יממה אחרי הפרסום הראשון בערוץ הספורט על דרישתם של 5 מקבוצות הליגה לפזר את המנהלת ולהקים מנהלת ליגה חדשה, וענף הכדורסל ממשיך להזדעזע. היום (שני) מתבררים פרטים נוספים על המפץ שבדרך, כאשר ברור כי גם מכבי אשדוד/באר טוביה שלא חתמה על המכתב, תצטרף ליוזמה כקבוצה השישית.
נקודת מפנה בנושא התרחשה לאחרונה כשהבעלים של הפועל ירושלים, אורי אלון, ואחד מבעלי מכבי ת"א, דייויד פדרמן, נפגשו כדי לדון במהלך. בנוסף, היו גם פגישות עם נציגי הפועל חולון, חיפה, אשדוד וקרית גת כדי לגבש את הדברים.
בוטלו המענקים לירושלים ומכבי, והגדילו את הכספים לנהריה, ראשון והרצליה לכ-2 מיליון ש"ח
6 הקבוצות מציגות מספר נקודות שהביאו אותן לנקוט בצעד החריג. ב-11.8.15 אושרו מענקים לקבוצות הליגה שמשתתפות במפעלים האירופים, על סך כולל של חצי מיליון שקל. על פי פרוטוקול הישיבה, קבוצה שביורוליג (מכבי ת"א) תקבל 80 אלף שקל, יורוקאפ (הפועל ירושלים) 120 אלף שקל וקבוצות שמשתתפות ביתר הליגות יקבלו 150 אלף שקל (מפעלי פיב"א, ראשל"צ, נהריה והרצליה).
מספר חודשים לאחר מכן, ב-5.4.16 הוחלט בישיבת המנהלת כי כל קבוצה שתשתתף במפעלים 'המורשים' (דהיינו מפעלי פיב"א בלבד) תקבל 400 אלף שקל תמיכה. 10 ימים לאחר מכן, ב-15.4.16 כונסה ישיבת מנהלת נוספת ובה הוחלט שהסכום יעלה ל-650 אלף שקל.
זאת אומרת שמחצי מיליון שקל לכל הקבוצות המשתתפות באירופה, הסכום קפץ ל-1.950 מיליון שקל, שעיקרו עובר ל-3 הקבוצות שמשתתפות בפיב"א בלבד. הקבוצות התרעמו על כך שהן למעשה מממנות מכספי המנהלת את ההשתתפות של הקבוצות הנ"ל באירופה, וזאת בניגוד להחלטת המנהלת מאוגוסט 2015.
המנהלת סתמה פיות לקבוצות הגדולות
הקבוצות החתומות על המכתב מרגישות שהכניסו להן את היד לכיס. עוד מלינות הקבוצות, כי את תוכניתו של עו"ד מורן מאירי לכינון מנגנון קבלת החלטות חדש, לא איפשרו ליו"ר שמואל פרנקל אפילו להציג לדירקטוריון. על פי גורמים החתומים על המכתב, מדובר ב'סתימת פיות של ממש', שכן לא מדובר על אישור המנגנון אלא רק על הצגתו.
עוד הם מציינים כי 6 הקבוצות האלה הן הקבוצות היחידות ששוחחו איתן ולכן יש פוטנציאל לרתום קבוצות נוספות ליוזמה. ב-2 בינואר תתקיים ישיבת הנהלה באיגוד הכדורסל והנושא עשוי לעלות לסדר היום. הקבוצות מעוניינות כאמור בפיזור המנהלת ובכינון דירקטוריון חדש למנהלת חדשה, עם רוב בלתי תלוי בקבוצות, וקומישינר בעל סמכויות נרחבות. על פי המכתב שהוגש אתמול לאיגוד, לדעתן של מחצית הקבוצות, המנהלת במתכונתה הנוכחית הגיעה אל סיום דרכה.
נציגי הקבוצות הגדולות, הפועל ירושלים ומכבי ת"א מלינים כבר תקופה ארוכה על נושא חוק הצעירים, הפיינל פור בליגה (במקום סדרות) והעובדה שיש לרשום את הסגל למשחקים יום לפני המשחק בצהריים ועוד תקנות כאלה ואחרות שלטענתם הן תקנות פוליטיות שנועדו לפגוע בקבוצות מסויימות ולאוו דווקא להיטיב עם הכדורסל.
האם יחודש ההסכם עם הטוטו?
פרט חשוב הוא שההסכם בין הטוטו למנהלת יפתח בחודש פברואר הקרוב, דהיינו בעוד כחודשיים. לא מן הנמנע שהטוטו יחשוב פעמיים אם לחתום שוב עם המנהלת הנוכחית בעקבות התפתחות העניינים והעובדה כי צפויה לקום מנהלת חדשה. כזכור, הסכם התמיכה של הטוטו בליגה עומד על 15 מיליון שקל בשנה. ראשי הטוטו עודכנו במכתבים שנשלחו אתמול. הקבוצות החתומות מבקשות מהאיגוד להיפגש בהקדם כדי לסכם את המסגרת המשפטית להקמת הליגה החדשה, וכאמור הכדור כרגע התגלגל לפתחו של האיגוד והעומד בראשו – עמירם הלוי.
"הגדולות רק רוצות לפגוע בספורטיביות ולשלוט בכסף"
חיים אוחיון, הבעלים של הפועל גלבוע גליל שלא חתומה על המכתב ומתנגדת למהלך סיפר על עמדתו: "אני מתנגד להתנהגות חד צדדית, בטח התנהגות שיש בה אלימות. כשלא מגבים את החלטת הרוב אני חושב שזה משהו מסוכן למדינה דמוקרטית וגם לגוף דמוקרטי. אם הם אומרים שיש להם רוב, אז אדרבה. אני חושב שזה בא ממקום אחר, מקום של לשלוט בכסף ובהחלטות. לפגוע בספורטיביות. המנהלת הלכה לאורך שנים והשיגה הרבה הישגים ורואים את זה גם בדו"ח של דלויט. התאמצנו כל כך הרבה שנים בשביל לשפוך את המים עם התינוק זה לא בוגר ולא לעניין ומראה משהו על מי שמוביל את זה".
"ההחלטות המרכזיות במנהלת התקבלו במשותף לכולם. למשל חוק הצעירים וחוק המתאזרחים הגיעו לפשרה תוך דיון מול ארגון השחקנים לאחר שאיימו בשביתה ולאחר ששמעון מזרחי, נציג מכבי ת"א, הוביל את הפשרה", המשיך אוחיון, "ההחלטות התקבלו במשותף, לא במחשכים. מבחינת רישום הזרים בטופס הוא מחייב את כולם, גם אם הרצליה או כל קבוצה אחרת יחתימו 5 זרים וזה היה בעבר, הם גם יודיעו מראש מי לא משחק, ככה זה הוסכם על כולם. לגביי הפיינל פור למשל, יש לא מעט ליגות שמשתמשות בשיטה הזו. היורוליג, במכללות בארה"ב, וגם הליגה הבלקנית ששיחקנו בה. אנחנו לא נגד סדרות, אבל אם הולך על מודל ה-NBA למשל, אז עד הסוף, עם תקרות שכר והסדרה של הכללים".
"בואו נוותר על הכח ועל האגו ונמנה אנשים לא תלויים, ללא אינטרסים"
גיא הראל, מנכ"ל הפועל ירושלים, ממובילי המהלך הגיב לטענות: "המהלך הוא של חמש קבוצות שחתמו עליו ועוד קבוצה נוספת שתומכת. בעצם המהלך הזה בא לנטרל את הפוליטיקה. הרי אנחנו חתמנו על מסמך מאוד ברור שאנו רוצים להבטיח ולהעביר את השליטה מהקבוצות לאנשי ציבור ולמנהלים לא תלויים אז איך לבוא ולהגיד שאנו רוצים להחזיר את הפוליטיקה. לא ברור.
"מספר קבוצות פנו לשמואל פרנקל שלא הוסמך למנות יועץ (לבדיקת המנהלת ותפקודה) וביקשו/דרשו שלא יציג את הדו"ח של דלויט כי הוא לא התאים לאינטרסים שלהם כנראה. אני בעד להציג כל דבר ולדון על כל דבר לגופו. הטענה נגד מאירי שהוא מכביסט, לי קשה להתמודד עם טענה כזה. אני בטוח שלכל הפחות, הדו"ח הזה שווה דיון אבל שוב זה להסיט את האש מהדברים החשובים".
"דיברתי עם רוב חברי המנהלת ואמרתי להם, אנחנו דואגים לקבוצות שלנו כולם, אבל דואגים מאוד גם לכדורסל הישראלי. בואו נדאג שיהיה גוף שדואג רק לכדורסל הישראלי. בלי ניגודי אינטרסים, ללא משוא פנים, בואו נוותר על הכח בואו באמת נדאג לכדורסל הישראלי. במעשים. יתר הקבוצות שעימנו, קרית גת, חיפה, אשדוד, מאסו בפוליטיקה, ברגע שההצעה של מאירי אפילו לא הוצגה, באו הקבוצות הללו, ראו מה שקורה והחליטו לעשות מעשה".