אחרי שבע עונות, שלוש אלופות ואינספור דעות, דיונים ואיומי חרם למיניהם מנהלת הליגה קבעה היום (שני) כי שיטת הפיינל פור של ליגת לוטו תבוטל. על פי החלטת הדירקטוריון, עד להודעה חדשה יתקיימו סדרות בשלב חצי הגמר, כאשר רק בעונה הבאה ייערך עדיין משחק בודד על האליפות. בעוד שנתיים הגמר יתקיים בפורמט של שני משחקים בשיטת בית-חוץ.
בנוסף, התקבלה גם החלטה בנוגע למדיניות שיתוף ורישום השחקנים הזרים, סוגיה נוספת שריכזה סביבה המון עניין. מהעונה הבאה והלאה כל קבוצה בליגת לוטו תצטרך להודיע עד שבוע לפני פתיחת המשחקים באיזו אופציה היא בוחרת: האפשרות הראשונה היא מסלול החוק הרוסי במסגרתו תוכל לרשום 5 זרים בסגל, אך להציב בכל רגע נתון שני ישראלים על הפרקט. האפשרות השניה היא רישום של 4 זרים בלבד, בדיוק כפי שהיה נהוג העונה. כל קבוצה תצטרך לפעול לפי הבחירה שלה לאורך העונה כולה.
ביציאה מהדיון, אבנר קופל , אמר: "למרות שהיו ויכוחים, התקבלו פה החלטות מכריעות לשנים הקרובות. העונה הבאה תהיה עונת מעבר. לפני שנה היה לנו הסכם של ארבעה זרים ולא הגיוני שאחרי שנה נשנה דעה באופן מוחלט. לעומת זאת היו תומכים בחוק הרוסי. כדי להתחשב בכל המערכות, כולל של מכבי ת"א, וכדי להשגיח על כל הקבוצות החלטנו שבעונה הבאה כל קבוצה תוכל לבחור - ארבעה זרים או חוק רוסי. בתום העונה נעבור לחוק רוסי לשנתיים, כל זאת בכפוף להסכם עם ארגון השחקנים. כל קבוצה צריכה להחליט עד כשבוע לפני העונה, ומאותו שלב הקבוצות הולכות עם השיטה שהוחלטה עד לסיום העונה - אין שינויים ואין זגזוגים".
"לגבי הפיינל פור, החלטנו לשנות אחרי 7 שנים די מוצלחות", הוסיף. "שלב חצי הגמר יעבור לסדרות של הטוב מ-5. בגמר יהיה בעונה הבאה משחק אחד, שעדיין לא נקבע איפה ייערך. אולי הוא יהיה ברוממה. בשנה לאחר מכן כבר יהיו שני משחקים, בית וחוץ, כאשר הקבוצה שתדורג גבוה יותר תארח את המשחק השני. הכדורסל הישראלי יוצא לשלוש שנים חדשות ומרעננות. יצרנו פה גוף עם תדמית חיובית. יש בארץ ענף לא פחות פופולרי, ושם המצב פחות טוב. אוהבים לקשקש שם, אבל לא יודעים איך להקים מנהלת".
אז מה קרה שם בדיוק? בואו נעשה סדר. קודם כל, בישיבה נכחו נציגים מ-10 קבוצות בליגה הבכירה בישראל, כאשר אנשי הפועל ירושלים ומכבי חיפה נעדרו מהדיון. האדומים מהבירה שלחו מכתב המביע עמדותיהם, זאת בשל העובדה שהמנכ"ל דני קליין סיים את תפקידו. גם העולה החדשה, הפועל תל אביב, יוצגה בידי רמי כהן אך הוא הגיע כצופה, ללא כל זכות להצביע. גם דייויד פדרמן נכח, אך גם הוא לא היה רשאי להצביע, שכן הנציג מטעם מכבי היה שמעון מזרחי.
כידוע, מתנגדי השיטה החריפים ביותר היו אנשי מכבי. ראשיה וגם אוהדיה התרעמו יותר מפעם אחת על העובדה כי צורת הכרעה שכזו, אשר מיושמת בעיקר במפעלים אירופיים (יורוליג כדוגמה) אינה הוגנת בכדי לקבוע את האלופה, שכן שנה שלמה יורדת לטמיון ומתנקזת לתוך משחק אחד. גם לא מעט אוהדים נייטרליים ראו ביישומה
חשוב לציין, כי מעל לכל טענה, הפיינל פור הצדיק כאירוע אשר "מכניס עניין לליגה". אלו שתמכו בו ראו שלוש אלופות בשבע שנים, אחרי שליטה אבסולוטית של מכבי תל אביב, ששמטה קודם לכן רק אליפות אחת ב-40 שנים. בנוסף, על אף ההחרמות והביקורות השונות, היכל נוקיה היה מלא בכל שנה במשחקי הגמר.
פיינל פור: סיומה של תקופה
מאז עונת 2005/6 הונהגה השיטה, לאחר שהמנהלת בראשותו של אבנר קופל הובילה את המהלך. האוהדים הצהובים מחו וחלקם אף החרים את האירועים לאורך 7 השנים האחרונות, אף בסופו של דבר האלופה הנצחית הגיעה למעמד הגמר בכל שנות קיומו. בשנה הראשונה פגשו הצהובים בגמר את הפועל ירושלים. מכבי, בראשות אנתוני פארקר וניקולה וויצ'יץ', לא ריחמה והביסה 66:96 את הירושלים.
בעונה שלאחר מכן, מעמד הגמר שוחזר, והיה לימים גם אחד המשחקים הזכורים ביותר בליגת לוטו אי פעם. הפועל ירושלים, בהנהגת מאיר טפירו שיצא ב-5 עבירות עקב שריקות שנויות במחלוקת, הובילה לאורך רוב המשחק אך נכנעה בסופו של דבר לסל ניצחון של ג'יימי ארנולד מריבאונד התקפה.
2007/8 הביאה איתה את השינוי, כשהפעם, מכבי כבר לא הצליחה להינצל בשיניים. הפועל חולון, חמושה בזרים נהדרים כפי. ג'יי טאקר, טרה סימונס ואריק קמפבל הסתכלה לצהובים בלבן של העיניים ובזכות סל ניצחון של מאליק דיקסון, הדהימה כשניצחה 72:73 והשאירה את מכבי בידיים ריקות, ובעיקר עם הטענות כלפי השיטה.
בעונה שלאחר מכן הצהובים השיבו את התואר עם 72:85 על מכבי חיפה, אך ב-2009/10 היו אלו עודד קטש וגליל/גלבוע שזכו בעוד אליפות סנסציונית אחרי שהשאירו אבק למכבי עם 77:90 מוחץ. כעבור שנה בדיוק השתיים שיחזרו את משחק הגמר, אך הפעם מכבי הייתה זו שיצאה מחייכת עם 64:91. כמה אירוני וסימבולי, שגם האלופה האחרונה אשר נגעה בצלחה אחרי פיינל פור - היא אותה מכבי תל אביב - שניצחה 63:83 את מכבי אשדוד.