העולם עכשיו עם אירועים ודיווחים מהעולם | mako

בעולם

העולם עכשיו
העולם עכשיו

מלחמת העולם השלישית כבר החלה

הלוחמה הקונבנציונלית מפנה את מקומה לקרבות הסייבר מאיימים לשתק מדינות מתחת לרדאר: גופים קטנים ומעצמות משקיעים זמן ומשאבים בפיצוח מערכות המידע, ויכולים לגרום לנזקים חמורים בהרבה ממה שהכרנו

מערכת העולם עכשיו | העולם עכשיו | פורסם 04/06/13 16:48:48

אלברט איינשטיין אמר שאינו יודע באיזה נשק ישתמשו במלחמת העולם השלישית, אך הוא בטוח שברביעית ישתמשו מקלות ואבנים. איינשטיין הלך לעולמו לפני 58 שנים, ונראה שכעת מתבררת התשובה לתהייה שלו. מומחים רבים מעריכים כי המלחמה כבר התחילה, והיא מתנהלת מתחת לפני השטח.

המלחמה הזאת לא מערבת, לפחות בינתיים, מטוסים ורובים, אבל יש בה צבאות שלמים, מאמצים אדירים והשקעות חסרות תקדים. לוקחים בה חלק אינספור שחקנים – מעצמות, מדינות קטנות, כוחות עצמאיים ונוכלים בינלאומיים. כמו כל מלחמה, מלחמת הסייבר העולמית יכולה להיות מסוכנת במיוחד.

מפת פריצות לאתרים אף אחד לא חסין. מפת האיומים הבינלאומית | צילום: צילום מסך בכל רגע יוצאות מכל נקודה בעולם מתקפות ממוחשבות שמיועדות להשבית גופים חיוניים, החל ממערכות אבטחה בבתי עסק דרך בנקים ועד מסדי נתונים ממשלתיים. האתר sicherheitstacho מנטר את הפעולות האלה, שנייה אחר שנייה, כשבמקום הראשון ובהפרש גדול בהיקף הפעילות נמצאת רוסיה, עם למעלה ממיליון מתקפות בחודש האחרון. ארה"ב נמצאת במקום השני, ואחריה, בהפרש קטן, גרמניה וטייוואן. אלא שאת הדברים הקשים באמת קשה גם למיטב הצבאות לזהות עד שהנזק נגרם, ולעתים גם לאחר מכן.

הקרבות מתרחשים בזירות שהן החשודות הטבעיות: רוסיה תוקפת את שכנותיה, ארה"ב נגד סין, סין נגד כל העולם, ישראל על מדינות ערב וכולם נגד ישראל. ובמלחמה כמו במלחמה, כל האמצעים כשרים וכל החזיתות מגויסות – רק שכאן מדובר על גניבת תכניות ופרוטוקולים רגישים, וחבלה שמייתרת הפצצות מהאוויר של מתקני חשמל, מאגרי מים ותחנות שידור.

המתקפה המפורסמת ביותר עד כה הייתה הווירוס סטוקסנט, שעל פי הפרסומים בחו"ל ישראל וארה"ב ניסו להחדיר למחשבי הכורים הגרעיניים באיראן. בשבועות האחרונים טענו בארה"ב כי סין גונבת סודות צבאיים בכמויות, כולל התוכניות של מטוס הקרב המתקדם בעולם, F35, שפיתוחו כלל לא הסתיים. הסינים הגיבו בגיחוך, ואמרו שהם לא צריכים טובות כאלה. גם אוסטרליה הפנתה אצבע מאשימה לבייג'ינג, והאשימה אותה בגניבת תכניות מטה הביון האוסטרלי החדש.

"נלחמים באויב ברשת". מערך הסייבר כמעט והוגדרו לוחמים. חיילי צה"ל ביחידות הסייבר | צילום: חדשות 2 את ההבדל בין עולם אבטחת המידע ה"רגיל" לאבטחת סייבר מחדד רם לוי, יועץ הסייבר של המועצה הלאומית למחקר ולפיתוח: "בעוד שאבטחת מידע עוסקת בזמינות של האינפורמציה והחומרים ובדרך להגן עליהם, עולם הסייבר שם דגש על התהליכים החיוניים לחיי היום יום שנשלטים באמצעות מחשבים. מתקפת סייבר אולי תכלול גניבה של מידע ומודיעין, אבל היא מכוונת גבוה יותר, לפגיעה בתשתיות".

ישראל, כאחת המדינות המאוימות בעולם, נאלצת בעל כורחה להוביל את הידע בנושא. כבר ב-2002 הוקמה הרשות הממלכתית לאבטחת מידע בשב"כ, שכיום מנחה גופים בעלי תשתיות מחשוב קריטיות כיצד להגן עליהן. בכל בגופים הבטחוניים יש לנושא מודעות גבוהה, ועד לאחרונה אף שקלו בצה"ל להגדיר את חיילי יחידות הסייבר כלוחמים. כמובילה עולמית בתחום, תארח ישראל בשבוע הבא את יתקיים "שבוע הסייבר הבינלאומי השנתי" באוניברסיטת תל אביב, שיארח את המומחים המובילים בעולם ללוחמת סייבר.

ותקבלו את כל הסיפורים ישירות לפייסבוק שלכם
תגובות

הוסף תגובה

 
שם
נושא
תוכן
 
ביטול  |  
מקרא: = תגובה ללא תוכן   = תגובה עם תוכן