בימים אלה הולכת ונשלמת תוכנית העל של אל ג'זירה. לא רק ערוצים שחוללו מהפכה בתקשורת הערבית, גם לא אותו דבר רק באנגלית מהאולפנים בקטאר. בקרוב, כנראה כבר בחודש הבא, קבלו את "אל ג'זירה אמריקה" – הפרויקט השאפתני והיקר ביותר בטלוויזיה האמריקנית זה שנים. רגע לפני שהוא מעביר את השלטון לבנו, האמיר הבלתי נלאה של קטאר מממן הרפתקה שעלתה לו כבר חצי מיליארד דולר רק כדי להשיג ערוצי הפצה. ועל זה יש להוסיף מרכז שידורים בניו יורק, 12 שלוחות ברחבי ארה"ב ומסע רכש של כישרונות טלוויזיוניים ממיטב הרשתות בארה"ב.
דבר אחד אפשר לומר בוודאות על החבר'ה מאל ג'זירה. הם עובדים נכון. אם בערבית הם נשמעים בדרך מסוימת מאוד, באנגלית הם משהו אחר. "אל ג'זירה אינגליש" היה בלון הניסוי הראשון. ערוץ החדשות הבינלאומי הזה משודר באנגלית מהאולפנים בקטאר עם אולפנים נוספים בלונדון, בוושינגטון ובקואלה לומפור. הוא הקפיד לגייס עיתונאים מנוסים ובעלי רקורד מקצועי עשיר.
שם נרדף לפרסים עיתונאיים
לאט לאט השם אל-ג'זירה הפך שם נרדף לפרסים עיתונאיים ופחות לאג'נדה מוסלמית אנטי מערבית, שמזוהה עם הערוץ הערבי. חדי העין יבחינו אולי באג'נדה גם באנגלית, אבל היא מובלעת היטב בשפע של סיקור מאוזן. הנה סיפור מהימים האחרונים: ראיון עם דני דיין, ראש מועצת יש"ע לשעבר, תחת הכותרת הניטראלית: "המתנחלים הישראלים: פטריוטים או פולשים?"
מאז שערוץ "אל ג'זירה אינגליש" עלה לאויר ב-2006 הוא זכה ב-77 פרסים בינלאומיים ובהם כמה וכמה פרסים עיתונאיים חשובים על סרטים דוקומנטריים ותחקירים. במיוחד זכתה לתהודה התוכנית THE STREAM, המקובלת בברנז'ה העיתונאית כתוכנית טלוויזיה איכותית. התוכנית צפויה לקבל גרסה אמריקנית. אל ג'זירה אינגליש, שהתבסס בעיקר על פליטי ה-BBC של אנגליה, יצר לעצמו מעמד שהקהה את התדמית השלילית של הערוץ הערבי. אל ג'זירה אמריקה מתכוון לעשות את זה עם אמריקנים המוכרים לקהל האמריקני.
חברות הכבלים האמריקניות סרבו להכניס אותם
ל"אל ג'זירה אינגליש" יש גישה ל-130 מיליון בתים ב-100 מדינות והערוץ נוכח בכל מדינות אירופה. הבעיה שלו: נוכחות מוגבלת מאוד בשוק האמריקני. א. כי השוק מפוצץ ואין יותר ערוצי כבלים פנויים. ב. לפחות לטענת אל ג'זירה, כי חברות הכבלים האמריקניות הגדולות סרבו להכניס אותה. אל ג'זירה רמזה שהסיבות הן פוליטיות וגם הוזכרה באותה נשימה העובדה שחברות הכבלים הגדולות נשלטות בידי יהודים.
אחרי כמה שנים של ניסיונות עקרים למצוא אפיקי שידור בפלטפורמות הרב ערוציות באמריקה, הגיעה ההזדמנות בדמותו של לא אחר מאשר סגן נשיא ארה"ב לשעבר אל גור. אל גור הקים רשת טלוויזיה שנקראה CURRENT TV עם איש העסקים ג'ואל הייאט זילברברג. מין ערוץ חדשות סביבתי-חיובי-נחמד כזה. חברות הכבלים לא אמרו לא לאל גור. מה זה לא אמרו – שתי חברות הענק, COMCAST בכבלים ו-DIRECT TV בלווין נכנסו לשותפות בערוץ של גור. הוא השיג פריסה נאה מאוד ברחבי אמריקה אבל לאחרונה CURRENT TV נכנסה לקשיים ולא הצליחה להרים הנפקה. ואז הגיע האמיר עם פנקס הצ'קים. חצי מיליארד דולר ואל גור אמר שלום לכל גזי החממה ואל ג'זירה קיבלה את הפלטפורמה לידיה. CURRENT TV תעלם ואל ג'זירה אמריקה תכנס לערוציה היישר לתוך עשרות מיליוני בתים באמריקה. אל גור הבין את המבוכה ופרסם הודעה שבא נאמר: "אני גאה מאוד במה שעשינו עם CURRENT TV, אבל ערוץ טלוויזיה הוא עסק ובתקופה הזו זהו עסק קשה".
מתוך הקוד האתי: "לא תינתן עדיפות לשיקול כלכלי או פוליטי על פני מקצועי"
אז מה יהיה ב"אל ג'זירה אמריקה"? כנראה טלוויזיה טובה. הם עובדים נכון. ברשימת הרכש עיתונאים אמריקניים רציניים. הערוץ פרסם את הקוד האתי שלו ובראשו הסעיף הזה:
"להיצמד לערכים עיתונאיים של יושר, הגינות, איזון, עצמאות, אמינות וגיוון, ללא מתן עדיפות לשיקול כלכלי או פוליטי על פני שיקול מקצועי."
הרבה עיתונאים אמריקנים שואלים את עצמם האם כלי התקשורת שבו הם עובדים יכול לחתום על הצהרה כזו. מצד שני, גם פוקס ניוז, זרוע התעמולה של המפלגה הרפובליקנית, מגדירה את עצמה "הוגנת ומאוזנת".
עיתונאים בולטים מה-CNN
העיתונאים שכבר גויסו לאל ג'זירה אמריקה מתווים את הקו. שניים בולטים שעברו מ-CNN הם אלי וולשי וסולדד אובריאן. אובראיין עברה רק השבוע. היא הודיעה בראיון שבערוץ הזה יעסקו ב"נושאים רציניים ובעיתונות אמיתית" ולא בסיפורים הצהובים כמו משפטי הרצח ששוטפים עכשיו את ערוצי החדשות, כולל זה שבו עבדה עד לאחרונה.
כל השמועות מדברות על כך שאל ג'זירה אמריקה יעלה לאוויר ב-20 באוגוסט אבל הערוץ מסרב לאשר זאת. אולי כי נותרה בעיה מרכזית – טרם נמצא לו מנכ"ל. במצעד המועמדים מוזכרים כמה מאושיות הטלוויזיה האמריקנית, חלקם כבר הוציאו את עצמם מהרשימה. אחד המועמדים הבולטים לעמוד בראש הרשת הוא מנכ"ל CNN לשעבר ג'ונתן קליין. אתם יכולים לנחש מאיזו תפוצה הוא. זה יהיה באמת הפוך על הפוך.