"האינטרס הישראלי הוא לא להתערב בסוריה. שומר נפשו ירחק"
האלימות בסוריה מגיעה לשיאים חדשים עם הידיעות על שימוש בנשק כימי. מאיר דגן אומר ש"ישראל לא צריכה לפחד מהפלת אסד", ובארה"ב הדיון הציבורי בשיאו כשסנטורים רפובליקנים דוחקים באובמה לפעול. ד"ר גיא בכור טוען ש"האמריקנים לא יתקפו בסוריה כי זה ייקח שנים ויגרור מעורבות צבאית של רוסיה ואירן". מה אתם חושבים? צריך להתערב צבאית בנעשה בסוריה? התוצאות ב"העולם הלילה"
הדיון הציבורי סביב הנעשה בסוריה עולה מדרגה. העולם כולו מתבונן שמעשיו של אסד, כש-70 אלף בני אדם כבר איבדו את חייהם בטבח של השנתיים האחרונות. בשבוע האחרון עלתה על הפרק גם סוגיית השימוש שנעשה או לא בנשק כימי מסוג סארין, סוגייה שאפילו קיבלה את אישורו של ברק אובמה.
וכשכל זה נעשה, קילומטרים ספורים מרמת הגולן, ברור שישראל היא הדמינה הראשונה שצריכה להיות מודאגת מהנעשה בסוריה. אתמול אמר ראש המוסד לשעבר, מאיר דגן, בנאומו בניו יורק בכנס השנתי של הג'רוזלם פוסט: "העברתו של אסד מהשלטון היא חובה מוסרית שגם תועיל לישראל מבחינה אסטרטגית. ישראל תפיק יתרונות אסטרטגיים רבים מהפלת שלטון אסד, ובכלל זה ניתוק הקשר של איראן לחיזבאללה, החלשת מעמדה האזורי של טהראן והחלשת יכולתו של חיזבאללה להשפיע על האירועים באזור". כמו כן סבור דגן ש"ישראל איננה צריכה לחשוש מהחלפתו של אסד במשטר מוסלמי עוין ותוקפני". לגישתו, סעודיה ומדינות המפרץ יפעלו כדי שיורשיו של הנשיא הסורי יהיו מתונים.
"האינטרס הישראלי שלנו הוא לא להתערב", אומר ד"ר גיא בכור, שיתארח הערב בתכנית "העולם הלילה", "שומר נפשו ירחק מהצרה הזאת שנקראת סוריה. ישראל צריכה לשמור על האינטרסים הצרים שלה, כלומר, גבול ולא להתערב. המצב שם רק יילך ויחמיר, וכבר עכשיו לבנון, עירק, טורקיה וירדן מעורבות".
בארצות הברית, הויכוח סביב הנושא נמצא בשיאו. הסנטור הרפובלקני, ג'ון מקיין, אמר בתכנית "פגוש את העיתונות" ברשת NBC: "אובמה נתן לאסד אור ירוק לעשות מה שהוא רוצה נגד המורדים. בכך שסימן את השימוש בנשק כימי כקו האדום שלו, הוא בעצם אישר לו להשתמש בכל נשק אחר כולל טילי סקאד ומסוקים והוצאות המוניות להורג, כל עוד הוא לא עובר את הקו שאובמה שירטט. אנחנו לא צריכים להתייחס לנושא רק מנקודת המבט של האם אסד השתמש בנשק כימי או לא. לכולם ברור שבסופו של דבר הוא ישתמש בו בכל מקרה, כשזה יהיה הסיכוי האחרון להציל את משטרו".
התמונות שהסעירו את העולםלינדזי גרהאם הרפוקליקני הוסיף: "היחס המתפשר שלנו לסוריה יביא דווקא למלחמה עם אירן. האירנים יפרשו את אי ההתערבות בסוריה כהוכחה לכך שאנחנו לא רציניים גם באיומים שלנו כלפיהם. אם לא נפעל בסוריה, כל האיזור יהיה בכאוס. עלינו להיות שם על הקרקע, ולהשיג שליטה בנשק הכימי"
לכך מקיין התנגד ואמר: "אסור לנו להיות עם ה"מגפיים על הקרקע" בשלב הזה (כלומר, להכניס רגלית חיילים). צריך לעזור למורדים ככל האפשר, ולתקוף אווירית". וראש הוועדה לעניני מודיעין, סנטור מייק רוג'רס, הוסיף אתמול: "מתחזקת ההערכה שנעשה שימוש בנשק כימי, יש הרבה אופציות, אבל ברור שחייבים לעשות משהו". גם הוא השתמש בטיעון לפיו האירנים והצפון קוריאנים בוחנים עכשיו את תגובת האמריקנים.
"אני לא חושב שתהיה מעורבות אמריקנית ולא משנה מה אסד יעשה ובכמה נשק כימי ישתמש", אומר בכור, "יש התנגדות גדולה מאד בממשל ובצדק. אף מדינה מערבית לא רוצה להכניס עצמה לתסבוכת שתימשך הרבה שנים. כולם מבינים את המשמעות של התערבות. כי מייד רוסיה תתערב ואז זה יהיה משבר בינלאומי מלווה העימות צבאי. ומה עם הסינים? והאירנים? הם יישבו מהצד ויסתכלו? אף אחד לא ירצה להתקרב לזה. אפילו אם יפעילו בוודאות מוחלטת נשק כימי. סוריה זה לא לוב".
"אני גם לא בטוח הוא משתמש בנשק כימי כמו סדאם חוסיין ב-88. מדובר יותר בהחלטה של דרגי שטח, אין החלטה לפתוח את המחסנים. אני גם לא שולל את האפשרות שהמורדים משתמשים בנשק כימי מאולתר שמסתובב באיזור".
מקיין: "בהחלטה לא לפעול, אובמה נותן לאסד אור ירוק לעשות מה שהוא רוצה נגד המורדים" | צילום: רויטרס73 אחוזים מהאמריקנים מתנגדים למעורבות אמריקנית בסוריה
על פי סקר שערכו הוושינגטון פוסט ו-ABC עולה ש-73 אחוזים מהאמריקנים מתנגדים למעורבות אמריקנית בסוריה. אבל כשנשאלו, מה יהיה עם אסד ישתמש בוודאות בנשק כימי? ענו 60 אחוזים שארצות הברית צריכה לתקוף בסוריה. יותר מכך, 70 אחוזים מהנשאלים סברו שעל הצבא האמריקני להתערב בנעשה בסוריה, אם זאת תתקוף את בנות בריתה של ארצות הברית באיזור.
חמש הצהרות נתן אובמה בהתייחסו לשימוש בנשק כימי בסוריה. מקובל להתייחס בעיקר למרכזית שבהם. בנאומו מה-21 במרץ אמר אובמה ש"ארצות הברית לא תסבול שימוש בנשק כימי נגד העם הסורי או העברה של נשק כזה לידי טרוריסטים". אבל פרשן הוושינגטון פוסט, מארק פישר, אומר שההצהרה לא מספיק ברורה ומאפשרת לאובמה להמשיך לשבת בצד ולהמתין להתפתחויות נוספות. כך, לטענת פישר, העברה לידי גורמים עוינים לא התבצעה. בנוסף, בהצהרות קודמות של אובמה הוא דיבר על "שימוש נרחב", ואילו במכתב לסנטורים דובר על "כמות קטנה" של סארין. הבדל קטן, אבל משמעותי כשמדובר בהחלטות אסטרטגיות כל כך משמעותיות.
עוד הבדל בין ההצהרות קשור למי שמשתמש בנשק הכימי. בעוד שב-14.2 דיבר אובמה על שימוש של המשטר הסורי בנשק כימי, בהצהרות אחרות דיבר באופן מעורפל יותר, כשהוא לא עושה את ההבדל בין אסד לבין המורדים. בכך, לפי פרשנים אמריקנים, העביר לאסד מסר כפול: לא רק ששימוש בנשק כימי יביא להתערבות אמריקנית, גם אם הנשק יגיע למורדים והם ישתמשו בו נגדך, אתה תשלם על כך.
בנוסף, האיום לא אובמה כלל לא דיבר על תקיפה צבאית. אובמה אמר: "לא נסבול זאת, העולם כולו צופה בך". כלומר, ייתכנו גם סנקציות קשות, כוח בינלאומי וכו. לא בהכרח, תקיפה אמריקנית על אדמה סוריה.