילו אותו לא רק למגרשי הכדורסל אלא גם למסכי הטלוויזיה והקולנוע כשב-2007 השתתף סון בסרט האקשן "שעת שיא 3" עם כריס טאקר וג'קי צ'אן.
בנוסף לכך הופיע מינג-מינג במספר תוכניות טלוויזיה בארה"ב והיה הנושא המרכזי בתוכנית "אנטומיה של ענק" של ערוץ דיסקברי. במרץ 2007 נכנס סון לספר השיאים של גינס בעקבות הברקה של טום דוייל, הבעלים של מרילנד נייטהוקס, אשר החתים למשחק אחד שלושה שחקנים אפריקאים המתנשאים לגובה של 2.15 מטר ואת ג'ורג' מיורסאן האגדי (אחד ממדריכיו הרבים של הסיני) כדי שאלה יצטרפו לסון וייצרו את החמישיה הגבוהה ביותר בתולדות המשחק.
למרות זאת נראה שהופעות על מגרש הכדורסל מעניינות אותו בהרבה מאשר הופעה נוספת בהוליווד. "אני חושב שאני אשאר בכדורסל", אמר סון לאחר הופעתו בסרט והוסיף: "אני לא רוצה שאנשים יחשבו שאני לא מרוכז ב-100 אחוז בכדורסל".
הקיץ, לאחר מספר שנים מחוץ לארץ מולדתו, מתכנן מינג-מינג לחזור הביתה, ולהתאחד מחדש עם משפחתו. "לא הייתי בבית כמעט שנתיים כך שאני רק רוצה לנסוע הביתה ולראות את המשפחה שלי".
סון חשף גם את החלום הבא שלו: "המטרה שלי עכשיו היא לנסות ולשחק עם הנבחרת הלאומית של סין. זאת תהיה הגשמת חלום עבורי".
ולנו נשאר רק לקוות שמינג מינג יישאר בריא ואופטימי ואז אולי בתקווה נוכל לראותו באליפות העולם הבאה (טורקיה 2010) את יאו וסון כתאומי המגדל הגבוהים ביותר בתולדות משחק הכדורסל.