כמו כל דבר בחיים, גם המטבח המהווה את הלב הפועם של הבית, מושפע על ידי טרנדים המכתבים את נראותו. אחרי שלמדנו איך לעצב את סלון החלומות שלנו בפרק הקודם של "להתחיל מחדש" (מדי שישי, 15:00, ערוץ 24), ירדן הראל יצאה לבדוק איך לתכנן את המטבח בצורה הפרקטית ביותר, אשר תתאים למבנה ולפרופרציות של הבית, וכיצד לעצב אותו באופן מרהיב, חמים ומושך.
כידוע בכל פרק של "להתחיל מחדש", הראל ואורחת נוספת יתמקדו באזור אחר בבית. כשהפעם ירדן יצאה למסע אחרי עיצוב המטבח בהשראת חברתה נועה רוזין שעיצבה מטבח שלם בעיפרון. רגע לפני שאתם סוגרים את תוכניות המטבח הבא שלכם, בדקו יחד עם הראל על מה לשים דגש, כיצד לבחור מכשירי חשמל, פינת אוכל שתתאים לאירוח, תאורה לפינה המדוברת ולאי בצורה נכונה ומחושבת שאינה מובלת בלבד על ידי טרנדים עכשווים. מוכנים?
דורון וקנין, מנהל מכירות ואחראי תחום המטבחים רהיטי דורן
תעשיית המטבחים עברה מהפך משמעותי בשנים האחרונות, וכיום קיימות אינספור משמעויות בתחום. לכן לפני שניגשים למלאכה, חשוב לחשוב על הצרכים שלנו, על מה אנחנו רוצים לעשות, איזה מטבח יתאים למספר הנפשות המבשלות בבית. כאשר אחת הטעויות הכי נפוצות בבחירת מטבח, הוא מחסור במקומות אחסון, או גרוע מזה - מחסור במשטחי עבודה. "אנשים בונים מטבח לפי מקרר עכשווי, וכשהם רוצים לשדרג אותו הם תקועים, כי החלל שתוכנן קטן מדי למקרר החדש", אמר וקנין.
אי אפשר להתעלם מהאי, הטרנד המדובר של השנים האחרונות, המוסיף לא רק סגנון, אלא גם מקום אחסון. עם זאת, לפני הקמת היחידה, חשוב לבדוק כי החלל מאפשר זאת. "צריך לשמור על מעברים, שיהיו רחבים דיים כדי לאפשר תנועתיות נכונה במטבח. הייתי משאיר בין מטר למטר עשרים מעבר", אמר וקנין והוסיף: "בשפה המקצועית נהוג לבנות את המטבח כשני סטריפים מקבילים אחד לשני, המעניקים שני קווים ישרים ונקיים".
כאשר הסוד הגדול הוא להשתמש במגירות וביחידות מגירה כמה שיותר רחבות, המאפשרות לנו אחסון גדול יותר מאשר במגירה צרה. דבר נוסף הוא הנושא של הידית האינטגרלית שמהווה חלק מהחזית עצמה, ולכן אין לנו צורך להוסיף ידיות נוספות. "מה גם שהידית מתוכננת בצורה כזאת שמונעת הצטברות של לכלוך", הדגיש וקנין.
SMEG - גל שטילבינר, מנהל מותג
פעם התפקיד של התנור היה פשוט לחמם, אבל היום מעבר לפונקציונלי יש גם את העניין של אמירה עיצובית. בשיחה עם שטילבינר, הראל בדקה כיצד ניתן לנתב את מכשירי החשמל לכך שיעזרו לנו לתת את הטאץ' ואת הטון העיצובי במטבח - כי אם כבר מכינים טוסט אז לפחות שהוא יהיה גם בסטייל.
"אנחנו מתאימים את המוצרים לכל לקוח לפי התקציב ולפי סגנון המטבח", פתח שטילבינר את דבריו והבהיר: "כמובן שהפונקציונליות שלו לא נפגעת, אלא רק עולה עם שילובים מאוד מעניינים. הטרנדים האחרונים הם מוצרים כפריים כגון תנורים ומקררים עם ניואנסים של זהב ונחושת ומנגד יש את הקו המאוד נקי שהוא סופר מודרני".
לאור העובדה שהמטבח עמוס בצורה טבעית עם כלים וחפצים, המטרה היא לצמצם בנראות את מה שאפשר. "היום הכל נכנס לארון, דיברנו על מקררים אינטגרליים, מדיח אינטגרלי, אפילו המכונת קפה נכנסת. המטרה היא שיהיה לנו יותר כיף ונקי במטבח, שיהיו משטחי עבודה חופשיים".
המקררים שלנו מלאים בכל טוב, בין אם מדובר בקופסאות של אמא, ובין אם במנות שהכנו בעצמנו. האם זה דבר אשר משפיע על תפקודו התקין של המכשיר? "היום המקרר מיועד שיעמיסו עליו", אמר שטילבינר והבהיר כי זה מיתוס, "יש גם את כל העניין הזה של לא להכניס אוכל חם למקרר, וזה מיתוס. המקררים של פעם לא היו יכולים להצליח לקרר את המזון החם, ואז הוא היה מאבד טמפרטורה. היום אפשר להכניס אוכל רותח, לתת לו מכת קור ולהשאיר אותו במקרר".
אורלי גוהר בן הרוש אדריכלית Ellita Living
זה ידוע שישראלים אוהבים לארח, להתאסף יחדיו, ולכן שולחן אוכל הוא לרוב דבר מאוד מרכזי בבית הישראלי. "זה בעצם הפריט שמסביבו המשפחה נפגשת בסופי השבוע", פתחה אורלי את דבריה והסבירה כי עד היום השולחן המלבני הוא הבחירה הפופולארית ביותר.
עם זאת, בחללים שהם מצומצמים יותר, בעלי מבנה ריבועי יותר, עדיף להציב שולחנות עגולים, המאפשרים מעבר בצורה רכה יותר. פיתרון נוסף לחללים קטנים, הוא למקם באזור פינות האוכל מראות קטנות, המעניקות עומק לחלל שמגדיל את האזור.
לגבי חומרים, אורלי הסבירה כי היום הנטייה היא ללכת על חומרים פרקטיים יותר. "כבר לא צריך להניח מפה על השולחן כמו פעם, כי העיצוב מרהיב וחבל להסתיר אותו. היום הולכים יותר על קרמיקות, זכוכית מט, זכוכית משי ואם רוצים להישאר בקו הקלאסי אפשר לשלב עץ עם מתכת כדי להפוך את השולחן למודרני יותר".
שרי מיכלוביץ' אדריכלית ומעצבת פנים
מחקר שוודי מצא כי המטבחים הישראלים, הם הגדולים ביותר בכל אירופה. אז מה עוד מאפיין את המטבח הישראלי חוץ מגודלו? "אנחנו אוהבים מטבח גדול, מרווח, מואר, בעל קווים נקיים ועם כמה שיותר מקומות אחסון ומשטחי עבודה", אמרה מיכלוביץ'.
על פי דבריה של מיכלוביץ' הישראלים מעדיפים בדרך כלל צבעים ניטרליים, כמו אפור, לבן ומוקה, כאשר השמנת כבר ממזמן יצאה מהאופנה. כמו כן, ישראלים אוהבים לשלב יחד עם הצבעים הללו, עץ, המעניק חיים למטבח. "יש גם בודדים שאוהבים את הצבע, שרוצים לעשות מטבח אדום, אבל הם אנשים ספציפיים שיודעים בדיוק מה הם רוצים".
אז איך אפשר לשדרג את המטבח בתקציב של עד 500 ש"ח? על פי מיכלוביץ' אפשר לשדרג כל מטבח קיים על ידי החלפת ידיות והוספת טפטים רחיצים, אותם מדביקים על אריחי המטבח. "כל החזית של המטבח הופכת למשהו אחרי לגמרי, מטבח חדש. כמו כן, אפשר לשים עציצים בכל מיני מקומות, אולי מכשיר חשמלי יפה".
מחסני תאורה - יוסף בר-אור יועץ תאורה
אחרי שבחרנו ארונות, מגירות, ופינות אוכל - הגיע הזמן להאיר את הכל. האם יש הבדל בתאורה בין פינת אוכל לבין אי? על פי דבריו של יוסף באי צריך לשים תאורה שקטה יותר בדרך כלל, כגון פס כמו פרופיל או שלישייה שיכולה להאיר את האי.
אז מה ההבדל בין ספוטים לבין פרופילים? "יש שני אלמנטים שבאים בצורת פס בדרך כלל, כאשר הראשון הוא ספוטים הממקדים יותר את האור. הצורה השנייה היא גופים שמגיעים בצורת פס, שזה בעצם פרופיל אלומיניום שאפשר ליצור באיזו מידה שרוצים: רי"ש, חי"ת ובפס ישר".
"היום ישנם צמודי תקרה פלפונים עגולים אשר יכולים לפזר את האור לכלל המטבח", הוסיף יוסף, "יש להם אופציה שנקראת סי-סי-טי המאפשרת לבחור את הגוון של האור, לבן חמים, קריר או אור יום, וגם אופציה לדימור האור".