יקר בתל אביב? נסו לגור בהונג קונג, טוקיו או ניו יורק
הוול סטריט ג'ורנל פירסם הבוקר ששכירות ממוצעת לדירה בניו יורק האמירה ל-3,017 דולרים בחודש, הרחק מעל הממוצע בארצות הברית. אבל העיר היקרה ביותר בעולם מבחינת שכירות היא בכלל הונג קונג עם שכירות ממוצעת של 11,550 דולרים. וכמה עולה לגור בתל אביב?
נתונים חדשים של חברת מחקר לנדל"ן מאשרים את מה שכולם חשבו על החיים בניו יורק. שכר הדירה שם גבוה להחריד. על פי הנתונים, שנאספו על ידי חברת רייס למחקר בנדל"ן ופורסמו ב"וול סטריט ג'ורנל", שכר דירה ממוצע בניו יורק הגיע בחודש האחרון לשיאים חדשים ועומד כיום על 3,017 דולרים לחודש.
המחיר נראה גבוה במיוחד כשמשווים אותו לשכר הדירה הממוצע בארצות הברית שעומד על 1,062 דולרים בחודש בלבד. ב"ניו יורק טיימס" פורסם לאחרונה שמחירה של דירה ממוצעת לקנייה במנהטן עומד על 1.4 מיליון דולרים. ואתם חשבתם שבתל אביב יקר. על פי נתונים שפורסמו בעבר, בשנת 2011, 46 אחוזים מהתושבים בניו יורק נחשבו עניים או כמעט עניים ופער ההכנסות בניו יורק דומה לחלק ממדינות אפריקה הנחשלות.
חוקים ידידותיים לדייר מחייבים מחיר גבוה
הביזנס אינסיידר ניתח הבוקר את הסיבות למחירי השכירות הגבוהים בניו יורק: קודם כל ביקוש מול היצע. מנהטן יחסית קטנה, ויש מלאי מוגבל של קרקעות לבניה. וכשכל כך הרבה אנשים רוצים לגור שם, המחיר רק עולה. חוקי הבניה הנוקשים לא מאפשרים בניה צפופה, כך שהיצע הדירות יכול היה להיות גדול יותר. סיבה שלישית היא שהדירות הזולות, הנמצאות תחת פיקוח עירוני מבחינת מחיר, תפוסות זה מכבר ואין כמעט דרך מעשית להגיע לאחת מהן, מפני שהדיירים בהן לא מתכוונים לפנותם עד שימותו.
לצד זאת, הארנונה בעיר יקרה מאד, השניה בגובהה בארצות הברית אחרי דטריוט. עלויות הבניה גבוהות, הנובעות מעלות חומרים גבוהה, עלות כח אדם יקרה ורגולציה מחמירה. והסיבה האחרונה - חוקים ידידותיים לדייר המחייבים את בעלי הדירות להגן על עצמם דרך שכר דירה גבוה במיוחד.
מחיר ממוצע לדירה באיחוד האירופי: 2,900 דולרים
העיר היקרה בעולם מבחינת שכירות. הונג קונג | צילום: אימג'בנק / Thinkstockכמה עולה לשכור דירה בערים נוספות בעולם? לפני מספר חודשים פרסמה חברת ECA נתוני דיור עולמיים מעודכנים. על פי המדד שלהם, הדיור היקר ביותר בעולם הוא בהונג קונג, שם עבור דירת 3 חדרים צנועה תאלצו להיפרד מלא פחות מ-11,550 אלף דולרים בחודש, ועוד מדובר על ירידה משנה שעברה. פתאום המחירים בניו יורק נראים שפויים.
בטוקיו, המחיר חודשי לדירה מגיע ל-8,977 דולרים. מהניתוח של ECA עולה שמחירי שכירות גבוהים במזרח מקורם בריבוי תושבים זרים המגיעים בשליחות של חברות בינלאומיות וממשלות הנוטים לגור בערים הגדולות בשל מיקומן של שגריריות, בתי ספר, מוקדי תרבות ועוד. וכך מחיר דירה אסיאייתית ממוצעת הוא 3,540 דולרים בחודש. 20 אחוזים יותר מהממוצע העולמי.
ערים יקרות נוספות הן מוסקבה, ניו יורק כמובן (אם כי החישוב של ECA שונה מזה של הוול סטריט ג'ורנל), ובמקום החמישי לונדון. על פי ECA הממוצע הכולל לדירת שלושה חדרים באיחוד האירופי הוא 2,900 דולרים. עוד ערים בעשיריה הראשונה הן קארקס, ז'נווה, בוגוטה וסינגפור. ריו דה ז'נרו במקום ה-12, פאריס במקום ה-16.
וכמה עולה אצלנו? על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מחירה ממוצע לדירה בתל אביב הוא 5,059 שקלים לחודש, סכום היקר ב-54 אחוזים מהמוצע הארצי, ועדיין נמוך משמעותית מהערים היקרות בעולם.