ז'ליקו אובראדוביץ' הוא הרבה יותר ממאמן, מדובר באישיות, מודל לחיקוי וכזה שגרם להשראה אצל מאמני אירופה השונים. לאורך השנים, התרגילים שהנהיג אובראדוביץ' עברו פיתוח בקבוצות השונות בהן עבר. שי האוזמן מלווה את ההתפתחות הטקטית של המאמן האגדי ואת שכלול התרגילים שלו. מסע בזמן על החשיבה מאחורי התרגילים שיצר הסרבי המבריק.
מתחילים מפיינל פור 1992. פרטיזן בלגרד, קבוצתו הראשונה של ז'לקו המאמן הצעיר, מול חובנטוד בדלונה. אוברדוביץ' מריץ משחק התקפה מבוסס חסימות בקבוצה שכוללת שחקנים כמו ג'ורג'ביץ' ודנילוביץ'. כאן אנחנו רואים מהלך של חסימה לחוסם (Screen The Screener) שבסיומו חסימה יפה לדנילוביץ'.
via GIPHY
ממשיכים לפיינל פור 1995 (כי דילגנו על עוד זכיה בפיינל פור, הפעם עם חובנטוד בדלונה) ביד אליהו הישן. ריאל מדריד של סבוניס וארלאוקאס: קבוצה עם קו אחורי בינוני ומטה, אבל עם אחד מהסטרץ' פורס המרשימים ופורצי הדרך ביבשת.
מדריד מריצה כאן תרגיל שוטרס פליי (צריך להגיד פלופי) שבו דווקא ארלאוקאס יוצא על חסימה של אנטונז. בכל מקרה, וכאן החשיבות המרכזית: אוברדוביץ' מראה התחלה של שינוי מחשבתי, שבא לידי ביטוי במשחק של 4 שחקנים מחוץ לקשת השלוש וביג גאי אחד ומדהים בפנים.
via GIPHY
via GIPHY
שנתיים קדימה לבולוניה. עכשיו פנתינאיקוס היא כבר לגמרי הקבוצה של בודירוגה. אמנם המצטיינים בגמר היו קוטלואי ומידלטון הקשיש, אבל מול בולוניה של מסינה וג'ינובילי אפשר לראות סימנים של קיצור המשחק, עם הרבה תרגילי פיק אנד רול גבוה של בודירוגה - מקבל ההחלטות המרכזי. שימו לב גם לחסימה המוקדמת של מידלטון למולמרוביץ', לפני שמגיע לחסום לאגדה הסרבית.
via GIPHY
קפצנו קדימה ל 2011, לעוד גמר פנתינאיקוס מול מכבי תל אביב. אוברדוביץ' שינה את משחק ההתקפה של פאו מהקצה אל הקצה, כשהתרגילים הופכים להיות פשוטים יותר (אבל קשים הרבה יותר לביצוע), עם המון תרגילי פיק אנד רול, דגשים על קריאת מצבים במשחק החדירות, וכן: 4 שחקנים למעלה ו-1 למטה. למשל כאן, כשפיק אנד רול דיאמנטידיס ובטיסט מובילים לקריאת מצב יפה של סאטו - בדרך לשלשה חשובה ברבע השלישי.
via GIPHY
via GIPHY
עכשיו מה, מה עכשיו? פנר של ז'לקו משחקת כדורסל התקפי שונה לגמרי מזו של פאו. למעשה, יש כאן מעין נסיגה ממשחק הפיק אנד רול והריווח וחזרה למשחק תלוי חסימות. אבל שימו לב לקצב, לדיוק ולרמת הביצוע.
via GIPHY