שופליפטינג: הפשיעה של המעמד הבינוני-הגבוה
על פי נתונים עדכניים 10% מהאמריקנים חוטאים בקלפטומניה והמומחים מסבירים: "זה בא בעיקר מתחושה של 'מגיע לי' כי השיטה פגומה". בעקבות פרשת יעקב פרנקל והבושם, שכרגע לא ברור האם התרחשה, עולה שאלה נוספת: האם אדם שיש לו הכל יסתבך במודע בגניבת מוצר כל כך פעוט?
ועדת טירקל תדון שוב במינויו של פרופ' יעקב פרנקל לנגיד בנק ישראל כשברקע פרשה החדשה. הוועדה תבדוק חשד למעורבות לכאורה של פרנקל בגניבת בושם מחנות בהונג קונג לפני 7 שנים. אירוע עליו לא דיווח. גורמים בכירים בוועדה אמרו בשיחה עם חדשות 2 כי לא סביר שהתקרית בהונג קונג תפגע במינוי. "צריך לבדוק את העניין, אבל נראה שאין בזה ממש", אמר אחד מהם.
במקביל, פרנקל מכחיש ואומר בתגובה: "מדובר באירוע שהתרחש לפני שבע שנים ושהסתיים בלא כלום. הרשויות המקומיות בהונג קונג הגיעו למסקנה שמדובר באי-הבנה מצערת, והביעו את התנצלותם ואת הערכתם על כך שאיני תובע פיצויים על אי ההבנה". כרגע לא ברור אם יש בתלונה ממש, אבל בדקנו האם בן אדם נורמטיבי ובעל אמצעים בכלל יכול להגיע למצב הזה?
תופעת השופליפטינג היא תופעה עתיקת יומין. למעשה היא קיימת מאז החלו בני האדם לסחור. רייצ'ל שטייר חקרה לעומק את הנושא ואף הוציאה ספר פופולארי שמנתח את התופעה, "הגניבה". על פי הנתונים שבידיה 10 אחוזים מהאמריקנים גנבו לפחות פעם אחת מחנויות. ועוד מדובר בנתון מקל במיוחד, משום שרבים מהגנבים הקטנים כלל לא נתפסים. רק 1 מכל 48 גנבים קטנים נתפס, והעלות של אותם גניבות למשק בית אמריקני הוא 450 דולרים בשנה. לפי האגודה האמריקנית הלאומית למניעת שופליפטינג (NASP), מדי שנה נגנבת מחנויות בארצות הברית סחורה בשווי של כ־13 מיליארד דולר - כ־35 מיליון דולר ביום.
שטייר מציגה שני סוגים של גנבי חנויות בספרה. את המכורים לכך ש"מתייחסים לגניבה כמו אל סיפור אהבה", ואת אלו שמוחים נגד השיטה המסואבת והלא צודקת, ובוחרים לנקום בדרכם. "זעם הוא גורם מרכזי בפשיעה", היא אמרה בראיון למגזין "טיים", "כך גם תחושה של 'מגיע לי'. אנשים מרגישים שהם קורבנות של השיטה הכלכלית, של נסיבות החיים והם מוצאים דרך לנקום בגוף מנוכר ולא אישי, כמו חנות כלבו גדולה או רשת. אתה רואה את הכמות שיש להם בחנות ואתה אומר: 'מה כבר זה משנה אם אקח משהו בלי לשלם'? כשהם נתפסים הם נותנים טיעונים של מצוקה כלכלית, אבל גם מסרים חוזרים על כך שאלה מלמעלה גונבים מאיתנו וכך אנחנו יכולים לקחת קצת מזה בחזרה".
עשירים גונבים יותר?
"זאת פשיעה שמיוחסת למעמד הבינוני והגבוה", אומרת שטייר, "אבל זה נדיר שסלבריטי יקבל עונש משמעותי על מעשיו. אם לא מדובר במשהו כרוני סולחים להם. אבל אין ספק שאנחנו מאוד מוטרדים מהפער. מהעובדה שאנשים שלא צריכים לגנוב מחנויות, עושים את זה. זה לא נתפס שהם בכלל צריכים לגנוב משהו".