הפרשיות האחרונות שצצות בתוך עולם הכדורסל ורשות המסים תופסות בימים האחרונים את מירב הכותרות וגם בממשלה לא אהבו לקרוא על ההסתבכויות של שופטי הכדורסל, סמי בכר וירון זריף, יחד עם מאמן מכבי ת"א, פיני גרשון, בחשדות של העלמות מס וכתגובה, הוחלט במשרד התרבות והספורט לכנס ישיבת חירום בנושא.
היום בבוקר (רביעי) התכנסו במשרדי התרבות והספורט, שרת התרבות והספורט, לימור לבנת ונציגי הכדורסל הבכירים בישראל: יו"ר איגוד הכדורסל שי שני, יו"ר המנהלת אבנר קופל, היועץ המשפטי של האיגוד שוקי קרמר, שופט העבר ויו"ר איגוד השופטים, ראובן וירובניק ויו"ר מכבי תל אביב, שמעון מזרחי, יחד עם ניצב בדימוס אריה עמית, ראש ועדת האתיקה שהקים איגוד הכדורגל וראש מנהל הספורט, אורי שפר.
השמונה התכנסו לדיון חירום שאמור לשפוך קצת אור ומידע על הפרשיות האחרונות וגם במטרה ולנסות לעצור את חרושת השמועות שסובבת את הענף. אין ספק שבשביל אוהדי הכדורסל, מדובר בפרשה קשה לעיכול, שכן עושה רושם שהענף הוכתם לחלוטין. טרם הכניסה לישיבה, היה זה ראובן וירובניק שהתבטא בנושא ואמר: ”אין על האוהדים לאבד את האמון בכדורסל, אוהדים צריכים לעודד וזה תפקידם".
השרה, לימור לבנת, הוסיפה: “ביקשתי שנשב הבוקר בגלל שמשהו קורה בכדורסל הישראלי. אני מודה לכל מי שהגיע ואני חייבת לציין שזה נעשה ברצון רב. יש גל עכור שעובר בספורט הישראלי, אני רוצה לומר את זה כאן באופן הכי ברור, אין מקום למעלימי מס בספורט. קראתי את הכותרות של יו"ר האיגוד שי שני בימים האחרונים ואני עומדת מאחוריהם אני חושבת שהדברים נאמרו בצורה הנכונה ביותר".
"נוכח כל האירועים שקורים בימים האחרונים יש משבר אמון של הציבור בישראל שצריך כמובן להתייחס אליו. אנחנו צריכים להחזיר את אמון הציבור לכדורסל בפרט ובספורט בכלל הכדורסל חשוב לכולם, הספורט חשוב, פופולארי, אהוב על ידי כל כך הרבה אנשים והביא הישגים בלתי רגילים. חבל שנשאיר את הדברים כפי שהם. אני מאוד מקווה שיתברר שהדברים אינם חמורים כפי שהם נראים כרגע, לפעמים דברים נראים רע אבל בסוף מסתבר שהם אחרת ולא כל כך חמורים", הבהירה השרה.
"יחד עם זאת, עדיין מוטלת עלינו החובה לראות כיצד אנחנו פועלים בנסיבות האלו, ברגעים המאוד לא פשוטים לכולם ועל כן ביקשתי מראשי האיגודים ויו"ר מנהלת ליגת העל להגיע לכאן, נשב ונדון ביחד ונראה כיצד פועלים. אני חושבת שהפעולה שהאיגוד עשתה ומינויו של אריה עמית כראש ועדת האתיקה, היא פעולה נכונה וחשובה וראויה. אני חושבת שאין מקום לחקירה של משרד ממשלתי בעניין, אנחנו לא ועדת חקירה, אין לנו שום סמכויות לחקירה. שמעתי את הקולות שקוראים לועדה כזאת, אני חושבת שאין בקולות האלה ממש".
"כמובן שאילו הייתי מקימה ועדה שכזאת, היו כמה אנשים שאומרים 'או יופי, שרת הספורט סוף סוף עשתה משהו', אבל ועדת חקירה מהסוג הזה אין לה שום סמכויות, רק לראשויות המדינה המוסמכות לכך יש סמכויות. זה מין כיסוי או כותרת ואני לא עוסקת בכותרות. אנחנו עוסקים בדברים רציניים", סיכמה לימור לבנת.
לבנת: "מורשעים בפלילים לא יכהנו כשופטים או מאמנים"
שרת התרבות והספורט, ח"כ לימור לבנת, הנחתה לתקן את החוק כך ששופטים ומאמנים שיורשעו בפלילים, לא יחזרו למגרשים. בנוסף השרה פנתה הבוקר לפרופ' איזי בורוביץ' על מנת להחיל את מגבלות היועץ המשפטי לממשלה על העברת מאות מיליוני שקלים מכספי הטוטו ווינר לאיגודי הספורט.
המגבלות ימנעו העברת התקציבים לאיגודים שנחקרים או הורשעו בפליליים. השרה לבנת: "יש לתת פתרונות מערכתיים לטלטלה שפוקדת את הספורט. בספורט הישראלי לא יכהנו בעלי תפקידים שהורשעו בפלילים".
שרת התרבות והספורט, ח"כ לימור לבנת, אמרה היום בתום פגישת החירום עם ראשי איגוד הכדורסל ומנהלת הליגה כי על מנת להשיב את אמון הציבור בספורט הישראלי, יש לדאוג לכך שמורשעים בפלילים לא יכהנו כשופטים או כמאמנים בספורט הישראלי. המשרד, בראשותה, החל הבוקר לגבש תיקון לחוק הספורט ברוח זאת.
"הכדורסל הישראלי אמנם נמצא בעין הסערה, אבל יש בספורט הישראלי שורה של ליקויים ובעיות אתיות קשות שמשליכות על הספורט כולו, על הספורטאים ועל האוהדים. יש לתת פתרונות מערכתיים לטלטלה שפוקדת את הספורט ועל כן הוריתי ליועצת המשפטית של המשרד להגיש תיקון לחוק הספורט שימנע משופטים וממאמנים שהורשעו בפלילים להמשיך ולפעול במגרשים. למעלימי מס ולעבריינים אחרים אין מקום בספורט הישראלי".
"על מנת להבטיח מנהל תקין וחלוקת כספי מדינה באופן ראוי יש להחיל הגבלות תמיכה גם על כספי הטוטו-ווינר, שם מצוי הכסף הגדול. איגודי הספורט ונושאי משרות בהם שנחקרים או הורשעו בפלילים לא יוכלו ליהנות מתמיכה תקציבית של המדינה. פניתי הבוקר לפרופ' איזי בורוביץ' על מנת שיכנס בהקדם את ועדת בורוביץ' המנחה את הטוטו-ווינר באשר לחלוקת הכספים בספורט. זאת על מנת שתחיל את הוראות אלה של היועץ המשפטי לממשלה".