את טייריס רייס מכבי תל אביב כבר איבדה לחימקי מוסקבה. במאבק על שירותיו של דונטה סמית' הצהובים הפסידו להפועל ירושלים. מלקולם דילייני, שהיה על הכוונת של אלופת אירופה, לא ממש מתקרב לקבוצה של גיא גודס ונראה שמאמצי הדאבליסטית להתחזק לא באמת רציניים וממשיים. דו"ח גלדסטון הפעם עונה על שאלת השאלות לקראת העונה הקרובה: איך תיראה מכבי ת"א מודל 2014/15, ולמה נראה שהקבוצה נתקלת בבעיות בכל הקשור לחיזוק ושמירה על שחקניה הבכירים?
טייריס רייס היה אמור להרוויח 550 אלף דולר בעונה הקרובה, אך הייתה לו אופציית יציאה ב-350 אלף דולר. מכבי ת"א שידרגה את חוזהו והציעה לו 1.8 מיליון דולר נטו לשנתיים, זאת אומרת 900 אלף דולר לשנה. כאן מתגלה פרט מעניין שנחשף לראשונה. הצהובים נתנו לרייס אופציית יציאה בלעדית שלו מהחוזה, לאחר שנה, וללא פיצוי. זאת אומרת שהוא מחליט אם להמשיך לשנה נוספת בחוזה, בלי שום בעיה או קנס יציאה. זהו סעיף שמעולם לא הוכנס לאף חוזה של אף שחקן, אך גם זה לא הספיק.
רייס הלך לכסף גדול מאוד – 2.5 מיליון דולר נטו בחימקי, סדר גודל שמכבי וקבוצות גדולות נוספות פשוט לא משלמות. למרות ההתבטאויות הלא פשוטות של שמעון מזרחי, שאמר כי "הכסף עיוור את רייס", הרכז נשאר ביחסים טובים מאוד עם אנשי הקבוצה וגם מצידם אין כעס על השחקן שעשה החלטה כלכלית נטו. ברור שאם שחקן הולך לקבוצת יורוקאפ מרוסיה השיקול הוא לא מקצועי, אלא כלכלי בלבד. במכבי הבינו שרייס רוצה למקסם את השכר ותו לאו. הדלת בעתיד תהיה פתוחה בפניו.
יש מי שמטפטף שמכבי ב"בעיה". שהיא לא משלמת מספיק, ש"כולם בורחים", וזאת כדי להפעיל לחץ. לא בהכרח כך הם פני הדברים. פתאום תוכלו לקרוא ש"בעד כמה עשרות אלפי דולרים, טייריס היה נשאר", ומיד האוהדים מתקוממים. היום אנחנו יודעים שזה כלל לא נכון. השחקן ישתכר בחימקי 1.6 מיליון דולר נטו (!!!) יותר מאשר במכבי, בחוזה ל-3 שנים. גם אם הצהובים היו מוסיפים עוד 300 אלף דולר או 400 אלף דולר לחוזהו, לא היה להם סיכוי להשאירו.
סיפור דונטה סמית' שונה. מכבי ת"א והפועל ירושלים הציעו לו ממש את אותה הצעה, כ-600 אלף דולר נטו לעונה, אבל לא זו הנקודה. ביום חמישי ה-12 ביוני נפגש סמית', מלווה בסוכניו, עם אנשי מכבי ת"א.
יומיים אחר כך, בשבת, סמית' נפגש עם אנשי הפועל ירושלים במשרדו של אייל חומסקי, ודבר הפגישה של אלופת אירופה לעונת 2014/15. ניסינו לבדוק עובדתית האם מכבי ת"א אכן נמצאת על סף קטסטרופה? לא בטוח. רפרוף קצר בהיסטוריה מראה שסופו הוחתם לראשונה במכבי ב-10 באוגוסט 2010. ג'רמי פארגו חתם ב-26 באוגוסט באותה שנה. קית' לנגפורד הצטרף ב-21 באוקטובר 2011 לאחר שהעונה כבר החלה ולאחר משחק היורוליג הראשון ודייויד בלו הצטרף ב-15 באוקטובר, ממש בתחילת העונה החולפת.
אפילו טייריס רייס, שאחריו מכבי ת"א עקבה שלוש שנים, חתם באותו מועד בו חתם מרקיז היינס - 11 ביולי. מסורתית, מכבי ת"א מחתימה שחקנים מאוחר, ואחד מהבכירים במערכת ציין בפני אתר ערוץ הספורט: "עד ספטמבר תהיה קבוצה למכבי".
מתחת לרדאר, מכבי פועלת במרץ רב. מו"מ מעניין נוסף נחשף כאן לראשונה: במשך מספר חודשים הצהובים ניהלו מגעים עם ג'ורדן פארמר והיו מוכנים להציע לו 2 מיליון דולרים לשנה בחוזה ארוך טווח, הדומה לזה עליו חתם בסופו של דבר בקליפרס. אם לא היה חותם שם או בלייקרס, הוא היה חוזר למכבי ולא היה הולך לקבוצת NBA אחרת, כך על פי מקורבים לשחקן וגורמים נוספים ב-NBA.
דוגמא נוספת היא אלכס טיוס. מדובר בשחקן תחת חוזה לעונה הבאה בשכר של 375 אלף דולר. במכבי מבינים את ההתקדמות שלו וההצעות שיש לו. האינטרס של הצהובים הוא לנסות להשאיר אותו בקבוצה. הוא קיבל הצעה ל-3 שנים תמורת 1.7 מיליון דולר, כ-600 אלף דולר לעונה. טיוס לא מתחייב כרגע לחוזה ארוך טווח. בסוף העונה הבאה הוא יוכל לצאת מהחוזה תמורת פיצוי של 150 אלף דולר. אם יקבל חוזה של מיליון דולר או יותר במקום אחר, מדוע לו להתחייב ולקחת "רק" 600 אלף? לגיטימי. מדובר בסיכון של שני הצדדים. טיוס סומך על עצמו שישיג חוזה גדול בקיץ, אבל הדברים דינמיים ומשתנים, ומי יודע מה יהיה עד סוף השנה.
בינתיים, במסגרת ליגת הקיץ של ה-NBA בלאס וגאס נפגש דייויד בלאט, כיום מאמן קליבלנד, עם אנשי הצוות המקצועי של מכבי ת"א - המאמן גיא גודס, אבי אבן ויאיר שבח. הוא הזמין אותם לארוחה, הם החליפו חוויות ובוודאי דנו גם בנושאים מקצועיים. עד פתיחת העונה לצהובים מחכות שתי החתמות גדולות: רכז ופאוור פורוורד במקום דייויד בלו. ניתן להניח שדיאור פישר יגיע במקומו של שון ג'יימס ומכאן ניתן לקבל פחות או יותר את תמונת המצב של מכבי תל אביב החדשה.