איך אזרחי אורוגוואי מגיבים לאישור החוק לגידול מריחואנה?
הפרלמנט העביר חוק לצריכה וגם לגידול של מריחואנה, שהופך את אורוגוואי למדינה הראשונה בעולם שתאפשר זאת. למרות שהסקרים מראים ש-63% מהתושבים מתנגדים למהלך, הצעירים, כמובן, בעננים: "הישג גדול למדינה קטנה"
"אני מפחד מהסחר בסמים, לא מהסמים עצמם" | תמונת AVI: חדשות1 ערוץ 2 אמנם חוקי סמים ליברליים נוטים להיות מזוהים יותר עם מדינות אירופאיות או צפון אמריקניות, אבל דווקא אורוגוואי הפצפונת, התקועה בין שני ענקי הדרום האמריקני של ברזיל וארגנטינה עם אוכלוסיה של פחות מ-3.5 מיליון תושבים, זוכה להיות המדינה הראשונה בעולם שתאפשר גידול מריחואנה.
מאז יום רביעי שעבר, המדינה הקטנטנה סוערת: הבית התחתון בפרלמנט אישר גידול ומכירת מריחואנה, מתוך אמונה כי נזקי הסם יהיו פחותים באופן זה, ביחס לנזקים שהוא גורם כיום, כשהוא נמכר בשוק השחור.
לטענת שר המשפטים האורוגוואי, אלאוטריו פרננדס הואידוברו, המהלך עשוי גם להפחית את השימוש הגלובלי בסמים קשים יותר: "מטרתנו היא להילחם נגד שני דברים שונים. האחד הוא השימוש בסמים, השני הוא הסחר בסמים. אנו סבורים שהאיסור על סמים מסוימים יוצר יותר בעיות לחברה מאשר הסמים עצמם".
אורוגוואי תמיד הייתה ידועה כאחת המדינות היותר מקלות בעולם בנושא הסמים הקלים, ואחזקת סמים ממשפחת הקנביס (מריחואנה וחשיש) מעולם לא הייתה עבירה פלילית במדינה. כעת, החוק החדש אמור לקחת את העניין שלב נוסף קדימה.
עד 40 גרם לחודש | צילום: חדשות 2 החוק, שזכה גם לתמיכתו של נשיא וראש ממשלת אורוגוואי בן ה-78, חוסה מוחיקה, צפוי לעבור בסנאט בסתיו הקרוב, על אף שרוב אזרחי המדינה עדיין מתנגדים למהלך. מוחיקה אמנם טוען שהוא מעולם לא עישן מריחואנה, אך הוא משוכנע שלגליזציה היא הפתרון היחיד ביבשת, שנהרסה על ידי אלימות הקשורה לסמים ולברוני הסמים. "אני מפחד מהסחר בסמים, לא מהסמים עצמם", אמר מוחיקה בראיון ל-BBC.
במקור הצעת החוק של מוחיקה קבעה שהמריחואנה הנמכרת תהייה מיוצרת על ידי המדינה, אך הגרסה שאושרה יוצרת מוסד ממשלתי שיעניק רישיונות לייצור מגדלים פרטיים, שיימכרו רק דרך בתי מרקחת למשתמשים רשומים. "הממשלה תהיה שליטה על כל שרשרת הייצור", אומר סבסטיאן סביני, חבר הקונגרס שנסח את הצעת החוק הסופית, "החוק ייכנס לתוקף ברגע שהיא תאושר על ידי הסנאט בחודשים הקרובים". מפלגת החזית הרחבה של מוחיקה נהנית מרוב בסנאט, כך שהצעת החוק צפויה לעבור ללא כל שינוי גדול.
איך זה אמור להתבצע בפועל? הממשלה תקנה מריחואנה ממגדלי הצמח בעלי רישיון ותפיץ אותה בבתי מרקחת ברחבי המדינה. בנוסף, אזרחים יורשו לגדל את הצמחים בביתם לשימוש עצמי בלבד. במסגרת החוק, רק בעלי אזרחות יורשו לקנות את הסם בכמות של עד 40 גרם לחודש.
בית מרקחת המוכר מריחואנה בלוס אנג'לס | צילום: CNN
"אתם מוכרים כבר מריחואנה?"
מנהלי החנות הקטנה בדרום בירת אורוגוואי, "אחיי העשבים", שמוכרים בחנותם מקטרות, מטחנות עשב וניירות גלגול, נאלצו להדוף בימים האחרונים לקוחות: "הם מגיעים שלוש פעמים ביום לשאול אם אנחנו כבר מוכרים מריחואנה". לבסוף הם החליטו לתלות שלט על דלת הכניסה: "כאן לא מוכרים מריחואנה", עד שתגיע הסחורה החדשה והכה מבוקשת לחנות.
בינתיים, אנריקו טובינו ממנהלי "אחי העשבים", מגדל כבר שנים מריחואנה באופן לא חוקי: "עכשיו סוף סוף נוכל לגדל בלי להתחבא. הולך להיות שינוי גדול בחשיבה והולכות להיות כאן הרבה מאוד מרפסות צבעוניות".
שימוש במריחואנה בעיקר נפוץ בעיר הבירה, מונטווידאו. "לראות ילדים מעשנים בפארק לא מעורר כאן שום הרמת גבה", מספר מרקו מוסקרדי, מנהל בית ספר בן 35. עם זאת, הסקרים מראים ש-63% מהתושבים דווקא נגד הרפורמה. "אני הצבעתי נגד החוק", אומר חבר הקונגרס חבייר גארסיה, "זה יעלה את הסיכון של תיירות סמים, ואם צריכה היא כבר חוקית, אז אני לא מבין מה הבסיס לזה?".
"תקדים שללא ספק יעודד מדינות אחרות ללכת בעקבותיו"
בקרוב אצלנו? | צילום: חדשות 2 "ההחלטה של אורוגוואי יכולה להיות נקודת מפנה", טען ד"ר נייתן ג'ונס מאוניברסיטת טקסס שבארה"ב, "היא עשויה להיות ההתחלה של הסוף למלחמה הלא-פופולארית בסמים בארצות הברית".
האנה האטזר, מברית מדיניות סמים (DPA) האמריקנית, שהגיעה לאורוגוואי בחודש פברואר האחרון כדי לעזור לפעילים מקומיים לקדם את הרפורמה, ציינה: "כשאנו חושבים על שימוש חופשי בסמים, אנו נוטים לחשוב על הולנד, אך זו למעשה אורוגוואי שעומדת בחזית".
איתן נדלמן, מנהל ה-DPA, שמנסה שנים להביא לסיומה של המלחמה האמריקנית בסמים, הוסיף: "לעיתים דווקא מדינות קטנות יכולות לעשות דברים גדולים. הצעד הנועז של אורוגוואי מהווה מודל להסדרת מדיניות המריחואנה שמדינות אחרות – בהן ארצות הברית – אולי ירצו לשקול, ותקדים שללא ספק יעודד מדינות אחרות ללכת בעקבותיו".
"אורוגוואי עשתה את זה בשקט", גרסה חנה הצר נציגת ה-DPA באורוגוואי, "בניגוד למדינות אחרות בדרום אמריקה, אורוגוואי הייתה חלוצה בזכויות נשים, גירושין, הפלות וחוקי נישואין גאים, ולכן החוק החדש בנוגע למריחואנה הוא המשך ישיר למסורת של ליברליות".
"להוציא את סוחרי הסמים מחוץ למשוואה"
"התנועה התחילה עם אנשים כמוני, שמעדיפים לגדל בעצמם במקום להיחשף לסכנה של קנייה מסוחרי סמים", סיפר חואן וואז בן ה-46, מראשי התנועה לשחרור הקנאביס באורוגוואי, ארגון לא ממשלתי שנאבק במשך שנים להפוך את המריחואנה לחוקית במדינה.
למרות שצריכה פרטית של תרופות מכל סוג, כולל הרואין וקוקאין, מעולם לא נאסרה על ידי החוק באורוגוואי, ייצור ומכירה של מריחואנה היו אסורים. כך גילה וואז יום אחד בשנת 2007, כששמונה שוטרים חמושים ממחלק הסמים בעטו בדלת ביתו: "צפיתי בטלוויזיה עם אשתי ושלושת ילדיי, כשהם התפרצו פנימה והחלו לצעוק עלינו לרדת על הרצפה או שהם יירו, כמו הימ"מ בסרטים". אחרי שנה בכלא בעקבות חמשת הצמחים שנמצאו בביתו, יצא וואז נחוש לשנות את החוק באורוגוואי, והפך ממתכנת מחשבים לפעיל מריחואנה במשרה מלאה.
היום, וואז מתפקד כאחד מראשי התנועה, והוא אופטימי מתמיד: "כשהצרכנים יבינו שהם יכולים להשיג מריחואנה באיכות טובה יותר ובמחיר נמוך יותר בבית מרקחת, הם יירשמו למרות נקיפות המצפון שלהם. החוק גם מאפשר לגדל עד שישה צמחים בבית, כך שבכל מקרה הוא מוציא את סוחרי הסמים מחוץ למשוואה, שזה הדבר הכי גדול בסיפור".