אמסטרדם: ניצולי שואה נדרשו לשלם שכירות על בתיהם שנהרסו
סטודנטית לתולדות האומנות באוניברסיטת אמסטרדם ערכה תחקיר במסגרת עבודה שהכינה ללימודים וגילתה, שהניצולים ששבו ממחנות הריכוז חוייבו לשלם לממשלה בגין שכירות שלא שולמה
80 אלף יהודים גורשו מאמסטרדם בתקופת המלחמה סטודנטית לתולדות האומנות באוניברסיטת אמסטרדם ערכה תחקיר במסגרת עבודה שהכינה ללימודים. היא גילתה כי יהודים תושבי אמסטרדם שנשלחו למחנות ריכוז, נדרשו על ידי העירייה לשלם דמי שכירות על התקופה בה שהו במחנה, גם אם בתיהם נהרסו במלחמה.
הסטודנטית, שרלוט וון דן ברג, 23, גילתה על הפרשה במהלך המחקר שהתבסס על ארכיון העירייה. "בשובם ממחנות הריכוז, העירייה דרשה מהניצולים לשלם דמי שכירות", סיפרה ל-AFP. העירייה אף השיתה קנסות על איחורים בתשלום דמי השכירות ליהודים שבתיהם הוחרמו על ידי המפלגה הנאצית או נהרסו במהלך המלחמה. "בעקבות הגילוי, רציתי לדעת עם העירייה תיקנה את טעותה", אמרה וון דן ברג. "כל שיכולתי למצוא היה מכתבי התראה לחייבים".
ניצול השואה דיוויד בונט, 91, סיפר לאחד מהעיתונים המקומיים כי הדרישות מצד העירייה לתשלום דמי השכירות, היו נפוצות מאוד לאחר סיום מלחמת העולם השנייה. משפחתו קיבלה בשנת 1946 דרישה לשלם את דמי השכירות על ביתם שנמצא בבעלות העירייה. "איך הם מעיזים להטריד אותנו, אנשים שעברו כל כך הרבה זוועה", שאל בונט.
איש עסקים בשם ג'יי.ווי לוינדינג כתב לעירייה בשנת 1946, "כעת אנו נדרשים לשלם? במשך שנים חיינו בסבל, נעולים מהעולם, הכל נלקח מאתנו על ידי הגרמנים". למרות המחאה מצד הניצולים, פקידי העירייה המשיכו לדרוש את התשלום, בטענה כי הם רק ממלאים אחר החוקים. בעקבות הגילוי, עיריית אמסטרדם הבטיחה כי תבדוק את הנושא. "אנו נחקור כדי לגלות בדיוק מה קרה. החקירה תעשה במהירות האפשרית ותתמשך ככל שיידרש", מסר דובר עיריית אמסטרדם.
במהלך מלחמת העולם השנייה כ-80 אלף יהודים גורשו מאמסטרדם, רק 18 אלף מתוכם שרדו. "ענין דרישת התשלום היה ידוע במידה מסוימת, אך היו חסרים פרטים רבים", אמר רוני נפתאל, יו"ר המרכז הישראלי למחקר ומידע בהולנד. רשויות אמסטרדם יצרו קשר עם ארגונים יהודיים והארכיון הלאומי, כדי לגלות כמה יהודים תושבי הולנד נדרשו לשלם את דמי השכירות בגין תקופתם במחנות.