יאניס קאסטריטיס היה שם אלמוני במיוחד לחובבי הכדורסל הישראלים עד לפני כחודש. ואז, לפתע שלפה אותו הפועל תל אביב מהיראקליס היוונית, כדי להיות האיש שיירש את התפקיד של אריאל בית הלחמי. "אני כבר חודש כאן, מרגיש מצוין", אומר המאמן היווני בראיון לערוץ הספורט. "אני לא מרגיש כאילו שאני זר פה, מהרגע הראשון האנשים במועדון נתנו לי הרגשה שאני חלק מהם".
זו פעם ראשונה שאתה עובד מחוץ ליוון. כמה זה שונה?
"זה מרגיש אותו דבר, כאילו שאתה בבית. אני משתף פעולה עם אנשים שיש להם את אותה תשוקה ואותה אהבה למשחק. כדורסל הוא זהה בכל מקום, האימונים הם אותו דבר בערך. אני יכול לומר שזה יותר מרגש כי זה משהו חדש, במקום חדש, הייתי אומר שזה יותר מעניין אפילו".
אתה מרגיש שגם המועדון היה צריך להסתגל אליך כמאמן זר?
"לא ממש. אנחנו, כאנשים, אולי לא זהים לגמרי אבל יש בינינו התאמה, יש כימיה טובה. זה זהה בספורט ובכל תחום בחיים. אני מרגיש שהמצב שמצאתי פה מתחבר לפילוספיה שלי, השילוב הזה של תרבויות, שהן לא ממש כל כך כך שונות, יכול להביא תוצאות טובות. אני יכול לעזור מאוד עם הרעיונות שאני מביא, וגם אני יכול להשתפר כמקצוען כאן".
מה הפילוסופיה שלך?
"באתי מ'בית ספר היווני', כמו שאומרים. ביוון אוהבים לשחק כדורסל עם הרבה טקטיקה. כאן אתה אמנם לא יכול להטמיע אותה במאה אחוז כי המשחק הרבה יותר מהיר. אני אוהב שהקבוצות שלי בונות את עצמן דרך ההגנה, ככה שולטים במשחק ומשם אני נותן את האור הירוק לשחקנים להביא את הכשרון ההתקפי שלהם, כמובן תחת כמה עקרונות עם גישה הגנתית כל הזמן".
קאסטריטיס, בן 37 בסך הכל, הספיק לאמן בקריירה הקצרה שלו את נבחרת העתודה של יוון (והפסיד בין היתר לאריאל בית הלחמי) וכן את קימיס, אריס והיראקליס, אצלה פתח את העונה. אבל המשבר הכלכלי ביוון גרם גם לו, בין היתר, לארוז מזוודה בהזדמנות הראשונה. "קשה שם, בחברה היוונית בכלל, וכתוצאה מכך מרגישים את גם זה בספורט ובכדורסל", הוא מספר. "בעשר השנים האחרונות המצב קשה. ההנהלות מנסות לבנות סגלים בכסף לא גדול, זה לא קל למשוך שחקנים טובים ליוון".
זה הגיע למצב שלא שילמו לך?
"זה לא שלא שילמו לי בכלל, אבל היו הרבה בעיות. כמעט כל הקבוצות נתקלות בבעיות האלה ביוון, זה מצב נתון. עם זאת, עדיין יש איכות ביוון - מאמנים, שחקנים, בעלים, הנהלות - כולם נמצאים במצב דומה, אבל מנסים להמשיך לעבוד ברמה הכי גבוהה".
זה נשמע כאילו הפועל תל אביב היתה כסא מפלט עבורך
"זו היתה הזדמנות מצוינת, זה ברור. יוון נתנה לי את ההזדמנות לעבוד ברמה הכי גבוהה, לשחק מול הקבוצות הכי טובות, אבל באותו זמן - השוק הוא גלובלי. אם יש לך הזדמנות לעזוב את המדינה שלך ואולי לעבוד בחו"ל במקום טוב יותר בסיטואציה טובה יותר, אז למה לא? הפועל נתנה לי את הצ'אנס ואני מוקיר תודה על כך".
הופתעת לקבל את ההצעה?
"הכל קרה מהר מאוד, יומיים-שלושה, לא היה לי את הזמן לעשות חושבים יותר מדי. ההצעה הגיעה ובתוך יום אחד הייתי צריך לקבל החלטה, ואני בהחלט שמח שההצעה הזו הגיעה".
קאסטריטיס הוא המאמן היווני השלישי בליגה, מתוך חמישה מאמנים זרים - כמעט 50 אחוז, שיא כל הזמנים. מצד אחד, אפשר לומר שהליגה הישראלית "פתחה את שעריה", אבל מצד שני, מושמעת לא מעט ביקורת על כך שאין תנאי סף למאמנים זרים להגיע לישראל, כמו בצרפת ואיטליה לדוגמה. "אותו דבר קורה גם ביוון", אומר קאסטריטיס, "נכון שיש מדינות שבהן צריך רגולציה מסומית, אבל בעיניי זה לא כל כך רע שאין כזו. השוק פתוח, בכל עבודה בעולם. אנשים עובדים בכל מקום בכל ענף. בסופו של דבר אתה תלוי בעצמך, הדבר הכי חשוב הוא לבנות בטחון עצמי ולהיות הגרסה הכי טובה של עצמך. בשבילי זה לא משנה בכלל אם יביאו מאמנים זרים ליוון, אני לא אפחד שאאבד את העבודה שלי, כל עוד אבטח בעצמי, יגיעו הזדמנויות בכל מקום".
אבל עדיין, אי אפשר להתכחש לזה שיש פה הרבה מאמנים זרים
"גם בהרבה קבוצות ביורוליג יש מאמנים זרים, לנו ביוון היתה אותה סיטואציה עם מאמנים ממדינות יוגוסלביה לשעבר שהגיעו לאמן את הקבוצות אצלנו. אני יכול לומר עכשיו שזה עזר לנו מאוד, למדנו הרבה דברים, השילוב הזה יכול להיות מאוד אפקטיבי. לי באופן אישי יש הרבה כבוד למאמנים הישראלים, הם ברמה גבוהה והם יוצרים כאן תחרות טובה".
אתה לא חושב שדווקא מאמן זר צריך קצת יותר ניסיון?
"בסוף התוצאות מדברות על הפרקט. אי אפשר לרמות בעבודה שלנו, אנשים צופים בנו, זה או שאתה מנצח או שאתה מפסיד. אם לא מגיע לך להיות איפשהו - בלי קשר לניסיון שלך - אז אחרי כמה שבועות או כמה חודשים, ייראו את זה. אם תהיה טוב, ייראו גם את זה".
מה יש דווקא במאמנים היוונים שכל כך אטרקטיבי עבור הקבוצות בישראל?
"זו לא שאלה שצריך להפנות אליי אני חושב... יאניס ספרופולוס עושה עבודה טובה במכבי תל אביב, ההצלחה שלו, הגישה שלו וכמובן התוצאות פתחו את הדלת עבור האחרים. הרבה אנשים שאלים אותי על זה אבל אומר כל הזמן - בשבילי זה לא משנה אם אתה עובד ביוון, בישראל או בכל מקום אחר, כל עוד אתה אוהב את מה שאתה עושה ואתה טוב בעבודה שלך".
יש תחרות כלשהי בין המאמנים היוונים פה?
"לא באמת, בשבילי בטוח לא. זו לא תחרות בין מאמנים, זה ספורט קבוצתי. בעיניי, השחקנים הם אלו שצריכים קודם כל לקבל את הקרדיט להצלחות. זו לא תחרות בין מאמנים יוונים או ישראלים. אתה צריך להוכיח את עצמך, לא משנה מה הלאום שלך".
יאניס של הפועל הגיע למצב לא פשוט. הקבוצה נפרדה מבית הלחמי לאור העובדה שלא עמד בציפיות - הן ברמת הכדורסל והן ברמת התוצאות. "יש לי הרבה כבוד אליו, אני מכיר אותו מהאליפויות של העתודה", אומר קאסטריטיס, ומתייחס לשינוי שהנחיל בקבוצה עד כה: "מהרגע שאני כאן, מה שאנחנו מנסים לשפר זה את היציבות שלנו, אנחנו רוצים להיות עקביים יותר כקבוצה. כמובן שאנחנו רוצים לשפר את ההגנה שלנו, כי הגנה זה עניין של רצון והקרבה. בגדול אני שמח מאיך שהשחקנים נראים על הפרקט ובוודאות אני רואה תהליך מהיום הראשון. אני בטוח שנראה תהליך יותר גדול בהמשך".
אתה מרגיש את הלחץ שיש במועדון כמו הפועל ת"א?
"זה מזכיר לי את המצב באריס, או אפילו בהיראקליס, שהיא היא קבוצה עם הרבה אוהדים. בשתיהן יש הרבה לחץ, במיוחד באריס. הם זכו בהרבה תארים בעבר, כמו הפועל ת"א לפני 30 שנה. הלחץ תמיד שם, לא משנה מה המצב הכלכלי, האוהדים תמיד רוצים תוצאות והצלחה. אני מרגיש שזה לא שונה בהרבה, אני אוהב לחץ מהסוג הזה".
הפלייאוף זו המטרה כרגע?
"אין ספק בכלל. הליגה תחרותית מאוד, כולם יכולים לנצח את כולם. ברגע שאתה חלק ממקום גדול כמו הפועל ת"א, זה המינימום, אבל זה לא קל. יש הרבה קבוצות טובות ואתה צריך להשתפר כל יום ולבנות הכל יום אחרי יום".
מה תהיה הצלחה עבורך העונה?
"אם הקבוצה תעמוד במטרות שהצבנו. אפשר לדבר על הטווח הרחוק, כמו מיקום בטבלה, אבל אנחנו צריכים לבנות את זה לאט לאט. אני מנסה להימנע מלחשוב על מטרות רחוקות, כי יש עוד הרבה מאוד משחקים ויש הרבה זמן להשתפר. אם נעמוד במטרות היומיומיות שלנו, אז נעמדו גם במטרות הסופיות".
אפשר להגיד שאתה בעצם במבחן לקראת החוזה הבא?
"אני מרגיש שאני תחת מבחן בכל יום. אני בוחן את עצמי כל הזמן, מנסה לשפוט את עצמי בכל יום. יש לנו זמן קצר לבצע שיפורים ואני מרוכז מאוד במה שאני עושה, מנסה לעשות את כולם טובים יותר סביבי. בגדול, אני ממש נהנה כאן בינתיים ומקווה שזה יימשך".