אחרי שעות על גבי שעות של דיונים, פגישות, הודעות לתקשורת, הצבעות והתנגחויות הדדיות, המשבר בכדורסל הישראלי נפתר. לפחות עד שיגיע המשבר הבא. אבל הדרך לפתרון הזה היתה פתלתלה מאוד, ולאו דווקא הגיעה דרך הערוצים ה"מקובלים", כי אם באלתור של הדקה ה-90. אז מה קרה בדיוק? כך נראו השעות האחרונות שהובילו לפתרון הסכסוך שאיים לסגור הענף.
הכל מתחיל בשעות הצהריים המוקדמות של יום חמישי, עוד בטרם ההודעה הדרמטית של המנהלת על הפסקת הליגה. איתן לנציאנו, יו"ר הפועל חולון, הבין לאן נושבת הרוח והחליט ליטול יוזמה. הוא ניסה ליצור קשר עם שמעון אמסלם, אבל סגן יו״ר ארגון השחקנים לא ענה. השעות עברו, המנהלת וארגון השחקנים לא הגיעו לשום הסכמה והליגה, כאמור, הושבתה.
אלא שבאיזור השעה 18:00, הונחה אבן הפינה לכינון ההסכם החדש. אמסלם חזר ללנציאנו וטען כי לא עשה זאת קודם משום שהיה בסערת רגשות מהיום העמוס שעבר עליו. יו"ר חולון שיכנע אותו שאם יש אנשים שיכולים לשים סוף לסאגה הזו - אלו הם - שהאינטרס היחידי שעומד להם מול העיניים הוא להחזיר לחיים את הליגה. מיד לאחר מכן, לנציאנו פנה לשמואל פרנקל וביקש ממנו לנהל את השיחות מול אמסלם וארגון השחקנים, באופן פרטי, בלי שהדברים יעברו אישורי דירקטוריון והצבעות כאלו ואחרות. פרנקל נתן את ברכת הדרך.
לנציאנו הגיע לפגישה מלווה ברועי דבורה, מנכ"ל הפועל חולון. הם עשו זאת בעידודו ובתמיכתו של שלמה אייזיק, שדחף לעשות הכל בכדי לחזור לשחק. "חולון היא הקבוצה היחידה שהיה לה אינטרס כביכול לסיים את הליגה אחרי שזכתה בגביע המדינה והיא ניצבת במקום הראשון שמבטיח לה השתתפות באירופה", סיפר לנציאנו. "אבל רוח הספורט היא שנתנה לנו את הכח לשים הכל בצד ולהחזיר את המשחק לפרקט כמו שצריך עבור כל חובבי הענף".
לניצאנו ודבורה נפגשו עם ניר אלון ואמסלם בסינמה סיטי בהרצליה באיזור השעה 20:30, כאשר הביקורת הציבורית על התנהלות ארגון השחקנים הלכה והתעצמה. הצדדים דנו במתווה (שנוסח על ידי נציגי השחקנים), הכולל שנת מעבר לעונה הבאה וכן אפשרות בחירה לכל קבוצה בעונה שלאחר מכן, בהתאם לקנסות ומענקים שונים. באותה העת, החל לפעול גם הערוץ המקביל בשיחות: אבי ניסנקורן, יו״ר ההסתדרות, שנפגש עוד קודם לכן עם ניר אלון וראשי מרכז מכבי והפועל, נכנס לעניינים. הוא התחייב להעביר את הכספים הנדרשים ממשרד הספורט לטובת הענף (כחמישה מיליון שקלים), כדי שניתן יהיה לבסס את המתווה החדש.
משנציגי ארגון השחקנים הבינו שהכספים אכן יועברו לכדורסל בתיווך השרה, הם החלו להתגמש. זו היתה "פריצת הדרך" שאיפשרה להסכם לקרום עור וגידים. לנציאנו ודבורה גם הסבירו לנציגי השחקנים שבשל המענק הגבוה לקבוצות שיבחרו בשלושה זרים, ייתכן שקבוצות לא מעטות גם יבחרו באפשרות הזו. ואז, את החותמת הראשונית ארגון השחקנים סוף סוף נתן, אחרי שבועות רבים של התבצרות בעמדתם.
בד בבד, היה צורך באישור של גורם נוסף: השחקנים עצמם. אלישי כדיר, שלומי הרוש וגיא פניני החלו להעביר את המתווה בין השחקנים, ולמרות מספר התנגדויות בקרב חלק מהם (כמו סוגיית המתאזרחים שטרם נפתרה ובעיית המיסוי), היה רוב בעד המתווה שיחזיר את כולם למגרשים. כדיר, פניני, הרוש ויוגב אוחיון הפכו לסוג של "נציגות שחקנים מאולתרת" שייצגה אותם מול הגורמים הרלוונטיים במנהלת.
לנציאנו, דבורה אמסלם ואלון קיבלו מנציגי השחקנים את המסרים לפיהם מתחיל להסתמן הסכם גם בגזרתם. באותו זמן, השמועות על כך שמתחילה להסתמן פשרה התחילו להתפשט. במהלך הפגישה, באיזור השעה 21:30, רמי כהן ביקש להצטרף לפגישה ואכן הגיע אליה באופן עצמאי. יש לציין כי לכך אורך הישיבה, פרנקל רצה להתעדכן בהתפתחויות, אך גם ביקש כי הפגישה לא תהפוך ל"המונית" ולסוג של ישיבת דירקטוריון מאולתרת. אבל באיזור השעה 23:00 גם יניב מזרחי וגיא הראל הצטרפו לישיבה המאולתרת על המתווה המתהווה. הראל, יש לציין, גם כן היה דמות מאוד משמעותית בשיחות ואף הגיע לישיבת השחקנים בשבוע שעבר, בה למעשה התקבלה ההחלטה לשבות. הוא, יחד עם נציגי הקבוצות הנוספים שנכחו באותה פגישה, עזרו מאוד בשכנוע ובתהליך לקראת סגירת ההסכם.
השיחות בין הצדדים, כאמור, תפסו תאוצה לכיוון החיובי ופרנקל התקשר פעם נוספת ללנציאנו - וביקש להעביר את הפורום לביתו: כי בכל זאת, יו״ר המנהלת צריך להיות נוכח אם וכאשר מתגבש הסכם. הנוכחים הסכימו, ולנציאנו התעקש שגם נציגות השחקנים תגיע לביתו של פרנקל. באיזור השעה 00:30, התקבצו כולם: לנציאנו, דבורה, רמי כהן, הראל, מזרחי, אלון ואמסלם הגיעו מהסינמה סיטי, אליהם הצטרף גם אלדד אקוניס. פניני, הרוש, כדיר ואוחיון ייצגו כאמור את השחקנים, כשמצד המנהלת אלו היו כמובן פרנקל והמנכ״ל עדלי מרכוס.
בישיבה עצמה, חידדו הצדדים את המתווה הראשוני ושללו מספר אפשרויות, כמו רישום של שישה זרים גם בעונת 2019/20. בסופו של דבר, לקראת השעה 4:00 יצא עשן לבן. ארגון השחקנים, שהקשיח עמדות לאורך כך התקופה האחרונה, התקפל והסכים למתווה (החל מעונת 19/20) ללא חוק רוסי ועם ארבעה זרים על המגרש, אפילו ללא קנס. המתווה הנ"ל הועבר בבוקר יום שישי בוואטסאפ גם לשחקני הליגה, וברוב גדול הוא גם אושר. החותמת האחרונה ניתנה על ידי הדירקטוריון, שם כולם הצביעו בעד המתווה פרט לנציג מכבי תל אביב, שמעון מזרחי, מה שאולי מלמד מהי עמדתה של מכבי תל אביב בכל העניין.
אין ספק, המתווה החדש לא מושלם ולא בטוח שהוא ייטיב עם השחקנים והקבוצות גם יחד. מה שבטוח הוא שהמשבר הזה הגיע לקיצו באמצעות יוזמה פרטית של מספר גורמים בכדורסל הישראלי, שבלעדיהם, ייתכן שהעונה הזו באמת היתה נגמרת. בינתיים, בין הצדדים יש הפסקת אש. עד למשבר הבא.