ל"ג בעומר מאחורינו, וזה אומר הרבה מאוד חתונות וצ'קים מנופחים לפנינו. לקראת פתיחת העונה, עמותת חדו"ש לחופש דת ושיוויון ערכה סקר בקרב 500 נשאלים (מדגם מייצג של האוכלוסיה היהודית בישראל) וגילתה כי שני שליש מהם לא יודעים כי גם אם יבחרו להתחתן בטקס אזרחי בחו"ל - יהיו חייבים להתגרש בבית הדין הרבני.
בתשובה לסקר, 26% מהמשתתפים ענו שזוג שהתחתן בחו"ל יוכל להתגרש בגירושין אזרחיים בארץ - למרות שאין בישראל גירושין אזרחיים ליהודים, 24% ענו שיצטרך להתגרש בגירושין אזרחיים בחו"ל - למרות שהדבר אינו אפשרי, ו-14% סברו שבני הזוג יוכלו לבחור בין כל האפשרויות, למרות שאין בישראל אפשרות בחירה כזאת. בסקר קודם שערכו חדו"ש נמצא ש-75% מהציבור היהודי בישראל בעד הנהגת גירושין אזרחיים בישראל, כשרובם הגדול בעד גירושין אזרחיים לכל וחלק קטן בעד גירושין אזרחיים רק למי שגם התחתן בנישואין אזרחיים.
חשוב לציין שגם אם זוג התחתן בטקס אזרחי בחו"ל - ולא נרשם במוסדות בארץ - הם חייבים להתגרש ברבנות אם הם רוצים להתחתן בשנית, אחרת הם ייחשבו ביגמיסטים (נגד החוק). במילים אחרות, העובדה שזוגות לא נרשמים כנשואים בישראל היא בכלל לא רלוונטית. אמנם המצב מאפשר להם לחלק את הרכוש המשותף בבית דין למשפחה, אבל לא לבטל את הנישואין.
ומה עם זוגות יהודים שלא התחתנו כלל? האם יש סיכוי שיהיו חייבים לעבור דרך הרבנות? בחדו"ש מספרים לנו שלא נתקלו במכרים כאלה, אך עם זאת, מאחר שלבית הדין הרבני מוקנת הסמכות להחליט מי נשוי, תמיד קימת האפשרות שהוא יקבע על פי ההלכה שזוג נשוי גם אם לא התחתן באופן רשמי. "אחת הסיבות שלא סביר שזה יקרה היא בכך שבית הדין עצמו יעניק הכרה לנישואין לא אורתודוכסיים".
"חוסר הידע נוח לממשלה"
הרב עו"ד אורי רגב, מנ"כל העמותה מסר בהודעה לתקשורת ש"חוסר הידע הנחשף מסייע למפלגות החרדיות והממסד הרבני, לשמור על המונופול הדורסני על הנישואין והגירושין בישראל. חוסר הידע גם נוח לממשלות ישראל ומסייע להן למכור את חופש הנישואין והזכות לגירושין למפלגות החרדיות".
לא מפתיע לגלות שבקרב אלו שמכירים את העובדה המרה הזאת - יש רוב נשי מובהק (44% נשים מול 33% גברים). בחדו"ש מציעים שהסיבה לפער הזה היא העבודה שנשים הן הקורבנות העיקריים של בתי הדין הרבניים. ברמה הפוליטית, המודעות גוברת ככל שהולכים שמאלה: 70% ממצביעי מרצ ידעו שגירושין של יהודים בישראל נערכים רק בבתי הדין הרבניים ו-52% ממצביעי המחנה הציוני. את הבקיאות הרבה ביותר רשמו בני הציבור שסובל מהבעיה כלומר העולים מחבר העמים עצמם (37%) ומצביעי ישראל ביתנו (39%).
למרות שרב הישראלים מתחתנים ברבנות, בחדו"ש טוענים שהסקרים שהם עורכים מראים בעקביות ששני שליש מהישראלים תומך בביטול המונופול האורטודכסי, אבל "כדי שהתמיכה הזאת תהפוך לדרישה ציבורית נחרצת יש צורך שהציבור יבין את חומרת הבעיה", כך לפי רגב. עם זאת, "אין ספק שבין האחראים לכך שהנושא אינו מוכר דיו לציבור הרחב נמצאות מפלגות האופוזיציה, אשר מעדיפות למכור ערכי יסוד אלה עבור התקווה שיוכלו להקים ממשלה עם המפלגות החרדיות, וכמעט אינן מעלות את הנושא לסדר היום הציבורי".