מיחא זופאן בטירוף. הלב של סלובניה (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
מיחא זופאן בטירוף. הלב של סלובניה (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

כבר שבוע וחצי שנבחרת סלובניה לוקחת חלק באליפות העולם בכדורסל שנערכת בטורקיה, ומצליחה לא רע. הסלובנים פילסו דרכם עד לרבע הגמר ונראים כמו אחת המרעננות הרשמיות של הטורניר.

אבל הסיפור האמיתי הוא לא הצלחת הנבחרת. כשהכרוז המקומי יצרח למיקרופון את שמותיהם של שחקני החמישיות והאווירה תהיה מטורפת. בעודו מזמין את הידו טורקוגולו וארסן איליאסובה מהצד הטורקי ואת יאקה לאקוביץ' וגוראן דראגיץ' מהצד הסלובני, יקרא הכרוז גם למספר 13 בנבחרת הסלובנית, מיחא זופאן (2.05), אלא שהפורוורד יצטרך שמישהו יסמן לו לעלות כי הוא פשוט לא שומע.

זופאן בן ה-28 הוא חירש אילם ורגע לפני המפגש מול הטורקים ביורובאסקט, זה הזמן להכיר את סיפורו האישי והמדהים. כשמיחא עולה על המגרש הוא מלמד את כולם שיעור מרגש על החיים בכלל ועל משחק הכדורסל בפרט. בשבילו כל משחק הוא אתגר בפני עצמו. מדובר בלוחם אדיר עם מנטליות שלא נשברת מה שהופך אותו לחביב הקהל בכל מקום בו הוא משחק שכן אי אפשר שלא לאהוב את הגישה שלו למשחק.

מחובבן בכדורעף לאחד הכישרונות הגדולים בכדורסל הסלובני


מיחא זופאן בילה את ילדותו בבית ספר מיוחד לחירשים ועם הזמן למד לדבר ולשמוע חלקית בעזרת מכשיר שמיעה מיוחד. זופאן שיחק כדורגל וכדורעף עד שבגיל 14 בזמן משחק כדורסל עם חבריו, ראה אותו מאמן מקומי ומאותו רגע, החלה הקריירה של זופאן. מהר מאוד למד את המשחק והצטרף לנבחרת סלובניה לחירשים, איתה שיחק פעמיים באליפות אירופה כשהפורוורד הוא על תקן הכוכב של הנבחרת.

מיחא זופאן (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
מיחא זופאן (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

בגיל 17 חתם זופאן על החוזה המקצועני הראשון שלו בקבוצת סלובן לובליאנה. בקבוצה, התפתח השחקן והפך לאחד הטובים במדינה בגילאים הצעירים וזמן רב לא עבר עד שזומן לנבחרת סלובניה הצעירה עד גיל 20, כשהפעם היתה זו נבחרת של שחקנים "רגילים" ולא חירשים, התגשמות חלום עבור מיחא שהראה שדרך עבודה קשה ואמונה אפשר להשיג הכל. במקביל לא זנח את נבחרת סלובניה לחירשים בה המשיך לשחק והוביל אותה לאליפות אירופה בשנת 2004.

כמו כן, באותם שנים שיחק זופאן באולסטאר הסלובני ב-2004 וב-2006 כאשר ב-2004 אף זכה בתחרות ההטבעות. בעונת 2005/06 השיג ממוצעים של 11.5 נקודות ו-4.4 ריבאונדים למשחק בליגה הסלובנית. העונה האישית הנפלאה הזו זיכתה אותו בתואר הסנטר המצטיין של הליגה הסלובנית ונכלל בחמישיית העונה. באותה שנה שיחקה הקבוצה גם בליגה האדריאטית וב-23 דקות למשחק השיג ממומצעים נהדרים של 13.2 נקודות ו-3.9 ריבאונדים.

מיחא זופאן (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
מיחא זופאן (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

בסוף עונת 2005/06 הגשים מיחא את חלומו הגדול כשחתם באולימפיה לובליאנה. החתימה שיפרה לזופאן את הטעם החמוץ ממנו הוא לא הצליח להתאושש לאחר ניפויו מסגל הנבחרת הלאומית לקראת אליפות העולם ב-2006. גם המעבר לאולימפיה לובליאנה לא היה חלק ומיחא היה צריך להמתין עם חלומו הגדול כשסלובן סירבה לשחררו והסאגה נגררה לתוך דיונים רבים בבית הדין. בסופו של דבר, בסוף פברואר 2007 הגיעו סלובן ואולימפיה להבנות וב-1 במארס הפך זופאן לשחקן רשמי בשורות הקבוצה הגדולה ביותר במדינה.

"זה מאוד קשה לחירש להשתלב בקבוצת ספורט רגילה. ירידה בשמיעה היא מאוד קשה במיוחד על רקע רעש. קשה מאוד לתפוס דיבור במיוחד כשמדובר בדיבור בקבוצה בטח ובטח בקבוצה שזזה ונמצאת כל הזמן בתנועה. לחירש אין את היכולת לעקוב אחרי התרומה של הבעות פנים כי כל הזמן יש תנועה", הסבירה פרופסור טובה מוסט, ראש החוג לחינוך מיוחד וייעוץ חינוכי באוניברסיטת תל אביב בהתייחסה להשתלבותם של שחקנים חירשים בקבוצת ספורט רגילה.

"הבעיתיות הנוספת היא שירידה בשמיעה משפיעה על היכולת לקבל אינפורמציה מכיוונים שונים. כל הדברים הללו הופכים את ההתנהלות למאוד קשה. הקושי בכיוונים, קושי בשמיעה על רקע רעש וקושי בשמיעה בקבוצה. כל ההיבטים האלה עושים את המלאכה למאוד קשה ולכן השחקנים הללו מפעילים רמות גבוהות של ריכוז וכל מיני אסטרטגיות מפצות שיאפשרו להם למלא תפקיד של חבר שווה בקבוצה", הוסיפה.

את זופאן, כל הבעיות אותן הזכירה פרופסור מוסט, לא ממש מעניינות כל עוד הוא עולה על הפרקט. את עונת 2007/08 פתח עם לובליאנה וב-24 באוקטובר עשה היסטוריה כשהפך לשחקן החירש הראשון שמשחק ביורוליג. אולימפיה הפסידה 80:52 לסיינה אבל מיחא לא ישכח את הערב הזה כל חייו כשעלה מהספסל ושיחק 13 דקות במהלכן קלע 5 נקודות, הוריד 3 ריבאונדים וחילק 2 אסיסטים.

משחקו הטוב ביותר ביורוליג היה בנובמבר 2008 נגד פנרבחצ'ה. ב-37 דקות משחק קלע קלע 19 נקודות וקטף 12 ריבאונדים. בעונות 2007/08 וב-2008/09 זכה זופאן עם אולימפיה בדאבל בסלובניה. 

הזוית "הישראלית"


בעונה האחרונה שיחק זופאן בטריקלה היוונית שם קלע 13.6 נקודות וקטף 5.1 ריבאונדים למשחק. בעונה הקרובה ישחק בליגה הרוסית החזקה במדי סנט פטרסבורג, אותה מאמן צביקה שרף שיכול להיעזר במאמן ישראלי אחר, רמי הדר, בכל הקשור לאימון כדורסלן חירש.

הגארד החירש, דווייט ברואינגטון (1.95) ששיחק בעונת 2008/09 במכבי אשדוד מהליגה הלאומית תחת הדרכתו של המאמן, רמי הדר. בעברו שיחק ברואינגטון במכללת פרובינדס וניסה להגיע אל ה-NBA ולהיות החירש הראשון שעושה זאת אבל לא נבחר בדראפט והשאיר את ההיסטוריה ללאנס ארלד, אליו נגיע בהמשך. רמי הדר סיפר על אותה עונה לא פשוטה ועל השתלבותו של השחקן החירש בקבוצתו: "דוויט היה אדם מאוד חברותי ופתוח והיתה איתו תקשורת טובה ברמה המקצועית והחברתית. הוא היה בקשר טוב עם כולם וכולם אהבו אותו בקבוצה".

על העובדה היומיומית עם השחקן החירש אמר המאמן: "דוויט השתמש במכשיר שמיעה בעזרתו לא היה חירש לגמרי. כשדיברתי איתו הוא היה חייב להסתכל על הפנים שלי כדי להבין מה אני רוצה. כמובן שהיו לכך השלכות במשחק עצמו שכן לא היה לו קשר עם שחקנים אחרים בדברים טכניים כמו חילופים בהגנה עד שהיה מרגיש את המגע. אי אפשר היה להודיע לו על חסימות. ללא פסקי זמן לא היה ניתן לעשות איתו התאמות טקטיות בהם היה קורא את השפתיים שלי. אין ספק שהעובדה כי הוא לא שומע הפריעה לתפקוד ולכן דווייט היה צריך להיות קשוב מנטלית וכל הזמן היה בפוקוס. הוא היה מכסה על החיסרון שלו ע"י שימוש יתר בשאר החושים".

רמי הדר (ONE) (צילום: מערכת ONE)
רמי הדר (ONE) | צילום: מערכת ONE

על יכולתו המקצועית אמר: "דווייט היה שחקן מאוד מוכשר שעבר וצלח את כל הקשיים כדי להפוך לכדורסלן מקצועני. אני חושב ששחקן שעובר את כל זה ומצליח להתמודד הוא מאוד חזק מנטלית ויש לו אופי חזק. מאוד אהבתי לראות את זה".

"אין ספק שעניין החירשות הוא פרמטר שצריך להתחשב בו אבל אני חושב שאם יש שחקן שעונה על הדרישות המקצועיות והחברתיות, אפשר להסתדר עם המגבלה הזו, זה לא בלתי אפשרי ואני יכול לומר כי דווייט היה שווה את המאמץ, ככל שהזמן עובר זה נהיה יותר ויותר קל ויש צורך פחות במילים", הוסיף הדר.

לעומת ברואינגטון שלא זכה לשחק עד היום בליגה הטובה בעולם, יש מי שהגשים את החלום הגדול. לאנס קולין אלרד בן ה-29 (2.11) הוא השחקן כבד השמיעה הראשון ב-NBA. לאלרד 80 אחוזי אובדן שמיעה וכדי לשפר את שמיעתו הוא משחק עם מכשירי שמיעה מיוחדים. ב-13 במארס 2008 חתם בקליבלנד קאבלירס על חוזה ל-10 ימים וכעבור ארבעה ימים שיחק 18 שניות במדי קליבלנד והפך לשחקן החירש הראשון בתולדות הליגה.

אלרד חתם על חוזה עד סוף העונה אבל כמעט ולא זכה לשחק. כמו כן, הוא שיחק ב-2002 במדי נבחרת ארה"ב באליפות העולם לחירשים שנערכה ביוון בה סיים עם נבחרתו במקום השני וזכה במדליית הכסף. בעונת 2009/10 חתם בשורות הקבוצה האיטלקית, סקאבוליני פזארו, על חוזה לחודשיים. אלרד הפך למושא הערצה לחירשים בארה"ב וב-2009 פירסם את האוטוביוגרפיה שלו: "הרפתקאותיו של הילד המורמוני החירש והמסע שלו אל ה-NBA". ספר זה זיכה אותו בשבחים רבים.

הכדורסלן החירש-אילם הראשון שזוכה באליפות העולם?


לרובנו, הזדמן לצפות במיחא זופאן רק בטורניר המונדובאסקט הנערך בימים אלו בטורקיה. זופאן מתעלם מהמגבלה הגדולה שלו ושם אותה בצד. הוא נלחם על כל כדור אבוד, על כל ריבאונד וסוחף את חבריו למלחמה ללא פשרות בכל משחק ומשחק. מלבד העובדה שהוא לוחם גדול ולמרות גובהו יש לו ידית מצויינת מחוץ לקשת.

הפורוורד שיחק בכל ששת המשחקים של הנבחרת הסלובנית במונדובאסקט כשהוא מעמיד ממוצעים של 6.5 נקודות, 3.2 ריבאונדים ו-0.8 אסיסטים למשחק ב-17.3 דקות. משחקו הטוב ביותר היה נגד איראן בו שיחק 28 דקות והשיג 15 נקודות, 5 ריבאונדים, 2 אסיסטים ו-2 חטיפות.

מיחא זופאן (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
מיחא זופאן (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

כל שנותר הוא רק לראות האם מיחא יהיה הכדורסלן החירש הראשון שזוכה באליפות העולם ואין ספק שאם יש מגיע בספורט אז לזופאן יש מקום בקדמת התור. בכל מקרה, גם אם סלובניה תעוף היום הביתה אפשר להיות בטוחים שזופאן הפך למושא הערצתם של אינספור ספורטאים בעולם.

אלו היו רק שלושה סיפורים מדהימים על שחקני כדורסל טובים אבל בעיקר על אנשים מדהימים שלא ויתרו על חלומם הגדול גם כשעמדו מול קשיים רבים וגדולים. צריך להסתכל על הסיפורים האלה ולקחת דוגמא ומסר לחיים שהכל אפשרי אם רק ממש נרצה ולא נוותר גם כשקשה.