דווקא בעונה שבה ישנם לא פחות מ-5 מאמנים זרים בליגת העל, למעמד חצאי גמר גביע המדינה הגיעו דווקא 4 מאמנים ישראלים. האירוע סיפק הזדמנות נדירה לשוחח עם כמה מהדמויות הבכירות ביותר בכדורסל הישראלי על מעמד המאמן, הסיבה לנהירת הזרים, האם מדובר בטרנד או בשינוי מגמה, ומה אפשר לעשות כדי לפתח יותר מאמנים ברמת ליגת העל. התובנות לפניכם:
נדב זילברשטיין, מאמן עירוני נס ציונה
"אני חושב שמאז שיש פה כדורסל, המאמנים הישראלים מצוינים. אנחנו יכולים ללכת עשרות שנים אחורה. אני יכול לעמוד פה ולמנות עוד אחד ועוד אחד והמשחק ייגמר לפני שאני אמנה את כל המאמנים ישראלים הגדולים שיש פה והיו פה. יש המון מאמנים מצוינים שרק צריכים הזדמנות להגשים את החלום שלהם וצריכים בנאדם שיאמין בהם. יש המון לחץ על הנהלות שמביאות כסף ומפחדות אולי להמר, אבל אני לא חושב שיש מישהו שקיבל הזדמנות בזמן האחרון ולא לקח אותה למקום טוב.
בכל מדינה מתוקנת באירופה - ספרד, יוון, צרפת, גרמניה טורקיה - יש רגולציה, צריכה להיות גם פה. הרי אם יהיו פה 12 ספרופולוס אף אחד לא יוכל להגיד שום דבר, כי אלה מאמנים שבאים ומשדרגים וגם אנחנו יכולים ללמוד ולהתפתח מלראות אותם עובדים. אבל ברגע שבאים חבר׳ה שהם עם אותו רזומה כמו שלנו, אולי לפעמים פחות - ואין לי שום דבר נגדם ויכול להיות שהם מאמנים מצוינים וראויים - בסיטואציה כזאת צריכה להיות למאמנים הישראלים עדיפות. אסור להתייחס לזה בביטול ובשאננות. כל המאמנים החל מקט סל ועד מאמני ליגת על ונבחרות צריכים להיות מאוד מאוגדים בנושא הזה".
דני פרנקו, מאמן עירוני נהריה
"יש לנו מאמנים טובים, אנחנו יודעים את זה, אנחנו לא צריכים אירועים כאלה בשביל להוכיח משהו. אנחנו את העבודה שלנו עושים. המאמנים המובילים יעבדו, העניין המרכזי הוא הפנייה שהגיעה מלמטה, מהשטח, של מאמנים צעירים שעובדים במחלקות נוער, שגם שם יש כבר כל מיני מאמנים זרים פה ושם, שבמידה שאין להם לאן לשאוף, אלה לא שחקנים שיש המון קבוצות. שם הדרך חסומה. איגוד הכדורסל עושה עבודה מדהימה בשנים האחרונות עם המון השתלמויות מאמנים ויש תנופה אדירה לנסות לפתח את המאמנים ולעשות אותם טובים יותר. אנחנו רוצים לתת להם אופציה להישאר במקצועי הזה.
אני לא חושב שהמאמנים החדשים שהגיעו לפה יותר טובים מאלה שלא קיבלו הזדמנות כאן, הם פשוט באו ממקום אחר. זה לא שאנחנו מביאים לפה מאמנים עם רזומה או אנשים שעשו דברים בקריירה שלהם. אני לא מדבר על בודדים יחידי סגולה. זה בסדר גמור שמגיעים מאמנים איכותיים לפה, כאלה שיכולים להשביח את הכדורסל שלנו, אבל בוא נגיד שחלק מהמאמנים שהגיעו לפה - לא נעים לי לנקוב בשמות של מאמנים מהליגה השנייה - אבל הרזומה שלהם לא יותר מרשים מזה.
בסופו של יום אנחנו צריכים לדאוג לגרעין שלנו ולמאמנים שנמצאים פה ואם יכולים להגיע מאמנים מחו״ל שיכולים ללמד אותנו עם רקורד מוכח - חלק מהמקצוע זה ללמוד כל הזמן. יש כמעט בכל מדינה תנאי סף יש קריטריונים מי יכול לעבוד מי לא יכול לעבוד. שאראס לא יכול היה לעבוד בברצלונה, כמה שזה נשמע מצחיק, אבל התנאים הם מחמירים בכל המדינות באירופה".
מאיר טפירו, מנכ״ל עירוני נס ציונה
"הכדורסל הישראלי תמיד ניפק מאמנים טובים שגם אימנו באירופה. אם השנה באים זרים ועושים עבודה טובה אז תמיד אפשר ללמוד ולהשתפר ואין מה להלין על כך. אפשר ללמוד מכל אחד. בזמנו המאמנים אמרו על השחקנים הזרים 'מי שטוב שישחק' אז גם במאמנים, מי שטוב שיאמן. אנחנו רוצים לראות מוחות ישראלים על הקווים ורוצים לראות את המאמנים שלנו מתקדמים. כבר היתה פה רגולציה - החוק הרוסי - והמאמנים לא אהבו את זה.
זה נכון שנהיה ואקום גדול מדי. יש הרבה מאמנים מנוסים שכבר לא מאמנים והיו הרבה מאמנים צעירים שהיו צריכים להיכנס בבת אחת, וזה פחות עבד. יש פה מאמנים ישראלים טובים וכאלה שיושבים בבית. זה שיש פה מאמנים זרים זה לא אומר שאין פה מאמנים טובים. המאמנים הוותיקים לא עובדים בין היתר בגלל שדרישות השכר שלהם גבוהות. הם הרוויחו ביושר את הכסף שלהם ומגיע להם כל שקל".
יצחק פרי, יו״ר מכבי ראשל״צ
"המאמן הישראלי לא שכח לאמן. יש קבוצות שבוחרות להמר על מאמן זר. אנחנו בראשון מוכיחים כבר 30 שנה שעובדים אצלנו מאמנים צעירים והטובים ביותר ואנחנו נמשיך כך. אני מאמין ומקווה שגם הקבוצות האחרות יוכלו להמשיך עם המאמן הישראלי.
גדלים פה גם מאמנים צעירים טובים וגם הדור היום, של קטש וגיא (גודס), מוכיח את עצמו. ראשל"צ תמשיך עם מאמנים ישראלים. אני לא חושב שפספסנו מאמנים חדשים, זה תקופות, תמיד אחרי דור של מאמנים גדולים ואז באה נפילה עד שהצעירים מקבלים ניסיון. יש קבוצות שלא הצליחו בליגה וחיפשו פתרונות בדמות מאמנים זרים, אני לא חושב שזאת תהיה מגמה. יש מאמנים טובים שחלקם לא עובדים וחלקם בחו״ל".
פיני גרשון, המנהל המקצועי של נבחרות ישראל באיגוד הכדורסל
"השאלה היא לא אם המאמנים הישראלים טובים או לא טובים. יש מאמנים ישראלים טובים, אבל אין מספיק. אנחנו לא יכולים להגיד למאמנים זרים לא לבוא לאמן פה מכיוון שגם אנחנו יוצאים לחו״ל. היתה עונה שהיו איזה 8 מאמנים ישראלים באירופה. ברגע שאתה תגיד למאמן זר שהוא לא יכול לאמן פה בארץ, יגידו אתה לא יכול לאמן שם.
יש פה מאמנים שההתנהלות שלהם לא טובה. ואני לא מתפלא שהמאמנים האלה לא מאמנים לא פה ולא שם והם שורפים את עצמם מקבוצה לקבוצה. לדוגמא, מאמנים שמצלצלים לאוהדים כדי לקבל ג׳וב במועדון - לא מגיע להם לאמן.
אפשר לבנות תנאי קבלה לאימון בליגת העל. אני לא יודע מי מחלק את התעודות ביוון, אבל יש לך ספק בכלל שספרופולוס הוא מאמן ברמה הגבוהה ביותר? דדאס מחולון, אני לא יודע איזה סוג תעודה יש לו, אבל עובדה שבחודש שהוא נמצא פה הוא עשה משהו. זה שבסוף הוא לא עלה לאירופה לא עושה אותו מאמן פחות טוב. יאניס קאסטריטיס של הפועל ת"א היה מאמן נבחרת העתודה של יוון, תגיד לי שמאמן נבחרת עתודה של יוון לא יכול לאמן בישראל? למה? למה? דניאל סאואנה ממכבי חיפה - האמת שלא ראיתי אותו מעולם מאמן. עוזר המאמן שלו (עמית בן דוד) שעובד אצלי אמר שהוא עושה עבודה טובה.
לספרדים יש חוקים ותנאי סף לאימון בליגה הבכירה. הם יכולים להרשות לעצמם כי שם יש 18 קבוצות ו-36 מאמנים. להגיד לך שפה יש 14 קבוצות ויש 28 מאמנים שיכולים לאמן - אני אומר לך שקשה מאוד להביא 14 ולא 28. גם הדור שלי ניצל נישה שהיתה בין דור לדור ולפעמים זה קורה. זה נכון שמאמנים צריכים להתקדם טיפה יותר מהר, אבל בסוף הבעלים צריכים לתת את ההזדמנות למאמנים צעירים… אני לא הייתי מבקש ממישהו ששם כסף לשים מאמן חסר ניסיון. הם לא פחות טובים בידע, אבל פחות ניסיון בטוח יש להם. וזה לוקח זמן, סבלנות.
ישנם מאמנים שלא רוצים לאמן בליגה לאומית מכיוון שעובדים שם בעשרת אלפים שקל. במקום זה, הם מאמנים שתי קבוצות פלוס בגילים שונים ועוד קבוצת קט סל והם עושים את אותו סכום ויש להם משכורת מובטחת לשנים קדימה. מי ששם את יהבו ופרנסתו על כדורסל חושש מאוד ללכת מאמן שעד שלושה חודשים יעיפו אותו".
יותם הלפרין, המנהל הספורטיבי של הפועל ירושלים
"חצי הגמר סימל את היופי שבכדורסל הישראלי. יש לנו ארבעה מאמנים ישראלים שהגיעו למעמד שיא בגביע, עם המון שחקנים ישראלים על המגרש, וזה כיף גדול.
יש בעיה של היצע. אתה רואה סרבים, סלובנים, גרמנים, ספרדים, יוונים - יש עשרות רבות של מאמנים כמעט בכל ליגה בכירה באירופה. ואז אתה מסתכל אצלנו ורואה שיש ״פול״ מצומצם שנע סביב עצמו. יש המון מאמנים טובים. היתה לי את הזכות לעבוד כמעט עם כולם ויש הרבה מוחות כדורסל שבאים מהצד הישראלי.
גם גיא גודס וגם עודד קטש עברו כברת דרך מאוד יפה כמאמנים. המכנה המשותף שלהם זה ששניהם היו יחסית מאוד יציבים במקומות שהם היו בהם, וזה חשוב שגם המאמנים האלה יגיעו למעמדים האלה. מאמנים צריכים להביא תוצאות, ושניהם מביאים תוצאות".
עודד קטש, מאמן הפועל ירושלים ונבחרת ישראל
"אני מספיק שנים כבר בליגה ואני חושב שמה שקורה היום זה תוצאה של זילות מעמד המאמן לאורך שנים. יש אצבע קלה על ההדק לגבי פיטורים. אני חושב שיש זילות וברגע שיש זילות כלפי מעמד המאמן אז דברים כאלה קורים.
אם מסתכלים על הכדורסל שלנו בהשוואה למקומות אחרים, אז המאמנים שלנו מהטובים שיש. צריך לכבד יותר את עבודת המאמן, בכל ענף, צריך להבין במה זה כרוך וכמה זה לא פשוט. זה לא הגיוני שמתוך 12 קבוצות בליגה, 8 או 10 לא מרוצים מהם. ברגע שאתה מקבל הזדמנות ואחרי 4 מחזורים מפטרים אותך, או הנהלות לא לוקחות אחריות על המינויים שלהן ולא מגבים מאמן, יש בעיה.
מאמן זה כמו שחקן. זה כמו שאני אביא שחקנים ולא אתן להם את הביטחון. מאמן צריך לקבל את הביטחון מההנהלה שלו וברגע שהדברים קורים כל כך מהר, אז קוטעים את הקריירה של המאמנים מאוד מהר והם חוזרים אחורה ויש כאלה שעוזבים את הענף. לכל משחק שאני עולה אני מאוד מכבד את המאמן ממול, לא משנה מאיזה מדינה הוא בא".