קיץ 2017. מכבי תל אביב מבצעת חריש עמוק בסגל - גיא פניני, גל מקל, יוגב אוחיון וסילבן לנדסברג מקבלים הודעת שחרור, והצהובים בוחרים לרענן את הקבוצה עם רוח חדשה על חשבון הווטראנים שהתפזרו כל אחד לדרכו. כארם משעור סומן כשחקן שאמור למלא את החלל: הוא נבחר לישראלי המצטיין של העונה, ונראה בדיוק כמו מה שמכבי צריכה - ישראלי צעיר ומבטיח, שיכול גם להפוך ביום מן הימים לפנים של המועדון. הוא קיבל חוזה לשתי עונות בשכר עתק של 550 אלף דולר נטו, שהעידו כאלף עדים על הזינוק המטאורי בקריירה של הילד מנצרת - ששנתיים לפני כן אף אחד לא ידע מי הוא או מה הוא. אבל היום, שנתיים וקצת אחרי החתימה המתוקשרת במכבי, הקריירה של כארם רחוקה 180 מעלות מאותו קיץ אופטימי של 2017.
את הסיפור של כארם כולם מכירים. הוא הגיע כשחקן די אלמוני להרצליה בתחילת 2015/16, בסופה נבחר לתגלית העונה. לאחר מכן הוא פרץ בגדול עם ממוצעים 14.5 נקודות, 10.3 ריבאונדים ו-1.5 חטיפות. לזה תוסיפו את העובדה שהוא זומן לסגל נבחרת ישראל וגם הפך לקפטן הערבי הראשון של קבוצה בליגת העל. היכולת פלוס הסיפור יוצא הדופן הובילו אותו עד לחוזה במכבי של נבן ספאחיה, אבל מאז הקריירה של הפורוורד נמצאת בירידה מתמדת. הוא היה רחוק מלעמוד בציפיות, לא התחבר לקבוצה בשום צורה וראה בעיקר ספסל במכבי בעונה הראשונה. גם בעונה שלאחר מכן הוא נדחק לקצה הרוטציה וחזר להרצליה - אבל יחד איתה, ירד לליגה הלאומית. ואז הגיע הקיץ.
אירופה (עדיין לא) מחכה לו
עוד במהלך העונה הקודמת, למשעור היה ברור: הוא רוצה לאירופה. לטובת העניין הוא חתם באוקטגון, אחת מסוכנויות השחקנים הגדולות בעולם, שמייצגת בין היתר את יאניס אנטטוקומפו וסטף קרי, ובאירופה מנהלת גם כן עשרות שחקנים, ביניהם יורגוס פרינטזיס, אדם האנגה ואפילו מייקל רול וטוני גפני. "כארם רצה לצאת מאיזור הנוחות שלו, הוא היה מאוד נחוש לעשות זאת", מספר ת'מיס ביליוניס, סוכנו של משעור. "היתה התעניינות מישראל, אבל הוא רצה לעשות משהו שלא עשה עד עכשיו".
בתחילת הקיץ, משעור היה "נעול" על אירופה. הוא גם קיבל הצעות ממספר מדינות - מצרפת, איטליה ופולין, אבל דחה את כולן. "הוא לא רצה למהר וללכת לקבוצה שלא תתאים לו", מסביר ביליוניס. חלק מההצעות היו מליגות משנה, חלקן לא עלו בקנה אחד עם דרישותיו הכספיות, אבל בשורה התחתונה, הימים חלפו וכארם לא מצא קבוצה. "עבור ישראלים שיוצאים לאירופה, ולא רק כארם, המצב באירופה היום יותר קשה", ממשיך הסוכן. "היום התחרות של שחקנים ישראלים היא מול זרים אמריקאים, זה לא כל כך פשוט כמו שזה היה לפני שהשתנו החוקים וההגבלות על הזרים".
ככל שעבר הזמן, ההצעות מאירופה פחתו, ומשעור החל לפזול לכיוון חזרה לליגה הישראלית. הוא הוצע לעירוני נהריה, אבל שם זה נגמר, גם לאור העובדה שהמועדון הצפוני לא היה זקוק לשחקן בעמדתו לאחר החתמת טראוויס ווריק. היה גם משא ומתן מול גלבוע/גליל, שנפל גם בשל העובדה שכארם ביקש סעיף יציאה לאירופה. לאט לאט, אפילו האפשרויות בליגה המקומית הלכו ונסגרו עבור משעור, שכן רוב הקבוצות כבר השלימו כמעט את כל הסגל, ולא היה להן מקום - מקצועית וכלכלית - לישראלי בכיר נוסף.
סיפורה של ירידה
העניין הוא שהימים חולפים, ומשעור לא שיחק ולא התאמן. בינתיים הוא חיפש מקום להתאמן בו וביקש "רשות" לכך מהפועל תל אביב, אך הדבר לא הסתדר. הוא סיכם מאוחר יותר בהפועל ירושלים כשחקן אימונים, בסוג של חוזה זמני, שכל צד יכול לצאת ממנו בכל זמן נתון - אבל גם לשם לא הלך בסוף. "הוא לא רצה להגיע בקונסטלציה שהסכמנו עליה", מסביר גורם במועדון מהבירה. "הוא רצה לבוא, אבל חלק ממקורביו המליצו שלא לעשות זאת".
במהלך כל אותה תקופה, כאמור, משעור הוצע לקבוצות בישראל - ועוד לפני שדיברו על כדורסל, היה פער כספי. "כארם דרש סכומים של 100 אלף דולר ומעלה לעונה", אומר גורם מקצועי באחת מקבוצות הליגה הבכירה בישראל. "אולי לפני כמה שנים הוא היה שווה את זה, ואפילו הרבה יותר, אבל אחרי שתי העונות האחרונות, הערך שלו ירד". ייתכן שזו אחת הבעיות של העיקריות של כארם בהתנהלות בקיץ הזה - העובדה שהוא צריך לקנות את מעמדו מחדש כישראלי בכיר. "הערך שלך כשחקן נקבע בסופו של דבר מהשוק, מה שחשוב זה לאו דווקא מה שאתה מבקש, אלא מה שהקבוצות מוכנות לשלם לך", מסביר ביליוניס. "הבעיה עם כארם לא היתה כלכלית בשום שלב, הבעיה היתה שהוא כיוון ליעד מסוים ועוד לא קיבל את ההצעה המתאימה".
אם תרצו, העניין מול הפועל באר שבע מתמצת בצורה הטובה ביותר את הסיטואציה החדשה של משעור. ב"ש רוצה לשחקן ישראלי נוסף להעמקת הסגל, כשאפילו מבחינת העמדה, כארם הוא מה שהיא צריכה. אבל הוא פשוט לא על הפרק, לא רק בשל דרישותיו הכספיות הגבוהות, כי אם בשל העובדה שהמועדון מבירת הנגב לא מעוניין בו מקצועית. כן, למרות שהקבוצה חייבת להתחזק ולמרות שמדובר בשחקן נבחרת מוכח. ובפסקה הזו, באה לידי ביטוי הצניחה של משעור, שבתוך שנתיים הפך משחקן שמכבי ת"א וירושלים רבות עליו, לשחקן שקבוצה מהדרג השני-שלישי בליגה לא מעוניינת בשירותיו.
עכשיו כארם פתוח פרק חדש - בני הרצליה רצתה להשאיר אותו, אבל הוא בחר בגרייס אוהברהופן, קבוצה מהליגה השניה בצרפת - אותה ליגה שאליה הוא לא היה מעוניין לעבור בתחילת הקיץ. אבל גם בכדורסל, הכל עניין של היצע וביקוש. אחרי שנתיים רעות, הוא יודע שאם הוא רוצה לחזור לצמרת של הכדורסל הישראלי, הוא צריך להתחיל מנקודה די נמוכה, אולי אפילו מכפי שהתחיל לפני עונת הבכורה בהרצליה.