לא מזמן, לפני כ-20 שנה, עוזר מאמן לא הוכר כתפקיד חשוב במערך הצוות המקצועי בקבוצת כדורסל מקצוענית. בודדים המועדונים אשר הרשו לעצמם לחזק את המאמן בזוג עניים נוספות הצופות במשחק, באימון או ביריבה.
עם הזמן הובן כמה חשוב הוא לכלול בצוות המקצועי בעלי מקצוע נוספים כמו: עוזר המאמן, הסקאוטר, מאמן הכושר ולעיתים נראה גם עוזר מאמן שני וכזה לענייני הגנה או גבוהים. היום ברור לכולם כי מאמן אחד איננו מסוגל לעמוד בכול המטלות והצרכים של קבוצה מקצוענית וכי לפחות נדרש מאמן נוסף אשר יסייע למאמן הראשי בעבודתו.
על קצה המזלג ועל מנת לסבר את האוזן שחקנים במכבי ת"א או בהפועל ירושלים מתאמנים כ-10 אימונים בשבוע (כולל אימוני כושר, אתלטיקה ווידאו) ומשחקים בממוצע 2 משחקים. לעומתם נדרש המאמן לשעות הכנה ארוכות בהכנת האימונים, האסטרטגיות למשחקים, צפייה בקבוצה היריבה, ניתוח סטטיסטיקות ,דוחות סקאוטינג ועוד. לכן ברור ומובן היום שגם שני מאמנים יתקשו לעמוד במגוון המשימות השבועיות לה נדרשת הקבוצה הראשונה של המועדון.
מיהו עוזר המאמן ומהם תפקידיו?
ישנן קבוצות המעדיפות לקחת עוזר מאמן צעיר ומוכשר מתוך המועדון ולהכשיר אותו, עם הזמן, להיות מאמן מוביל באגודה. ישנם מאמנים המביאים איתם את הצוות שלהם ובמיוחד מדובר בעוזר הראשון עליו הם סומכים, איתו הם רגילים לעבוד והלויאליות שלו איננה מוטלת בספק. ישנם מצבים בו הנהלת הקבוצה ממנה למאמן את עוזרו. עוזר מאמן יכול להיות מאמן בכיר ולעיתים אף מנוסה יותר מהמאמן בזירה המקומית או האירופית, אנו עדים לעוזרי מאמנים באירופה ובמיוחד ב-NBA אשר בעברם קיים רקורד של מאמן ראשי בליגה הטובה בעולם או בקבוצה מובילה באירופה.
ישנם מאמנים החוששים להציב לצידם עוזר מוכשר, מנוסה ואחד המסוגל בעצמו לאמן קבוצה, אחרים הנחשבים לאנשים חזקים אשר מעמדם איתן ממנים עוזר מאמן בכיר.
אם נביט על שורת עוזרי המאמן במכבי תל אביב בעשור האחרון נראה שם את יורם חרוש, דיויד בלאט, יעקב ג'ינו, דן שמיר, אורן עמיאל, גיא גודס ורועי חגי- נכון שאי אפשר ולא ראוי להפיל את כל התיק על כתפיו של העוזר, אך אין ספק כי למאמן שנעזר בעוזר בכיר היו הצלחות גדולות יותר.
עוזר המאמן צריך לשלוט בענף הכדורסל ברמה של מאמן ראשי, הוא מסוגל לנתח את היריב, להעמיד אסטרטגיית משחק בעצמו, לטפל בבעיות בקבוצה גם אם הוא לא נדרש לכך לעיתים קרובות, יכולת ניהול משחק ובמיוחד מסוגלות לעמוד על דעתו גם אם היא מנוגדת לעמדת המאמן הראשי. כמובן שהוא חייב להיות נאמן ולויאלי באופן מלא למאמן הראשי.
עוזר המאמן היא חולייה המקשרת בין המאמן והשחקנים, לעיתים קרובות רואים בו השחקנים כלי להעברת מסרים למאמן וכך גם המאמן אל השחקנים, דרך עוזרו. המאמן הינו זוג עניים נוסף ובעיקר מוח המסוגל להבין את מקומו בתוך ההיררכיה המקצועית. הוא שואף להיות מספר 1 אך מסוגל להפנים ולהבין שזמנו עוד יגיע- קרי הוא חייב לרסן את שאיפותיו כול עוד הוא עובד כעוזר.
עוזר מאמן,להבדיל מהמאמן הראשי, מצוי בלחץ קטן משמעותי מזה בו עובד המאמן, "דופק אפס" הוא כינוי למצב המנטאלי בו נמצא העוזר בקבוצה ולכן הוא יכול להביא את כישוריו המקצועיים לטובת האיש הראשי העומד בראש הפירמידה.
שרון דרוקר מונה לעוזרו של פיני גרשון במכבי תל אביב. שרון עזב מועדון מוביל בבלגיה שתחת הנהגתו לקח אליפות בבלגיה. שרון נקרא לדגל על מנת להחזיר את הקבוצה בבלגיה חזרה אל הפסים החיוביים והינה הוא עוזב חודש אחרי שמונה לטובת עמדת העוזר הבכיר במכבי ת"א.
שרון הינו מאמן מוכשר אשר היה למאמן ראשי בקבוצות ומועדונים בכירים באירופה: הפועל ירושלים איתה זכה בגביע יול"ב, רוסיה, בלגיה ליטא ואף חתם על אימון בליגה האיטלקית (לא כובד החוזה עימו לבסוף). שרון לרוב סיפק את הסחורה למעסיקיו ואף מעבר לציפיות. כמובן שמשרת העוזר מוכרת לו בשיתוף הפעולה הארוך שלו עם אריק שיבק ברעננה.
אין ספק כי זהו מינו ראוי המקובל על ההנהלה של מכבי ובמיוחד עונה לדרישותיו של פיני גרשון הרואה בשרון פרטנר מעולה לעבודה משותפת. שרון צריך לדעת ומהר את מיקומו בתוך המערך, ברור לו שהוא בא למכבי כעוזר וכי הוא הולך לנגן כינור שני אך הוא חייב לעשות את ההתאמות לתפקידו החדש מהר מאוד. כמי שהוביל בעשור האחרון קבוצות בעצמו ולקח את כול ההחלטות והאחריות במשימת האימון הוא צריך לעשות שינוי חשיבתי ולהביא את היכולות שלו במסגרת מגבלות התפקיד. שרון דרוקר נחשב למאמן מנוסה, אינטליגנטי ומוכשר שלהערכתי נמצא במכבי בתפקידו הנוכחי ביודעו כי משרת המאמן בוא תבוא. סבלנות היא מילת המפתח ושיהיה בהצלחה.