בדיקת mako: מחירי הוודקה עלו בכ-50% ברשתות השיווק
אתמול נכנסה לתוקף הרפורמה במיסוי המשקאות האלכוהוליים, במסגרתה מחירי המשקאות עתירי האלכוהול עלו משמעותית. בדקנו האם עליית המחירים יכולה להוריד את כמות הנזקים הנגרמים משתייה, איפה נמצאת ישראל בהשוואה לעולם בצריכת האלכוהול וגם עד כמה עלו המחירים במשקאות נבחרים ואיך המחירים החדשים עומדים בהשוואה לעולם. שתייה נעימה
האלכוהול יהפוך פחות נגיש לבני הנוער בזכות הרפורמה? העלייה במחירי האלכוהול הקפיצה גם את מי שלא נוהג לשתות. שוב לוקחים לנו משהו שאנחנו אוהבים לעשות כדי לברוח מהכול ומרחיקים אותו מאתנו. אם עד כה הונהגה שיטת מיסוי המתבססת על מחיר הקנייה של המוצר - כלומר, ככל שהוא יותר יקר, יהיה עליו יותר מס, מעתה התלות לא תהיה רק במחיר, אלא גם בשיעור האלכוהול במשקה. שיעור המס עולה ככל שמדובר במשקה חריף יותר.
רק לפני שנתיים קבע מרכז המידע והמחקר של הכנסת ש"אחד הכלים להורדת הביקוש למשקאות אלכוהוליים הוא העלאת מחירם באמצעות מערכת המס או באמצעות קביעת מחיר מינימום". על פי הדו"ח, מחקרים הראו כי העלאת מחירים היא כלי יעיל. בהולנד, למשל, הוטל בשנת 2003 מס מכירה על משקאות חריפים, וצריכת המשקאות ירדה ב-30 אחוזים. בסקוטלנד מתמחרים כבר שנים את המשקאות לפי ריכוז האלכוהול במשקה. בדיוק כפי שעושים כאן עכשיו.
"המטרות של מיסוי אלכוהול הן כלכליות בעיקרן"
אבל מהדו"ח עוד עולה ש"למרות שיש השפעה של העלאת מחירי משקאות אלכוהוליים על הצריכה שלהם, מדינות כמעט אינן משתמשות בכלי זה בתוכניות למאבק באלכוהול. המטרות של מיסוי אלכוהול הן כלכליות ולא נובעות מדאגה לבריאות הציבור". למעשה, אחת הטענות שמעלה דו"ח הכנסת נגד העלאת מחירי המשקאות האלכוהוליים היא, ש"ייקורם פוגע בכלל האוכלוסייה, משום שרוב האנשים שותים במתינות ואינם גורמים נזק לעצמם ולסביבתם".
וודקה אבסולוט. 96 שקלים בארץ, 82 בבריטניה ולמרות הנאמר, אתמול מוצרים עתירי אלכוהול - במיוחד אלה שהיו עד כה זולים ובאיכות נמוכה יותר - התייקרו באופן ניכר כתוצאה מאופן החישוב החדש, ונהיו פחות נגישים לקהל הרחב.
על פי בדיקה מיוחדת שערך עבורנו אתר השוואת המחירים mysupermarket מחירו של בקבוק וודקה פינלנדיה, 700 מ"ל עלה ביממה האחרונה ב-43 אחוזים. וכך, במקום טווח מחירים של 60-70 שקלים, הוא עולה 95 שקלים במגה, ו-85 שקלים בשופרסל. אגב, אותו בקבוק בדיוק, עם אותה כמות משקה, עולה לצרכן הבריטי רק 77 שקלים.
וודקה אבסולוט, 750 מ"ל, גם היא התייקרה. היום בקבוק עולה בסניפי מגה או שופרסל 96 שקלים. אותו משקה עולה בבריטניה רק 82 שקלים.
דוגמא נוספת היא של וויסקי גרנטס, שנחשב לדי עממי. מחירו עלה ביממה האחרונה מ-85 שקלים ועד למאה שקלים לבקבוק של 750 מ"ל, אצל רמי לוי. בשופרסל, למשל, יעלה בקבוק גרנטס 132 שקלים. בלונדון הוא יעלה לכם 83 שקלים בלבד.
אבל יש גם משקאות שמחירם ירד בעקבות הרפורמה, בעיקר היקרים יותר, בהם השפעת אחוזי האלכוהול נמוכה מהשפעת המחיר. כך מחירו של ג'ק דניאלס ירד ב-20 שקלים, גם וודקה גרייגוס הפופולרית יחסית, למרות מחירה, ירדה ב-20 שקלים. בשני המקרים ההוזלה משקפת ירידה של 10 אחוזים.
הנוער ישתה פחות? לא אם תשאלו את הגרמנים
אחת הסיבות לרפורמה היא הרחקת המשקאות מהישג ידם של בני נוער. בצרפת, דנמרק וגרמניה הטילו לפני מספר שנים מס נוסף על משקאות המורכבים מריכוז אלכוהול נמוך ומיצי פירות, מתוך הנחה שבני נוער מרבים לשתות אותם, ושהשינוי במחיר יגרום לירידה בביקוש. הדבר אכן גרם לירידה משמעותית של 75 אחוזים בביקוש למשקאות אלו בשנים שלאחר עליית המחיר, אבל נתונים נוספים מעידים על כך שבני הנוער חזרו לשתות אלכוהול ופשוט עברו למשקאות אחרים.
אז כמה אלכוהול שותים הישראלים?
לא הרבה כמו שנדמה היה מהרעש הציבורי אתמול. מדו"ח של ארגון הבריאות העולמי שפורסם לפני כשנתיים התברר שישראלי שותה בממוצע 2.9 ליטר של אלכוהול. הממוצע העולמי, אגב, הוא 6.1 ליטר.
מהם הגילאים המותרים לשתיית אלכוהול?
הגילאים המותרים למכירת אלכוהול נעים בעולם בין 16 ל-21. בצד המחמיר ניתן למצוא את ארצות הברית, עם הגבלת מכירת אלכוהול למי שלא מלאו לו 21, ובצד המקל את יוון איטליה פורטוגל עם הגבלת גיל צנועה של 16. אנחנו במקום טוב באמצע עם 18, כמו רוב המדינות בעולם.