בעוד עשרה ימים כולנו נצפה בכוכבים הנוצצים שיצעדו על השטיח האדום בטקס האוסקר ה-89. כמו בכל שנה, גם הפעם העיניים יהיו נשואות בעיקר למועמדים בקטגוריות השחקן והשחקנית הראשיים הטובים ביותר, אשר יזכו למרבית הפלאשים והתהילה, בעוד שהשחקנים המשניים יידחקו לשוליים ולא יזכו לזמן מסך ראוי. אך האם צודק הדבר? הרי לא פעם נוכחנו לראות שדווקא הדמויות הצדדיות הן אלו שגונבות את ההצגה.
דון ויטו קורלאונה בסנדק, הג'וקר באביר האפל וטומי דה ויטו בחבר'ה הטובים הם דוגמה חיה לכך. ברגע שאותן דמויות אהובות הופיעו על גבי המרקע, ניתן היה להישען לאחור ולדעת שתקבלו את התמורה לה אתם מצפים. אדם נוסף שלמד ללכת עם המשניות שלו עד הסוף הוא קולטון אייברסון.
הסנטר של מכבי תל אביב הגיע על תקן סותם חורים, כזה שישמש מחליף למאיק צירבס, ובמהרה, מבלי שהאמין בכך, מצא את עצמו מלוהק לתפקיד השחקן הראשי. אמנם לא מדובר בתגלית המאה וגם לא בפריצת העשור, אך הערב בגמר הגביע מול הפועל ירושלים הרבה יקום וייפול על הכתפיים הרחבות של האמריקני. זה הזמן של אייברסון להוכיח שגם מול סופרסטאר כדוגמת אמארה סטודמאייר הוא יכול לתת את הופעת חייו.
הפריחה המאוחרת, ההסתגלות המהירה בטורקיה והקריסה ברגע האמת
לפני שנעמיק במפגש המסקרן בארנה, זה הזמן להסתכל על התהליך המסקרן שעבר אייברסון עד שהגיע לארץ הקודש. הסנטר המחונן החל את דרכו באוניברסיטת מינסוטה, אצל לא אחר מאשר טובי סמית', אחד מגדולי מאמני המכללות בארה"ב. למרות הציפיות מהנער הענק (2.13 מטרים) הוא לא הצליח להטביע חותם בשלוש העונות שלו במיניאפוליס ובחר לסיים את קריירת התיכונים בקולורדו.
התעוזה השתלמה לאייברסון והוא הפך למנהיג של החבורה הצעירה כשהוא מעמיד ממוצעים מרשימים של 14.2 נקודות ו-9.8 ריבאונדים למשחק. מכאן, הדרך לדראפט הייתה קצרה, אך אז הוא גילה כי ציפיות לחוד ומציאות לחוד. הסנטר נבחר רק במקום ה-53 ע"י אינדיאנה, שהחליטה לוותר עליו והעבירה אותו לבוסטון. אחרי הופעה בינונית בליגת הקיץ של הסלטיקס, הבעלים דני איינג' הודיע לשחקן שעליו להתחשל בטרם יילבש את מדי התלתן הירוק.
הסנטר הפנים, עזב את מולדתו וניסה את מזלו בטורקיה. זה החל בצורה טובה מהמצופה, והוא סיים את העונה עם 8.8 נקודות בממוצע לערב ביורוקאפ. אחרי עונת רוקי מוצלחת למדי באירופה, לבורל ויטוריה קפצה על המציאה, צירפה לשורותיה את השחקן וקיוותה לקבל ממנו את קפיצת המדרגה. לצד האקס הצהוב, דורון פרקינס, וכישרונות רבים כדוגמת מייק ג'יימס ותומאס הרטל, אייברסון לא עמד בלחץ ולא הצליח להתבלט (7 נקודות בממוצע בליגה וביורוליג), ובכך מיצב עצמו כשחקן ספסל מוגבל ולא מעבר לכך.
חשבתם שהבאסקים ישחררו את אייברסון? אז טעות בידכם. ויטוריה מימשה עליו את האופציה, אך הוא מצידו לא היה מוכן לקבל את העובדה שינגן כינור שני בקו הקדמי של הקבוצה. וכך, בצעד שעד היום לא ברור דבר חוקיותו המשפטית, עזב את ספרד בסערה ושב לטורקיה. הסנטר הצטרף לקרשיאקה המפתיעה אך גם בה לא הצליח להיות דומיננטי כפי שהיה בימיו בקולורדו. אז נכון, 9.9 נקודות בממוצע ביורוליג וביורוקאפ הם מספרים לא רעים, אך אייברסון ציפה מעצמו ליותר, ומסתבר שלא רק הוא.
הוויתור של בוסטון, הבחירה במכבי, וההפיכה לשחקן מפתח
הסלטיקס ראו כי אייברסון מתקשה לפרוץ את תקרת הזכוכית ולא הופך לכוכב בקנה מידה אירופאי והגיעו למסקנה כי הסנטר לא יצליח להשתלב במועדון בעתיד הקרוב. בשיחת טלפון קצרה הודיעו לקולטון על החזרת הזכויות לידיו ובכך חלום ה-NBA ספג מהלומה קשה. גם אביו של השחקן, צ'אק, שניסה בצעירותו להתקבל לקבוצה בליגה הטובה בעולם וכשל, נותר מאוכזב בצוותא עם בנו.
מה כבר יכול להיות גרוע יותר? שאל את עצמו אייברסון, ולמד על בשרו עד כמה החיים יכולים להיות מלאי הפתעות. קרשיאקה נכנסה לקשיים כלכליים, ולמרות החוזה עם הכדורסלן החביב, הם קיוו להיפטר ממנו ולשלשל כמה שטרות לכיסם. תג המחיר שהודבק לו היה מוגזם ובעקבות כך האמריקני כבר ראה עצמו נשאר במועדון הטורקי עונה נוספת, אך אז בא לעזרתו מושיע בדמות ארז אדלשטיין, שראה בו כאופציה נהדרת לחיזוק הסגל. הסנטר לרגע לא היסס וקפץ על ההזדמנות האדירה.
בפעם הראשונה אייברסון הגיע למועדון תוך שהוא מקבל בהבנה את העובדה שהוא בא על תקן שחקן משלים. "הקבוצה הייתה צריכה אחד כמוני - בחור ממעמד הפועלים", כך הצהיר האמריקני בפתיחת האימונים אך במהרה, תחת שרביטו של רמי הדר, הפך מרכש שולי לאיש מפתח. לצד ליקויים שונים בטכניקה ובירידה להגנה, אייברסון הקריב מעצמו, נתן פייט מתחת לסלים ואף השכיל לסיים בדאבל פיגרס במשחקים רבים. אך מעל הכל, הוא כבש את לב האוהדים בזכות הקרבה אינסופית.
השתטחויות על הפרקט, פאולים אגרסיביים, אנרגיות בלתי נגמרות ושישה תפרים לאחר הקלאסיקו הראשון של העונה - כל אלה מיתגו את הביג-מן כאחד מחביבי ההיכל. כמובן שהיכולת החלשה של צירבס והכישלון של הצהובים ביורוליג רק הדגישו עד כמה אייברסון הוא נכס, אבל ספק אם קרביניטי המועדון חשבו שיקבלו תמורה שכזו מהסנטר, שחוץ מבשני משחקים העונה, את המפגשים בכל המסגרות סיים במדד +/- חיובי. למרות זאת, לצד כל הסופרלטיבים, משהו בחודש האחרון נסדק אצל הענק מקולרדו.
הירידה ביכולת, חוסר האמון מבגאצקיס והמאצ' אפ מול סטודמאייר
רמי הדר העניק המון קרדיט לאייברסון, שספק אם בימים כתיקונם היה פותח בחמישייה. גם כאשר איינרס בגאצקיס מונה במקומו, הגבוה של הצהובים הועדף על פני צירבס. למרות זאת, חילופי המאמנים לא עשו טוב לאמריקני ולראייה ממוצע הנקודות שלו ביורוליג מאז אותו שינוי ירד מ-9.6 ל-5.9. גם פרשת סוני ווימס שבוודאי לא תרמה למרקם הקבוצתי הרעוע ממילא והעומס הרב שנפל על אייברסון כסנטר היחיד בקבוצה פגמו ביכולתו ובתשוקתו של השחקן בן ה-27.
תוסיפו לכל אלה את ההתבטאויות של בגאצקיס על הצורך המידי בגבוה נוסף ותקבלו מתכון יעיל להריסת הביטחון של אייברסון, שעד ההגעה למכבי לא היה רגיל לחצי ביקורות כה ארסיים. הצניחה תפסה עוד יותר את הכותרות מרגע עזיבתו של צירבס את המועדון ודווקא עכשיו, כשאור הזרקורים מופנה אליו, וכשחיזוק לא נראה באופק, אייברסון חייב לקחת את עצמו בידיים. כדי לא להפוך לפלופ, בדומה למרבית משחקני הפנים שלבשו את המדים הצהובים בשנים האחרונות, הוא חייב לחזור למקורות ולהתמקד בדברים אותם מבצע כהלכה.
והנה, הצ'אנס הגדול של אייברסון מגיע דווקא במעמד כה יוקרתי וקריטי למועדון. 24 הנקודות שנקלעו עליו ע"י כוכב ה-NBA לשעבר רק לפני כשבועיים בליגה יושבות לו טוב מאוד בראש וזה הזמן מבחינתו לתעל אותן למקומות הנכונים. הוא חייב להחזיר לעצמו את האנרגיה שכה אפיינה אותו מתחילת העונה, לא לבצע עבירות בלתי מחויבות, לתפוס עמדה מתחת לחישוק ולסיים באחוזים גבוהים כפי שיודע לעשות, להקריב מעצמו בהגנה והכי חשוב - להאמין ביכולתו לשמש יותר משחקן משלים.
אם בגאצקיס יידע לבצע התאמות נכונות על סטודמאייר, כולל דאבל-אפים חכמים ועל הדרך לנסות ולהכניס אותו לבעיית עבירות, הוא עשוי לחזור הבייתה עם הגביע השמיני ברצף של המכבים. כדי שהתסריט הזה ייצא לפועל הוא זקוק לאייברסון במודל קשוח ורעב יותר, תוך שהוא מפנים שעליו לספק את הסחורה בתור אחד מכוכביה של מכבי תל אביב. ומי יודע, אולי בסוף הערב המרגש הסנטר הצנוע יהפוך סוף סוף לגיבור הראשי, תוך שהוא מניף בגאווה את הפסלון המוזהב, פסלון ה-MVP.