רק לפני כחודש ימים הכריז שר החינוך, גדעון סער, כי ועדת הבחירות לפרס ישראל הצביעה פה אחד וקבעה יו"ר מכבי תל אביב, שמעון מזרחי, יקבל את הפרס בתחום הספורט והסערה סביב הבחירה עדיין לא נרגעה.
לאחר שהוגשה עתירה לבג"צ במטרה לשנות את ההחלטה בטענה כי היא לא התבצעה בצורה שקיפה ואתית, שכן בוועדה ישב שחקן מכבי ת"א וחבר הדירקטוריון לשעבר, טל ברודי, הגיע היום (ראשון) תגובת המדינה לעתירה מטעם משרד החינוך.
עמדת המדינה היא כי העתירה אינה תוקפת את זכאותו המהותית של מזרחי לפרס ישראל וכי קשה לחלוק על תרומתו המשמעותית לספורט הישראלי, אלא טענותיה מצטמצמות לקשרים לכאורה של חברות הדוקה בין יו"ר ועדת הפרס, טל ברודי, לבין מזרחי.
לפי עמדת המדינה: "יש טעם לפגם בניסיון להכתים את עבודת ועדת המומחים המקצועית, שנעשתה כולה בהתנדבות ואת חבריה טל ברודי ואסתר רוט-שחמורוב, חתני פרס ישראל בעצמם וגילי לוסטיג, מנהל היחידה לספורט הישגי בוועד האולימפי הישראלי".
עוד מסרה המדינה בתשובתה: "הוועדה החליטה כי מועמדותו של מזרחי הינה ראויה ביותר לנוכח פועלו ותרומתו לספורט הישראלי במשך עשרות שנים. אין בהיכרות בינו לבין יו"ר הועדה, טל ברודי, כדי לשלול את הפרס מהמועמד המוביל". המדינה הדגישה כי לפי פסיקת בג"צ ותקנון פרס ישראל, בקשר מקצועי או היכרות מקצועית אין משום ניגוד עניינים פסול.
"ועדת הפרס בחרה בשמעון מזרחי פה אחד, כנדרש לפי תקנון הפרס, לאחר שערכה דיון מקיף ויסודי במועמדותם של כלל המועמדים בתחום הספורט, על מנת להבטיח כי המועמד הנבחר הינו בעל שעור קומה ותרומה שאין עליה עוררין לתחום הספורט", כך בתשובה לעתירה.
ביהמ"ש ייאלץ להחליט במהרה כיצד לנהוג בעתירה, שכן מעמד קבלת הפרס אמור להתקיים בעוד חודש, ביום העצמאות, יממה לאחר משחק הגמר של הפיינל פור במסגרת היורוליג.
"פרס ישראל מוענק לאנשים הנמצאים בפסגת עשייתם המקצועית, הנמשכת בדרך כלל עשרות שנים, פרק זמן שאף בו יש כדי להבטיח כי כל העוסקים באותו התחום מכירים זה את זה, בוודאי במדינה קטנה כמדינת ישראל", כך המדינה לבג"צ.
"העותרים התבססו על ידיעות רכילות שהוצאו מהקשרן"
גם מזרחי עצמו החליט לשבור שתיקה ולהגיב לעתירה באמצעות משרד עורכי הדין רן רוטמן ושות'. בהודעה רשמית שהוציא נכתב: "העתירה הוגשה בידי אוהדי הפועל ירושלים והפועל תל אביב בחוסר ניקיון כפיים, העותרים התבססו על ידיעות ממדורי הספורט והרכילות שהוצאו מהקשרן".
עורך הדין של מזרחי המשיך: "העותרים לא גילו לבית המשפט העליון כי אחד העותרים הוא אוהד הפועל ירושלים בכדורסל. כמו כן, לא גילו לבית המשפט כי נתי גרנאי, העומד בראש עמותה שהעותרים ביקשו לצרף כעותרת בעתירה, העיד על עצמו בתביעה אחרת שהגיש לבית המשפט שהוא 'אוהד נאמן ומסור' של קבוצת הפועל ת"א בכדורסל".
בעבר, מר גרנאי נשלח בידי קבוצת הפועל ת"א ובמימונה כדי להגיש תביעה משפטית נגד עירית ת"א וקבוצת הכדורסל של מכבי ת"א בעניין אפליה לכאורה בהענקת זכויות בהיכל נוקיה. לאחר שנדחתה התביעה המשפטית האמורה, מר גרנאי חוייב בהוצאות משפט לטובת מכבי ת"א שאותן לא שילם. מכבי ת"א נאלצה לגבות ממנו את הוצאות המשפט בהליכי הוצאה לפועל. העתירה הוגשה איפוא על רקע יריבות ספורטיבית ואישית בין העותרים לבין קבוצת מכבי ת"א בכדורסל שעו"ד מזרחי הוא יושב הראש שלה".
עוד התברר כי באי כוחם של העותרים הם "מייצגים סדרתיים" בעתירות המוגשות נגד החלטות להעניק את פרס ישראל לאישים שונים, כך לפי עורך דינו של מזרחי, וזו עתירתם השלישית כנגד הענקת פרס ישראל בארבע השנים האחרונות.
עוד כתב עורך הדין של מזרחי כי האחרון טען כי אינו "חבר אישי" של טל ברודי וכפי שידוע לכל וכפי שמסר מר ברודי מראש למשרד החינוך, בין שני האישים יש קשר ארוך והיכרות על רקע מקצועי, אך על פי פסיקת בית המשפט העליון, אין בכך "ניגוד עניינים" פסול בכל האמור להענקת פרס ישראל.