חודש עבר מאז הסתיימה סדרת הגמר של הליגה הלאומית בכדורסל. הפועל באר שבע מתכננת את צעדיה הראשונים בליגת העל, בעוד קרית גת, היריבה שלה בגמר? אצלה – הבלאגן הכלכלי שהחל באמצע העונה, נמשך ובגדול.
תזכורת קצרה – קרית גת, שירדה מליגת העל לפני שנתיים, היא קבוצת שנתמכת על ידי העירייה. ההתחייבויות הכספיות של עיריית קרית גת לא עמדו במבחן המציאות, ואת שנת 2018 העבירו השחקנים והצוות המקצועי, כמעט ללא משכורות חודשיות. איומי שביתה ואי הופעה בסדרת הגמר הובילו להעברת הערבויות, על סך 900 אלף שקלים מבקרת התקציבים לטובת שכר השחקנים והצוות, אבל ברגע שהעונה הסתיימה – הצרות הכלכליות חזרו לדפוק על הדלת, ולפחות כרגע – אף אחד לא פותח.
קרית גת העמידה בתחילת העונה תקציב של 3 מיליון שקלים. על פי חוקי הבקרה התקציבית, 25% מהתקציב, דהיינו 900 אלף שקלים, צריכים להיות מופקדים בבקרה, ויחולטו במקרה הצורך, כמו שקרה במקרה שלפנינו. אבל מה לעשות, ש-25%, או 900 אלף שקלים, לא באמת מספיקים עבור השכר הכולל של השחקנים, הצוות המקצועי והצוות הנלווה.
ע"פי גורמים במועדון, למאמן רועי חגאי, ולשלושת השחקנים הישראלים הבכירים, רוברט רות'ברט, נמרוד טישמן ואלון ספיר, עדיין חייבים חמש משכורות. תחשבו ותעכלו את זה רגע. מה אתם הייתם מרגישים, אם כמעט חצי מהמשכורות שלכם במהלך השנה, לא היו מגיעות בזמן – או יותר נכון, לא מגיעות בכלל. בפוסט שפירסם חגאי בפייסבוק בימים האחרונים הוא מפנה אצבע מאשימה אל הבקרה התקציבית שלא מספקת הגנה למאמן ולשחקניו – אבל מבחינת הבקרה, היא את עבודתה עשתה. הערבויות חולטו והועברו לשחקנים, הבקרה עצמה פנתה לעיריית קרית גת, כדי לכסות את חובות הקבוצה, כמו שהצהירה במסמך כוונות בתחילת העונה, וזאת כדי שהצוות והשחקנים יקבלו את המגיע להם.
ע"פי מספר גורמים, יש בידי הבקרה כ-250 אלף שקלים נוספים שהועברו מהעירייה – אך בעוד שהשחקנים והצוות דורשים לקבל את הסכום אליהם, כחלק מסגירת חובות הקבוצה, בבקרה מדגישים שישנם חובות עבר נוספים שעל הבקרה לטפל בהם, ואף תביעות מהעונה הזאת, כמו זאת של ג'ון וויליאמסון, ששוחרר במהלך העונה, ותבע את קרית גת על תשלום מלוא חוזהו, שהוגדר כחוזה "נו קאט".
אז בעוד שהשחקנים והצוות המקצועי פונים לבקרה לתשובות, ישנה כתובת אחרת שממענת לספק אותן – עיריית קרית גת. במסמך הבנות, שנחתם בתחילת העונה ומופקד במשרדי הבקרה התקציבית, התחייבה העירייה לתקציב של שני מיליון, שיכסה את ההוצאות לשנת 2018 – נדגיש, מדובר רק בשנה הקלנדרית של 2018, ולא עונת 2017/18 במלואה, אז תקציב הקבוצה עמד על כ-3 מיליון שקלים.
נכון לכתיבת שורות אלה – 300 אלף שקלים הועברו על ידי העירייה, ועוד 900 אלף שקלים חולטו כערבויות של הבקרה התקציבית. מה שמשאיר חוב של 800 אלף שקלים ל-2018, ובמועדון טוענים שהחוב בעצם עומד על מיליון ושמונה מאות אלף שקלים לכל העונה – שמתחלק בין משכורות השחקנים, הצוות המקצועי, הצוות האדמינסטרטיבי, רכבי ודירות השחקנים, ספקים שונים וכו'. מיליון ושמונה מאות אלף שקל, אולי מרגיש כמו כסף קטן – אבל לקבוצה שאין לה באמת מקורות מימון, מדובר בסכום שאי אפשר לכסות, אלא אם כן העירייה תחליט להעביר את הכסף.
אז מה קורה עכשיו? ראשית, הקבוצה עדיין נשלטת על ידי כפיר סוויסה. סוויסה, ראש העמותה שמחזיקה בקבוצת הכדורסל של קרית גת, כיהן כמנכ"ל הקבוצה, אך הודיע על עזיבה בסיום העונה, בכפוף לתשלום החובות על ידי העירייה, ובעצם השתלטות העירייה על קבוצת הכדורסל והפיכתה מעמותה פרטית,
לקבוצה ששייכת לעיריית קרית גת.
הסיפור הזה יכול להיגמר בכמה דרכים – הראשונה והאופטימילית, היא העברת הכספים ע"י עיריית קרית גת לכיסוי החובות, והעמדת קבוצה לליגה הלאומית גם בעונה הבאה. אך מדובר בתרחיש אופטימי, וכרגע – פחות ריאלי. התרחיש השני – העירייה לא מעבירה את הכספים, הקבוצה הולכת לפירוק, ובמהלך השנה הקרובה יקבלו כל הגורמים במועדון את המגיע להם דרך הביטוח הלאומי.
כאן, נכנסת בעיה אחרת לתמונה – מסגרת הזמנים. על קרית גת להודיע לבקרה התקציבית האם ביכולתה להעמיד קבוצה, עד כחודש לפני פתיחת העונה. זאת אומרת – חודש ספטמבר, עוד חודשיים של חוסר ודאות כלכלית עבור אותם אלה שמחכים למשכורות שלהם, וגם חודשיים של חוסר ודאות ספורטיבית.
למה חוסר ודאות ספורטיבית אתם שואלים? הרי אם עיריית קרית גת תודיע בחודש ספטמבר שאין באפשרותה להעמיד קבוצה לליגה הלאומית, מי שתקבל את מקומה תהיה הפועל חיפה, שירדה לליגה הארצית מהמקום הלפני אחרון. אבל, יש הבדל גדול מאוד בין לבנות קבוצה לליגה הארצית לכזאת שבליגה הלאומית – צריכים להחתים זרים, ישראלים בכירים שלא ירצו להמתין עד ספטמבר, ועוד ועוד.
בבקרה טוענים כאמור שהם ממשיכים להפעיל לחץ על העירייה, וגם בקרית גת החליטו להוריד את הכפפות. השחקנים כבר פנו לייעוץ משפטי, בעוד המנכ"ל סוויסה טוען היום: "אם לא יהיה כסף תוך זמן קצר, בשבוע הקרוב, או לפחות הידברות עם העירייה – נלך לפירוק יזום, לא נחכה לחודש ספטמברכדי לקבל את מה שמגיע לנו".
בעיריית קרית גת באמת שמדובר בסיפור קטן. קבוצה שכמות האוהדים שלה מינורית, והשפעתה על הכדורסל הישראלי – לא משמעותית – ועדיין, מתחבא כאן סיפור גדול יותר – קבוצות שמתוקצבות על ידי עיריות ולא יודעות מה יוליד מחר, בקרה תקציבית שלא באמת יכולה להגן באופן מלא על אנשים שמתפרנסים מכדורסל, וכמובן שחקנים שמשקיעים את חייהם בענף, ונאלצים לעבור מסלול ייסורים כדי לקבל בסופו של דבר, את מה שמגיע להם.