בעולם הכדורסל לא חסרים סיפורים על שחקנים שהפכו להיות מה שהם בעקבות שרשרת צירופי מקרים משונה במיוחד. אחד מהם הוא הפורוורד החדש של מכבי תל אביב, ג'ארל מרטין (28, 2.08 מטר), שלא היה במסלול המקובל של מי שעתיד להפוך לשחקן NBA, ובכל זאת, הוא הצליח לעשות זאת.
למעשה, מרטין לא שיחק כדורסל באופן מסודר עד שהגיע לקבוצת בית הספר שלו בשנה הראשונה בתיכון. "פשוט שמו אותי בסגל והתחלתי לשחק", סיפר בראיון לפני מספר שנים, "האמת שהתחלתי בתור שחקן פוטבול אבל אז צמחתי לגובה. המאמנים ניגשו אליי, לקחו אותי לאולם והתאהבתי במשחק הזה. ידעתי שזה מה שאני רוצה לעשות בחיים. ידעתי שזו תהיה הקריירה שלי".
לאחר שסיים את התיכון, הגיע מרטין למכללת לואיזיאנה. כשהוא הגיע למכללה הוא היה שחקן אחר. לא רק שהוא היה שחקן אחר, הוא גם היה אדם אחר. "קראנו לו הבחור הרזה", נזכר מאמנו במכללה, ג'ף ג'ונס, "הוא שקל 75 קילו כשהגיע לכאן, משם הכינוי הזה הגיע. כולם קראו לו ככה אפילו שהוא השתנה, גם המורים קראו לו כך. הוא אחר, הוא היה בחור ביישן בצורה קיצונית. הוא השתפר מאז אבל זה מאוד בלט כשהוא הגיע. אחרי העונה הראשונה שלו הוא כבר נכנס למשבצת המנהיג, הוא עבד קשה על הגוף שלו וגם בזה הוא השתנה, אבל המנהיגות שלו זו התכונה שזורחת מעל לכל".
ואכן, אחרי עונה ראשונה לא רעה בלואיזיאנה, מרטין זרח בעונתו השנייה, במהלכה רשם 16.9 נקודות ו-9.2 ריבאונדים בממוצע למשחק. בעקבות העונה הזו, הוא נבחר לחמישייה הראשונה של הקונפרנס הדרומי. אגב, בתקופה הזו הוא שיתף פעולה עם אקס מכבי תל אביב, ג'וני אובראיינט, כשלצידם גם ג'ורדן מיקי.
אחרי שנתיים מוצלחות בלואיזיאנה, העמיד את עצמו מרטין לדראפט 2015, שם נבחר במקום ה-25 על ידי ממפיס גריזליס. שנה אחת לאחר מכן הבחירה של הגריזליס הייתה לא אחר מאשר רכש אחר של מכבי תל אביב, ווייד בולדווין, ששיתף איתו פעולה במהלך עונת 2016/17.
OKAY, rook! pic.twitter.com/7gPlySxsSm
— Memphis Grizzlies (@memgrizz) November 2, 2016
"אני תמיד הייתי לייט בלומר, פרחתי מאוחר", סיפר בראיון שסיפק בארצות הברית בסיומה של אותה עונה, "יש לי עוד הרבה מקום לגדול. אני יכול להיות שחקן נהדר, השמיים הם הגבול עבורי. תמיד הערצתי את כרמלו אנתוני, הוא היה המודל לחיקוי שלי".
בממפיס, מרטין נהנה ממערכת יחסים טובה במיוחד עם מאמנו באותם ימים, דייויד פיזדייל, שהילל אותו באותם ימים: "מרטין הוא ההגדרה המדויקת לאולר שוויצרי. העובדה שהוא יכול לשמור על מספר עמדות, להוריד את הכדור לרצפה, לבצע פיק אנד רולים וגם להיות מוביל כדור במהלכם הופכת אותו לבחור ורסטילי מאוד".
בכל אופן, קריירת ה-NBA של מרטין, בדומה לזו של בולדווין, לא הצליחה להתרומם יותר מדי. הוא רשם 189 משחקים בליגה הטובה בעולם ובעונת השיא שלו (17/18) רשם 7.7 נקודות ו-4.4 ריבאונדים בממוצע למשחק, ממוצעים שלא שכנעו את ממפיס להשאירו גם ל-18/19. אחרי שסיים את דרכו אצל הגריזליס הוא עבר לשחק לאורלנדו, ממנה שוחרר בסיומה של עונה חלשה.
לאחר שסיים את דרכו בליגה הטובה בעולם, הגיע מרטין לליגה האוסטרלית, שם הפך לאחד הגבוהים המרכזיים ועם 16 נקודות ו-7.9 ריבאונדים בממוצע למשחק בעונתו השנייה בסידני קינגס, השתלט על הטבעות ביבשת הרחוקה. הפורוורד הוביל את החבורה לאליפות אדירה, וצבר תשבוחות גדולות. "מרטין הוא הענק העדין", היללו באוסטרליה, "הוא בחור גדול עם לב ענק גם מחוץ למגרש. הוא נתן לסידני את כל מה שהיה לו לתת, הוא הרגיש בבית והפך לחלק מהמשפחה".
בואו נעבור לחלק המקצועי ונבין את הדברים שמרטין עושה על מגרש הכדורסל. לאחר כל ההחתמות של הצהובים עד כה בחלון הנוכחי השאלה המרכזית שנשאלה היא מי יגיע בעמדה מספר ארבע, והאם הוא יהיה אחד שמסוגל לקלוע מחוץ לקשת השלוש. כזכור, על אף שמכבי הביאה מספר שחקנים שקולעים שלשות באחוזים לא רעים, אף לא רכש אחד מוגדר כקלעי טהור.
מרטין הוא אינו כזה גם כן, אך ביחס לגודלו הפיזי המרשים הוא קולע בצורה טובה ונראה שעם הזמן הוא רק הולך ומשתפר מהטווח הזה. בארבע העונות הראשונות בקריירה המקצוענית, הוא קלע ב-NBA פחות מחצי שלשה בממוצע למשחק ב-34.6%. עם המעבר שלו לאוסטרליה מספר הזריקות והאחוזים עלו. לאחר שבעונתו הראשונה הוא קלע 40% עם קצת יותר משלשה בממוצע למשחק, בעונה שעברה הוא כבר התקרב לשתי שלשות בממוצע למשחק ב-38.6%.
כאשר מסתכלים על החשיבות של הקליעה שלו בתוך שיטת המשחק של קטש, אפשר להצביע על נקודה משמעותית. בין סט היכולות ההתקפיות המגוון מאוד שלו, מרטין השתמש בעונה האחרונה במהלך התפיסה והזריקה ב-16.2% מהמהלכים ההתקפיים שלו והצליח לייצר ממהלך זה 1.4 נקודות בממוצע לפוזשן, נתון מרשים. בנוסף, האחוזים הגבוהים ביותר מבחינתו בעונה האחרונה הגיעו מהפינות, דבר חשוב מאוד במשחק המרווח שנוהג קטש לבצע.
לצד מהלכי התפיסה והזריקה, המהלך הנפוץ ביותר מבחינת מרטין הן הסיומות בהתקפות המעבר, שבהן הוא משתמש בכמעט 17% מהמקרים. עוד פעם, למרות הגודל הפיזי, מרטין מסוגל לשטוף את המגרש במהירות ומסיים בצורה טובה מתחת לסל עם היכולות האתלטיות הנהדרות שלו. בעונה האחרונה הוא קלע ב-61% ל-2, כאשר הרוב המכריע של הזריקות שלו הגיעו באיזור שקרוב לטבעת.
נקודה מעניינת נוספת נוגעת למשחק הפיק אנד רול של מרטין. 15.8% מהמהלכים ההתקפיים של האמריקאי בעונה האחרונה היו במהלכי פיק אנד רול שבהם הוא חסם, ומהם הוא ייצר 1.21 נקודות בממוצע לפוזשן. מעבר לאפשרות להתגלגל ולסיים מתחת לטבעת, מרטין נותן לצהובים אופציה שניבו ופויתרס לא יכולים לתת להם, פיק אנד פופ (1.07 נקודות בממוצע לפוזשן בעונה האחרונה) - חסימה ויציאה החוצה לקליעה.
עם זאת, מהלכים שבהם הוא זה שחוסם יכולים להיות בעייתים אם ניבו או פויתרס נמצאים על המגרש, מכיוון שחוסר היכולת שלהם לקלוע תהרוס את משחק הריווח של קטש. סביר להניח שהבחירה במרטין מהווה אופציה נוספת למכבי ת"א לעמדה מספר 5 בחמישיות נמוכות יותר (סמול בול).
דברים נוספים שנמצאים בסט היכולות של מרטין הם משחק הפוסט אפ, שבו הוא יודע לנצל את יתרון הגובה והפיזיות שלו מול שחקנים קטנים יותר. יכולת למצוא את השחקן הפנוי (ולרוב הגבוה שלצידו) בעת שההגנה מכווצת עליו וגם יכולת הורדת הכדור לרצפה וחדירה לא רעה ביחס לגודלו.
בכל הקשור לצד ההגנתי, העובדה שמדובר בשחקן גבוה וחזק שמסוגל לזוז בצורה טובה ומהירה יחסית הופכת אותו לשחקן הגנה טוב. בהתקפות מעבר ובעת ניסיונות חדירה עליו היריב קולע 0.70 בממוצע לפוזשן, נתון טוב להגנה. גם בהגנה על החוסם בפיק אנד רול ובפוסט הוכיח מרטין שהוא יעיל במיוחד. עם זאת, ביציאה לשחקן שתופס וזורק הוא ספג 1.53 נקודות בממוצע לפוזשן, מה שיכול להעיד על יציאה איטית יחסית לשחקנים שקולעים בצורה טובה.
בשורה התחתונה, בשנתיים האחרונות התרגל מרטין להיות שחקן מפתח, שהתקפת קבוצתו תלויה בו וזה בא לידי ביטוי עם אחוזי USAGE (מידת המעורבות ההתקפית של שחקן כאשר הוא על המגרש) מאוד גבוהים, שעמדו על כ-25%. אצל הצהובים, שהחתימו שני גארדים משמעותיים מאוד שצפויים להיות אלו שמחזיקים בכדור ומוציאים לפועל הוא יגיע לתפקיד שונה מאוד, שבו הוא יצטרך לחכות לקבלת הכדור ולנצל כל הזדמנות קליעה פנויה שתיהיה לו.
אם יוכיח שהוא עושה דברים טובים כאשר הכדור נמצא אצלו ביד, ההשפעה ההתקפית שתיהיה לו תלך ותגדל. למרטין יש לא מעט יכולות מרשימות שיכולות לתרום מאוד לסגל של עודד קטש, אבל גם אי אפשר שלא להתייחס לחוסר הניסיון שלו. מרטין אמנם כבר בן 28 וחווה לא מעט דברים אבל העונה הקרובה בצהוב-כחול תהיה הראשונה שלו באירופה.
למכבי תל אביב לא היו אופציות רבות שהיו יכולות להתאים לאיוש העמדה הזאת, ובעקבות זה נראה שראשי המועדון החליטו לקחת הימור מסוים באשר למי שיכנס לנעליו של דריק וויליאמס המאכזב. במידה רבה הגעתו של מרטין לקבוצה מזכירה את זו של ג'וני אובראיינט ב-2018/19 - השניים כאמור שיחקו זה לצד זה במכללה, העבירו מספר שנים ב-NBA, התקשו להשתלב, בולטים בהתקפה והגיעו בסופו של דבר למכבי תל אביב כתחנה הראשונה שלהם באירופה. בכל אופן, הצהובים בוודאי יקוו שהשידוך הזה יהיה מוצלח יותר, ולפחות לפי מה שמרטין שהוכיח בשנתיים האחרונות, זה בהחלט עשוי לקרות.