ביל גייטס בכנס תרומות נגד איידס (צילום: Sondeep Shankar, GettyImages IL)
גייטס בארוע התרמה למלחמה באיידס בניו דלהי, הודו | צילום: Sondeep Shankar, GettyImages IL
קשה שלא להעריך את ביל גייטס. אדם אחד שבעשר אצבעותיו ובמוחו הקודח שינה את החיים על פני כדור הארץ. בדרך הפך לאיש העשיר בעולם והחליט לקחת את כספו ולתרום אותו לאחרים. אבל הוא לא רשם צ'ק – הוא מקדיש את חייו וכשרונו לעשות את זה כמו שצריך. וכל זה בצניעות ובענייניות, בלי רעש וצלצולים. הוא כנראה באמת חנון אמיתי.

גייטס התארח השבוע בערב שאלות ותשובות באוניברסיטת הרווארד. אין ספק – מעולם אוניברסיטה לא הייתה גאה כל כך בסטודנט שנשר ממנה. "חשבת מה היה יוצא ממך אם באמת היית מסיים את הלימודים פה?", שאל אותו בהומור יבש המראיין ד"ר דיויד רובינשטיין. גייטס סיפר שבנאום האחרון שלו לפני סטודנטים בהרווארד ישב בקהל מרק צוקרברג, "עכשיו אני יודע שגרמתי גם לו לנשור".


הנושר שהביא כבוד בנאום בהרווארד מהשבוע האחרון

הוא סיפר שוב את תולדות מיקרוסופט ואפל, היחסים המורכבים עם סטיב ג'ובס, איך נולד העידן הטכנולוגי ששינה את העולם. זה תמיד מרתק מחדש. חשוב לו תמיד להבהיר שזו לא היתה רק יריבות כפי שטיפחו האגדות, אלא גם שיתוף פעולה. זה גם בא לידי ביטוי במפגש ההיסטורי בין השניים ב-2007, שהספיק ליישר את ההדורים לפני מותו של ג'ובס.

החברה הגדולה בעולם מאחרת למסיבה

הערה אחת מהשרוול בערב בהרווארד עשתה לה כותרות בכל העולם. "מה היה העניין עם CONTROL-ALT-DELETE ?", שאל רובינשטיין. גייטס התחיל להסביר שהוא רצה מקש אחד  במקלדת, אבל המהנדס של IBM התנגד. "אהה, זו הייתה טעות", הפטיר. 

גייטס שטח את החזון שהיה כל כך נכון וכל כך הצליח – שמה שחשוב הייתה התוכנה ולא המכשיר שעליו היא רצה. התוכנה הייתה המסר, המכשיר רק האמצעי. זה צחוק הגורל ש-38 שנים אחרי,  מיקרוסופט מגיעה באיחור רב להכרה שמה שבולם אותה ומאיים עליה היא העובדה שהיא לא קיימת בעולם המכשירים.

הריצה המטורפת לייצר טבלטים באיחור, לרכוש את נוקיה באיחור – כל אלה הם תוצאה של דבקות בפילוסופיה הישנה. אולי כי הגאון ביל גייטס לא מנהל את מיקרוסופט כבר 13 שנים. הוא ממציא עכשיו בתי שימוש ולא סמארטפונים. מיד ההסבר.


גייטס וג'ובס סוגרים מעגל ב-2007

ההגמוניה של מיקרוסופט נמשכה כל כך הרבה שנים בין השאר כי גייטס הבין מהר שהעולם זז לאינטרנט. ב-1995 הוא הכריז שזה יהיה הכיוון העיקרי של מיקרוסופט ופרסם ספר רב מכר על העתיד הדיגיטלי. התוצאה הייתה לידת "אינטרנט אקספלורר" והדבקתו למערכת ההפעלה, חיסולו של הדפדפן "נטסקייפ" ומדיניות אונליין אגרסיבית, שהביאה את מיקרוסופט להרבה בתי משפט ברחבי העולם. לצערה של מיקרוסופט, לא היה מי שיזהה את הכיוון בשנות האלפיים והיא הגיעה באיחור לכל המסיבות: לסמארטפונים, לטאבלטים, לענן, לאפליקציות.

ההייטק לא יורד לביוב

מנכ"ל מיקרוסופט סטיב בלמר נפרד השבוע בדמעות מחבריו. בלמר נחשב מנהל מוכשר, אבל קשה להתעלם מהמשבר שהוא משאיר מאחוריו. ביום שבו הודיע על פרישתו קפצה מניית מיקרוסופט בוול סטריט ב-7% תמימים. זו הייתה סטירת לחי ילדותית של משקיעי וול סטריט המתוסכלים. מאז כבר המניה ירדה שוב.  


סטיב באלמר נפרד בדמעות

ביל גייטס מכהן כיושב ראש מיקרוסופט. זהו תפקיד ייצוגי ופיקוחי. את החברה ניהל בלמר. גייטס שקוע רובו ככולו בפעילות הפילנטרופית של "קרן ביל ומלינדה גייטס".  זו הקרן הגדולה בעולם עם הון של קרוב ל-40 מיליארד דולר. גם המיליארדר וורן באפט תרם לשם את כספו. עם סכום כזה אפשר לעשות שינוי משמעותי בעולם. זו לפחות התוכנית של בני הזוג גייטס והם עובדים בזה. מעבודות תשתית שאפתניות באפריקה, דרך מיליארדים לתרופות ועד פיתוחים טכנולוגיים במטה הקרן בסיאטל.

גייטס מצא ש-2.5 מיליארד בני אדם בעולם חיים ללא תנאים סניטריים. זה גורם למחלות ולמוות בשיעורים מרקיעי שחקים. מה הוא עושה? משקיע מיליונים בפיתוח בתי שימוש עצמאיים, שיוכלו לעבוד באופן מיחזורי ללא חיבור לרשת ביוב. 15 קבוצות שונות של מפתחים קיבלו משימה לייצר את בית השימוש היעיל ביותר, שאפשר יהיה לפזר כמוהו ברחבי העולם והוא יתפקד לבדו ללא מגע יד אדם וללא צורך בצנרת.

גייטס מצא שגם כאשר הוא מחלק חיסונים לילדים באפריקה ובמקומות חמים אחרים, החום הורג את החיסונים עוד לפני שהילדים מקבלים אותם. מה עשה? הוא משקיע מיליונים בפיתוח מקרר ללא חשמל, שיכול לאחסן חיסונים בקירור במשך 90 יום. אלה רק שתי דוגמאות לאינספור פעילויות של ביל ומלינדה.    

השבוע גם פורסם ששלושה בעלי מניות קטנים במיקרוסופט החליטו לפגוע בקודש הקודשים ודורשים להדיח את גייטס מתפקיד היו"ר. זה לא יקרה, בין השאר כי יש להם רק 5% מהחברה יחדיו. אולי ההיפך – אולי מיקרוסופט דווקא צריכה את גייטס בחזרה במשרה מלאה. אבל הוא לא שם. הראש שלו באפריקה, בחיסונים, בכלים סניטריים.