לא פשוט לחזור לחיים נורמטיביים אחרי שנים של חיים במעגל הזנות. מעבר לצלקות הנפשיות ולמצוקה הכלכלית, נשים רבות שנמצאות בזנות סובלות מבעיות רפואיות שונות, ובין היתר גם מבריאות פה רופפת. פרויקט של בית החולים רמב"ם ומשרד הבריאות מעניק להן טיפולים דנטליים במטרה לסייע להן להשתקם.

"אני רוצה לחפש עבודה, להרגיש יפה וטוב עם עצמי", אומרת נועה (שם בדוי), 30, הנמצאת בתהליך יציאה מהזנות, "לא הלכתי לטיפולי שיניים כי לא היה לי כסף לזה, ופה יש לי הזדמנות לתקן משהו שחשוב לי לתקן ואין לי אפשרות לעשות את זה לבד. אני רוצה לחייך בלי להתבייש".

הפרויקט "חיוך לקהילה" מעניק לעשרות נשים, גברים וטראנסג'נדרים הנמצאים במעגל הזנות טיפולי שיניים ללא עלות. הכסף מגיע בחסות החוק לאיסור צריכת זנות, שאכיפתו החלה השנה – כשלמעשה, הקנסות שמשלמים הצרכנים מועברים לתמיכה בפרויקטים שיקומיים. חלק מהמטופלים עדיין נמצאים בזנות וחלקם מצויים בתהליך שיקום – אבל כולם מתמודדים עם קשיים דומים. "המפגש עם מטופלות ומטופלים המגיעים מהזנות הוא מורכב", אומר פרופסור אלי מכטיי, מנהל בית ספר להתמחויות ברפואת שיניים ברמב"ם, "מבחינה רפואית מדובר באוכלוסייה שסובלת מבעיות דנטליות קשות, אבל מבחינה רגשית המפגשים מלווים בפחד וחוסר אמון. יש סיפוק גדול בהצלחת טיפול כזה וביכולת לתת למטופל או למטופלת את האפשרות להרגיש טוב עם עצמם".

"בגלל הסמים השיניים התחילו להירקב וליפול"

נוגה שילוח, מנהלת המרפאה הניידת לאוכלוסיות בזנות בחיפה, אומרת שכ-70% מהצעירים הנמצאים על רצף הזנות נמנעים מלקבל טיפולי שיניים מתוך מחסור במשאבים. "בנוסף, מדובר בקבוצה הסובלת מנסיבות חיים שמשלבות הזנחה, מידור וטראומות כתוצאה מהתעללות ממושכת, ואנשים כאלה לא נוטים לפתח אמון בגורמי טיפול רפואיים. התרחיש שבו יושבים על כיסא טיפולים, חסרי אונים, עם פה פתוח ומעליהם אדם שהם לא מכירים, יכולה לעורר אצל הקבוצה הזו תחושות קשות".

השימוש בסמים, המאפיין רבים מהעוסקים בזנות, מדרדר מאוד את מצב בריאות הפה – אבל גם מקשה על צריכת שירותים רפואיים באופן עקבי ומסודר. אילת, 40, שעבדה יותר משני עשורים בזנות, מספרת בילוי לב שבגלל הסמים אין לה, למעשה, שיניים. "השיניים התחילו להירקב וליפול כבר מגיל צעיר, ובמקומן השתמשתי בפלטה של שיניים תותבות. הרופאים עשו לי שתלים ויצאתי עם חיוך. העובדה שהמימון לטיפולים שלנו מגיע מקנסות של צרכני זנות היא פשוט צדק, זה נכון וראוי. הדבר הזה צריך להיעלם ואנחנו צריכים את כל העזרה והתמיכה שאפשר לקבל כדי לבנות חיים חדשים".

"הפרויקט מאפשר לנו לתת לקבוצה הזו מענה באמצעות צוות רפואי מקצועי ומנוסה בתנאים רגישים במיוחד ומותאמים לצרכים של המטופלים האלה", מסכמת שילוח, "המטרה הסופית היא לעצור את הפגיעה בבריאות, לשפר את איכות החיים והתפקוד ולהעלות את תחושת הערך העצמי שלהם בדרך לשיקום".