הזכייה של בוסטון סלטיקס באליפות ה-NBA היא כנראה הרגע הגדול והמרשים ביותר בכדורסל העולמי במהלך 2008.
המועדון שנוסד ב-1946 זכה באליפות ה-17 שלו, יותר מכל מועדון אחר ב-NBA, אחרי ניצחון בסדרת הגמר 2:4 על לוס אנג'לס לייקרס.
זו היתה זכייה ראשונה בתואר מאז 1986 וההחיבור של קווין גארנט וריי אלן לפול פירס, יחד עם האמון שניתן בדוק ריברס שרק עונה אחת קודם לכן הגיע למאזנים בינוניים ולא יותר מזה, הלכו ותפסו תאוצה ועשו את שלהם בדיוק כפי שהסלטיקס ראו בחזיונות שלהם.
המוטיבציה שם כל כך גדולה, שהמועדון פתח את העונה הנוכחית במאזן מדהים וכרגע בוסטון נראית כמועמדת רצינית ביותר לזכיה שניה ברציפות.
רגע מרשים נוסף שאין לזלזל בו גם אם יש מי שמעריך אותו כמעט כמובן מאליו, הוא הזכייה של הנבחרת האמריקנית בטורניר הכדורסל של אולימפיאדת בייג'ין.
זכייתה של הדרים-טים באולימפיאדת בייג'ין
אחרי שהחמיצה זכייה בשתי אליפויות עולם ובאולימפיאדה אחת בין השנים 2002 ל-2006, כולל על אדמתה, נבחרת ארצות הברית סירבה לקרוא לעצמה הפעם דרים-טים והגדירה עצמה רידים טים, זו שצריכה לחזור למקום הראוי לה ולהשיב את השייך לה.
הפעם היה לאמריקנים קל יותר, לא מעט בזכות קובי בראיינט שבגיל 30 מצא זמן ורצון להצטרף סוף-סוף לסגל ארצות הברית במאמציו להשגת תואר רשמי ובינלאומי.
ארצות הברית ניצחה בקלות את כל יריבותיה, גם אם בסופו של דבר, במשחק גמר מרתק, היתה נבחרת ספרד עמוסת שחקני NBA משל עצמה, קרובה יחסית להפתיע אותה.
בכלל, 2008 היתה עונה טובה מאוד לבראיינט. אחרי כמה שנים שחונות יחסית הוא הצליח לזכות בפעם הראשונה בתואר ה-MVP של הליגה.
בראשית הקריירה שלו הוא עמד בצילו של שאקיל אוניל בזכיות המשותפות שלהם באליפות, ובשנים האחרונות הלך תואר השחקן המצטיין לשחקנים כמו סטיב נאש ודירק נוביצקי, אבל ההצטיינות של הלייקרס כקבוצה והעקביות של בראיינט הביאו לו הפעם את התואר.
העונה הסתיימה עם מקום בגמר הפלייאוף, שהיווה נקודת זינוק מוצלחת וטובה לעונה הנוכחית שבה הלייקרס שואפים לבצע ב-2009 צעד אחד נוסף.
אטורה מסינה, שנה גדולה למאמן האיטלקי
בכדורסל האירופי כל המחמאות הולכות לכיוונו של אטורה מסינה, המאמן האיטלקי שעל פי כל ההערכות ימצא את עצמו בקרוב ב-NBA, כנראה כמאמן טורונטו ראפטורס.
מסינה, שעושה עונה רביעית ברציפות בצסק"א מוסקבה, נהנה מרפרטואר מרשים במיוחד ומאחוריו זכיות והישגים רבים עוד מימיו בוירטוס בולוניה, המועדון בו גדול והתפתח כמאמן, דרך בנטון טרוויזו ועד צסק"א, הקבוצה הנוכחית שלו.
תחת מסינה הגיעה צסק"א לגמר היורוליג בכל שלוש העונות הקודמות, כאשר את 2008 היא חוגגת עם תואר כפול – הן האירופי והן הרוסי. מסינה וצסק"א מכווננים חזק וגבוה גם ב-2009 והם מועמדים בכירים, כמו בכל אחת מהעונות הקודמות, לזכייה בתואר.
השחקן האירופי הטוב ביותר - רודי פרננדס
שחקן השנה באירופה חייב להיות רודי פרננדס הספרדי, ש-2008 היתה עבורו נקודת הזינוק הסופית אל ה-NBA.
כבר כמה שנים שמדברים על פרננדס כדבר הבא מתוצרת אירופה בדרכו לארצות הברית ו-2008 סגרה את כל הקצוות כמו שצריך.
את השנה הוא חתם בזכייה בגביע יול"ב עם חובנטוד בדאלונה (25 הפרש על ג'ירונה בגמר), בבחירה ל-MVP של המפעל, במדליית כסף עם הספרדים באולימפיאדה תוך הצטיינות אישית בגמר נגד האמריקנים וכמה סלים מדהימים שקלע וקינח אותה במעבר לפורטלנד טרייל בלייזרס ב-NBA.
בינתיים, הוא עומד על ממוצעים של 11 נקודות ב-26 דקות כשחקן ספסל בפורטלנד בעונת הרוקי שלו.
ספאחיה מציג: הצלחה מסחררת עם טאו ויטוריה
בראייה רחבה ועולמית, גם נבן ספאחיה המוכר לנו כאן כמאמנה לשעבר של מכבי ת"א בעונת 2006/07, הוא מהדמויות המעניינות של השנה שהסתיימה.
חוזהו של ספאחיה עם מכבי הותר, כזכור, והוא מצא לעצמו תחליף הולם במיוחד - אימון טאו ויטוריה, אחת הטובות בליגה הספרדית ובאירופה בעשור האחרון.
ספאחיה החליף במהירות את התסכול מהחלטת מכבי ת"א באושר רב לגבי התפקיד החדש שלו והוביל את טאו לזכייה באליפות ספרד. בנוסף, טאו הגיעה גם לגמר הגביע הספרדי ולפיינל פור האירופי.
המאמן הקרואטי היה משוכנע שהתוצאות שלו יעניקו לו חוזה לעונה נוספת בויטוריה, אבל בסופו של דבר הוא שוחרר גם משם ואת התפקיד קיבל מאמן העבר של הקבוצה, דושקו איוונוביץ'.
עוד קודם לכן הופצו שמועות לפיהן טאו סיכמה עקרונית מראש, כי המאמן הבא יהיה איוונוביץ' ללא קשר לשורה התחתונה שישיג ספאחיה.
בסופו של דבר, על אף הזכייה באליפות ספרד, ספאחיה נשאר בחוץ, אם כי לא לזמן רב: בתוך זמן קצר מפתיחת העונה פיטרה ולנסיה את מאמנה היווני פוציס קציקאריס, וספאחיה זכה לעבוד במועדון חדש שמשחק העונה ביורוקאפ.
ניסיון הנקמה, אגב, לא צלח, ובמפגש ליגה ישיר בין ולנסיה לטאו באולמה של הראשונה, ניצחה טאו בקלות.
לאחר 14 שנה, אלופה חדשה בישראל: הפועל חולון
אם מחפשים הקשר ישראלי למבט הגלובלי, אפשר למצוא לפחות ארבע נקודות בולטות. האחת, כמובן, הזכייה ההיסטורית של הפועל חולון באליפות ישראל.
לא רק שמדובר בזכייה נדירה מצד קבוצה שהחלה את העונה כעולה חדשה, אלא גם בנפילה נדירה יחסית של מכבי ת"א שהרי בארבעים השנים האחרונות בכדורסל הישראלי החמיצה מכבי רק שתי זכיות: אחת ב-1993 כשהתואר הלך להפועל גליל עליון ואחת בשנה החולפת לידי הפועל חולון.
ההבדל בין שני המקרים, אגב, מלבד העובדה שבעבר היה נהוג לקיים סדרת פלייאוף ובעונות האחרונות פיינל פור, הוא שב-1993 מכבי כלל לא הצליחה להגיע למעמד הגמר כדי לשמור על התואר שלה.
ב-2008, לעומת זאת, היא איבדה את התואר בקרב ישיר מול היורשת שלה ועוד באולם הביתי שלה. שלא לדבר על הדרך הכואבת במיוחד: סל ניצחון של חולון עשיריות שנייה ספורות לפני הסיום.
הלפרין עובר מצהוב לאדום
נקודה ישראלית בולטת נוספת ב-2008 היא ההחתמה המפתיעה והלא צפויה מבחינת מכבי ת"א, לפחות, של יותם הלפרין באולימפיאקוס.
בעודו חתום במכבי לעונה נוספת הגיעה הצעה גדלה מהמועדון היווני הידוע. מכבי החליטה לשחרר את הלפרין והגארד חתם על חוזה לשלוש עונות שמוערך ב-4.5 מיליון דולר לכל התקופה.
בכך הפך הלפרין לכדורסלן הישראלי בעל החוזה הרווחי ביותר אי-פעם. בינתיים, הוא נע בין החמישייה לספסל במשחקי היורוליג ועומד על ממוצעים של 7.1 נקודות ו-1.3 אסיסטים ב-19 דקות.
הקוסם חזר! פיני גרשון חוזר למכבי ת"א
הנקודה השלישית שייכת לפיני גרשון, שבמהלך 2008 הספיק להיות מפוטר מאולימפיאקוס אחרי שהגיע לשם כתקווה גדולה מצד המועדון, וכמי שיצליח לנשל את פנאתינאיקוס וז'ליקו אוברדוביץ' ממעמדם העליון ביוון, וחזר לקדנציה שלישית במכבי ת"א.
לפחות על פי דבריו, מדובר במהלך שלא התכוון ולא תכנן שיקרה, ולא חשב שייצא לפועל עד לסיום הקריירה שלו.
בינתיים, גרשון הספיק עוד דבר סמוך לסיום השנה הזו: לקלקל את המאזן המושלם שלו עם מכבי בזכיות בתארים מקומיים וכך, גם תחתיו, עונה שלישית ברציפות, הקבוצה תסיים את עונה ללא זכייה בגביע המדינה.
רלף קליין, גדול מאמני ישראל בכל הזמנים הולך לעולמו
הקשר הרביעי והאחרון בין הכדורסל המקומי לעולמי הוא, למרבה הצער, מותו של רלף קליין, מי שנחשב לגדול מאמני ישראל ומורה עבור דור שלם של מאמנים שבאו אחריו.
רלף, שהיה המאמן הראשון שהוביל את מכבי ת"א לזכייה בגביע אירופה והביא את נבחרת ישראל למדליית כסף באליפות אירופה ב-1979, ההישג הגדול בתולדותיה, נפטר במהלך הקיץ לאחר מאבק ממושך במחלת הסרטן.
הוא שימש גם כמאמנה של נבחרת גרמניה ובין השאר הופיע יחד איתה באולימפיאדת 1984 בלוס אנג'לס.
זמן קצר לפני מותו עוד נערך לכבודו טקס גדול ומרשים שהביא לכאן גם שניים מגדולי שחקני ה-NBA בעבר: ג'וליוס ארווינג וריק בארי, ולו רק כדי להמחיש ששמו, מעמדו ותהילתו של קליין לא הצטמצמו לגבולות הכדורסל הישראלי בלבד.