מאז שאייזיאה קאזינס שוחרר, ולמעשה כבר מתחילת העונה, כשהיה ברור שהוא הוא שחקן שחי על זמן שאול, בהפועל ירושלים אמרו בשיחות סגורות שהם יביאו גארד אחר רק כאשר יהיה מדובר ב״שחקן משנה מציאות״. אז ירושלים חיכתה וחיכתה, ועל הדרך גם נפרדה מקאזינס, אבל גם כשהסתמנה הפרידה של מילאנו משלווין מאק, אף אחד לא העלה בדעתו שהוא יהיה האיש. כי אם נוציא את אמארה סטודמאייר, מתי בפעם האחרונה ירושלים הנחיתה כאן שחקן עם רקורד של יותר מ-450 משחקים ב-NBA, ועוד כזה שרק העונה חתם על חוזה של 1.6 מיליון דולר לעונה ביורוליג?
עוד קורבן להסתגלות
את הסיפור של שלווין מאק צריך להתחיל מהסוף. הוא נחת בירושלים אחרי שהגיע בקול תרועה רמה למילאנו עם רזומה של 8 שנים בליגה הטובה בעולם בהן שיחק 456 משחקים ורשם 6.5 נק׳, 3.1 אסיסטים ב-18 דקות. הוא עבר בוושינגטון, אטלנטה, פילדלפיה, יוטה, אורלנדו, ממפיס ושארלוט. וכשאתה מבוקש ע״י אגדה חיה כמו אטורה מסינה, שחזר ליורוליג כדי לבנות מחדש את הפרויקט השאפתני של מילאנו, אתה כנראה שווה משהו.
אז עם שק הציפיות הזה, ובלי ששיחק דקה אחת מחוץ לארה״ב, מאק הגיע לסיר הלחץ האיטלקי. ״הוא היה רע מהרגע הראשון״, מנתח אמיליאנו קארצ׳יה, עורך אתר ספורטנדו שחשף את העסקה בין ירושלים למאק, ״הוא היה פשוט נוראי. הוא הוחתם במילאנו על הטיקט ההגנתי, אבל לא ראינו שום דבר מזה. ברוב הזמן הוא נראה מבולבל ומפוחד. העניין הוא שאם אתה תדבר עליו עם צוות האימון, הם יגידו לך רק מילים טובות עליו. הם אהבו אותו מאוד ואמרו שהוא שחקן שכל אחד היה רוצה בצד שלו. גם מאמן בכיר נוסף כמו אנדראה טרינקיירי מאוד אוהב אותו ופנרבחצ׳ה מאוד רצו אותו בעונה שעברה״.
לדברי קארצ׳יה, עיקר הבעיה של מאק היתה בהסתגלות למשחק האירופאי. ״הוא בהחלט צריך יותר זמן. אחרי כל כך הרבה שנים ב-NBA, שם הוא לא היה שחקן מוביל באף קבוצה ששיחק, זה לא פשוט להגיע לכאן ולהיות הרכז הבכיר והמוביל".
מאק עצמו הודה בראיון שהעניק לאתר Talkbasket רק לפני חודש: ״ההסתגלות לכדורסל האירופאי היא לא פשוטה. זה כדורסל שונה לגמרי ממה שאני מכיר. בנוסף, התחלתי את העונה פצוע וזה היקשה עוד יותר להיכנס לקצב. החלק הכי קשה עבורי הוא לקרוא את ההגנות. יאן וסלי וכריס סינגלטון חברים טובים שלי, והם אמרו שהם מאמינים שאני יכול להתאים לכדורסל כאן, אבל אני מודה שזה שונה לגמרי ממה שאני רגיל ב-NBA״.
סטיבנס, הייוורד וההפסד על הבאזר
הקשר הישראלי בין מאק לארץ הקודש התחיל דווקא בקשר עקיף לשחקני מכבי ת״א: הוא הוצג בממפיס בקיץ 2018 לצידו של עמרי כספי וב-7 בפברואר 2019 הוא עבר בטרייד לאטלנטה תמורת טיילר דורסי. יום אחד לאחר מכן ההוקס כבר שיחררו אותו (הטרייד כולו נועד לפנות מקום תחת תקרת השכר). במהלך 8 שנותיו ב-NBA מאק השתכר בדרך כלל בשכר המינימום הנהוג הליגה, והרוויח כ-18 מיליון דולרים במצטבר.
מאק בן ה-29 נולד בלקסינגטון, קנטאקי ולמד באוניברסיטת באטלר לצידו של גורדון הייוורד ותחת מי שנחשב לאחד המאמנים המבריקים ב-NBA כיום, בראד סטיבנס. הטריו הזה, יחד עם אקס הפועל ת״א מאט האוורד, הובילו את באטלר כל הדרך עד גמר המכללות, שם הפסידו לדיוק בתום משחק מורט עצבים, 61:59. ב-2016 הייוורד ומאק התאחדו ביוטה, ומשחק הבכורה של מאק היה, רצה הגורל, היה נגד סטיבנס והסלטיקס. ״זאת הרגשה מסריחה לשחק נגד השחקנים שלך״, הודה סטיבנס בסיום, ״אבל היה כיף. שלווין יהיה החתמה נהדרת עבור הג׳אז״.
אחרי 3 שנים שבהם קלע 14.1 נק׳, יצא לדראפט 2011 ונבחר בסיבוב השני ע״י וושינגטון, במה שהיווה תחילת קריירה עשירה וארוכה ב-NBA. הוא בן 29, אב לילדה בת 3 ותינוק בן חצי שנה. את התואר מבאטלר, אגב, הוא עדיין לא סיים מכיוון שיצא לדראפט בתום הנה השלישית, והוא ממשיך בלימודים עצמאיים עד היום, במה שהוא מסביר כ״מתנה לבתו״: ״איך אני אוכל לדרוש ממנה להשקיע בלימודים אם אני בעצמי לא סיימתי את התואר?״, אמר בראיון למגזין ״אינדי סטאר״ ביוני בשנה שעברה, ״אני רוצה להוות לה דוגמא ומודל לחיקוי״.
״רכז סולידי, שומר חזק, אבל לא אתלט גדול״
לאורך כל קריירת ה-NBA שלו, מאק שימש כרכז מחליף שתפקידו בעיקר לתת דקות מנוחה לרכזים המובילים, ובזמן הזה לנהל את המשחק ולתת יציבות בהגנה. אולי זאת הסיבה שהמעבר לתפקיד מרכזי כל כך במילאנו היה הלם לא קטן עבורו. לאורך השנים מאק נתפס כרכז סולידי, קר רוח, שיודע לתת תפוקה התקפית בפרק זמן קצר, ויודע לשלוט בקצב המשחק. בהגנה הוא תואר כ״שומר חזק עם גודל טוב שיכול לתסכל גארדים קטנים ממנו ויודע לתת גוף נגד גדולים ממנו. בטור החסרונות נכתב עליו בתחילת דרכו כי הוא ״לא אתלט גדול, דבר שמקשה עליו בחדירות ובמשחק פיזי… שלווין מאק הוא חידה עבור רוב הקבוצות בליגה".
כנראה שהחידה עדיין נמשכת. השאלה הגדולה היא האם שכר הלימוד הקצר שמאק שילם במילאנו יספיק כדי לקחת את ירושלים עד הסוף בליגת האלופות. לטובתו של מאק עומדת העובדה שהוא מגיע למערכת שכבר רצה לא רע, עם רכזים מוכחים כמו ג׳ייקובן בראון ותמיר בלאט, והוא לא יידרש לקחת את המושכות מהרגע הראשון כפי שנדרש באיטליה. בירושלים יקוו שמאק יתגבר על הקושי שבשינוי סגנון המשחק מהאמריקאי לאירופאי, ושהבדלי הרמות בין היורוליג לליגת האלופות יאפשרו לו להיות השחקן שעדיין מאוד מוערך בכל מקום שאליו הגיע.