זו היתה ישיבת מנהלת מוזרה מאוד. בזה אחר זה נכנסו חלק מהדירקטורים של המנהלת, נמנעו מלחיצות יד, וישבו במרחק גדול זה מזה. הדירקטורים האחרים המתינו לעלות על הקו בשיחת ועידה. כולם הבינו שכל המחלוקות והדיונים שהיו עד כה הולכים להתגמד לקראת ההחלטה הגורלית שתתקבל בימים אלו. חוק רוסי? כמות זרים? הגבלה על מתאזרחים? תנו להם עכשיו את כל אלה ביחד, והם יריבו על הכל בשמחה. אבל סגירת הליגה? מי ידע שכך יהיה.
כמעט 1,000 בדיקות קורונה, רק לכדורסל
השיחה אכן זרמה לכיוון הבלתי נמנע, עד שבעלי הפועל גלבוע/גליל חיים אוחיון זרק רעיון לחלל הוועידה, רעיון שבמחשבה ראשונית נשמע הזוי ותלוש מהמציאות (כי סגירת הליגה בגלל מגיפה עולמית זה ריאלי, כן?): לקחת את כל אנשי הענף - שחקנים, מאמנים, חברי הנהלה, שופטים, משקיפים, אנשי מזכירות ואפילו צוותי שידור ועיתונאים שירצו לסקר - לערוך להם בדיקת קורונה, לשלוח אותם לבידוד בן 14 יום בבית מלון מרוחק, שבסיומו יעברו בדיקת קורונה נוספת. לאחר מכן, לערוך טורניר מרוכז בן כמה שבועות שבו הליגה תוכרע באופן ספורטיבי, אך ללא קהל כמובן.
בתחילה, ראשי הקבוצות התייחסו ליוזמה בביטול. אך ככל שהדיון העמיק ונוצרה הבנה שהאלטרנטיבה היא שיתוק מוחלט של הליגה, עד סגירתה הבלתי נמנעת, הרעיון החל לצבור תאוצה. בשלב הזה ביקשו הנוכחים ממנכ"ל משרד הספורט יוסי שרעבי שיבדוק היתכנות לאישור התוכנית השאפתנית מצד משרד הבריאות. שרעבי אמר שינסה לדבר עם אנשי משרד הבריאות אך הדגיש כי סיכויי המהלך אפסיים.
אחד המשתתפים בישיבה הסביר את בעייתיות המהלך: "אנחנו מדברים כאן על צעד שבו מאות אנשים, משחקנים ועד אנשי מזכירות, ייפרדו ממשפחותיהם לחודש ימים במהלך תקופה כל כך כאוטית, יכניסו את עצמם לבידוד במלון מרוחק, כאשר גם לפני וגם אחרי הבידוד הם יעברו בדיקות קורונה. מדובר בכמות של כמעט 1,000 בדיקות, לא היה שום סיכוי שמשרד הבריאות יאשר הקצאה כזאת. מה, יגידו לבתי אבות ולאוכלוסיות בסיכון, שאין אפשרות לבדוק אותם כי הכדורסל לקח מאות בדיקות?"
כולם זילזלו, אבל מה האלטרנטיבה?
אחד הדירקטורים הציע שהבדיקות ייחתכו בחצי, רק לסוף תקופת הבידוד, וגם את הרעיון הזה דחה המשנה למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' איתמר גרוטו על הסף. היוזמה עצמה "זכתה" לגיחוך בקרב גורמים שונים בעולם הספורט, כשגם מנהלת הליגה בכדורגל עוקבת בעניין אחר בנעשה בכדורסל. בדרך כלל, זה דווקא הכדורסל שחושש לקבל החלטות אסטרטגיות לפני שהכדורגל עושה צעד, הפעם קרה ההיפך.
מנכ"ל הפועל ירושלים גיא הראל, התייחס אמש במהדורת חדשות הספורט לציניות שבה יוזמת "הטורניר המבודד" התקבל: "הכי קל לזלזל, אבל כשחושבים לעומק ומבינים שהאלטרנטיבה היא או טורניר מסוג הזה או סגירת הענף - כולם מבינים שעדיף הכל חוץ מסגירת הענף".
אלא שלא כל הקולגות של הראל שותפים למחשבה זו. הפועל חולון, מכבי חיפה, עירוני נהריה הפועל אילת, וכן, גם מכבי ת"א - כולן בדעה, מי נחרצת יותר ומי פחות - שעדיף להודיע על ביטול סופי של הליגה, וזאת כדי להקטין למינימום את ההפסדי הכספי הצפוי. ואשר לשאלת האלופה והיורדת - הנושא אפילו לא עלה לדיון. כולם, כולל כולם, רק רוצים להקטין נזק כלכלי.
לא סוגרים, מפסיקים
אז מנהלת הליגה צפויה בכל זאת להודיע היום על "הפסקת" הליגה. אבל מה ההבדל בין "הפסקה", לבין "סגירה" לבין "ביטול"? על פניו, זה נשמע כמו סמנטיקה בלבד, אבל בפועל יש משמעות משפטית וכלכלית לכל מינוח. הסיבה שיו"ר המנהלת שמואל פרנקל התעקש לשנות את הודעתו עם סיום הישיבה אמש, היא כי הודעה על סגירה או ביטול הליגה עלולה לגרור אחריה השלכות כלכליות מרחיקות לכת: שחקנים ידרשו שכר מלא עד סוף העונה, ספונסרים יבקשו פיצוי על היעדר החשיפה שעליה שילמו, מנויים יכולים לתבוע החזרים כספיים ועוד.
אבל אם מודיעים על "הפסקת" הליגה עד הודעה חדשה, יוצרים מצב שבו אין החלטה ודאית והמשמעות היא שזרים יכולים לחזור למדינתם, הישראלים יכולים לצאת לחל"ת (חופשה ללא תשלום) והקבוצות יכולות להחזיק את הראש מעל המים לעוד כמה שבועות. במקרה הטוב - המצב ישתפר ואז הליגה תוכל לחזור לפעילות. במקרה הרע - יגיע חודש מאי, לא יחול שיפור ואז הליגה תודיע על ביטול העונה באופן סופי. עד אז, הקבוצות והמנהלת ירוויחו זמן יקר ולא פחות מזה - שקט.