הכדורסל הישראלי נואש לעזרה. בשעה שהמשק נמצא בקריסה, גם בליגת העל כבר חוששים מהעתיד לבוא לאור העובדה שלקבוצות אין הכנסות, וכרגע אין ממש אור בקצה המנהרה. "המצב חמור מאוד, כמעט קטסטרופה", אומר יו"ר עירוני נס ציונה, יניב מזרחי. "יש חשש אמיתי שקבוצות לא יפתחו את העונה הבאה, אם עיריה מסוימת תחליט שהיא עוזבת קבוצה, זה גזר דין מוות". איתן לנציאנו, יו"ר הפועל חולון, מוסיף: "זו אזעקת אמת, יש פה סיטואציה קשה שלא היינו בה. עד כמה גדול הנזק אנחנו לא יודעים, אבל בוודאות הוא גדול מאוד".
העיניים של קבוצות הכדורסל נשואות לעבר הגופים שיכולים להגיש עזרה - בראש ובראשונה, משרד הספורט. "בלי סיוע מסיבי של משרד הספורט, אני לא רואה שתהיה פה ליגה מקצוענית כמו שהתרגלנו לראות", אומר לנצינאו, ומסביר: "המדינה יכולה לעזור לנו לצלוח את זה בקלות. אנחנו שומעים זה זה שהמשק צריך סכומים בעשרות מיליארדים, אצלנו כאן זה עשרות מיליונים שיכולים לעשות את כל ההבדל. צריך ועדה מיוחד, שתורכב מכל השלוחות הרלוונטיות - משרד הספורט, הטוטו, מפעל הפיס ואיגוד הכדורסל - כל אחד יצטרך לתת מעט מעצמו".
מיד עם הפרוץ המשבר, פנה מנכ"ל משרד הספורט יוסי שרעבי לקבוצות הליגה - בבקשה שאלו יעבירו לו דו"ח על הגרעון וההפסדים הכספיים של כל קבוצה. העניין הוא שבינתיים, הקבוצות לא קיבלו שום הודעה רשמית, או אפילו בלתי רשמית, על כוונה לעזור להן. "לא קיבלנו איזשהם מסרים מרגיעים", אומר מזרחי. "אבל משרד הספורט והמדינה צריכים לפצות את הספורט, בדיוק כמו שהם מפצים עסקים אחרים שנפגעו בתקופת הקורונה".
אחת הבעיות של הספורט בכלל והכדורסל בפרט היא העובדה שהמשק נמצא במשבר כל כך חמור - והספורט נראה זניח לעומת מספר מהמובטלים שהולך וגדל מיום ליום. אבל לפחות מבחינת ראשי הענף, מדובר פה בנושא שצריך להיות גבוה בהרבה בסדר העדיפויות.
מזרחי אומר: "אלו לא מותרות, זה מנוע לחיים. אנשים מבחוץ, שלא מבינים בכדורסל, צריכים להבין שיש הרבה אנשים שמתפרנסים מהדבר הזה. צריך שהמדינה תבין שהספורט יותר חשוב ממה שהוא נראה בעיניי חלק מהאנשים". לנציאנו מוסיף: "חובבי הספורט צריכים את זה לנפש שלהם, אני מרגיש את זה מסביב. אנשים צמאים לזה".
אפשר לחלק הקבוצות בליגה לשתיים על פי מבנה הבעלות. ישנן ארבע קבוצות בבעלות פרטית (מכבי תל אביב, הפועל ירושלים, הפועל חולון ומכבי חיפה), חמש קבוצות שמקבלות תמיכה משמעותית מהעיריה (עירוני נס ציונה, מכבי ראשון לציון, עירוני נהריה, הפועל אילת ומכבי אשדוד) ושתיים נוספות משולבות (הפועל גלבוע/גליל והפועל באר שבע) כשהפועל תל אביב גם כן משולבת אך עם בעלות של אוהדים ולא של עירייה.
הקבוצות העירוניות תלויות בעיריה וכעת תלויות באוויר, שכן אף אחד לא יודע מה יהיה גודל הבור של כל עיריה/רשות מוניציפלית. הקבוצות הפרטיות, מצידן, נסמכות על מכירת מנויים כחלק משמעותי מאוד מהתקציב. "אצלנו, רבע מהתקציב זה מהכנסות של קהל", אומר לנציאנו. "מי יכול לתכנן עכשיו את העונה הבאה כשלא יודעים אם בכלל יהיה קהל"?.
ממשרד התרבות והספורט נמסר: "כבר בימים הראשונים לפרוץ משבר הקורונה, המשרד פעל לאסוף נתונים ומידע מגופי הספורט, על מנת לקבל מהם תמונת מצב על הנזק שנגרם להם כתוצאה מצמצום הפעילות, עד כדי עצירתה המוחלטת. המשרד העביר את כל הנתונים שהתקבלו לידי משרד האוצר, על מנת שעל בסיסם יתגבש מבחן התמיכה, ויוגדרו אמות המידה לקביעת גובה הסיוע ואופיו. המבחן טרם התקבל במשרד, וברגע שיתקבל –המשרד יפעל מול משרד האוצר על מנת להבטיח כי הוא אכן יעניק מענה אמיתי לצרכים".