ביציאה מבית ההורים, בדרך לאוטובוס שלוקח אותך לבסיס, רגע לפני דלפק הצ'ק אין שיטיס אותך לטיול הגדול, בשיחת טלפון מהרכב שניה לפני שאוספים את הילדים מהגן – אולי לא תמיד הקשבנו לה, אבל אימא תמיד הייתה שם כדי להגיד לנו את המשפט הנכון, מילת עידוד להמשך הדרך, או עצה שלא תסולא בפז.
בדרך כלל הבנו את זה רק בדיעבד, אולי אפילו קצת צחקנו עליה תוך גלגול עיניים ו"בסדר, בסדר", אבל בפועל אנחנו מיישמות את העצות הללו ביומיום – וזו, הרי, הייתה תכניתן הממזרית מלכתחילה. לא תמיד מדובר בעצה משנת כיוון ופרספקטיבה לחיים, לפעמים זה יכול להיות בקטן – כמו לפתוח את דלת השירותים הציבוריים עם חתיכת נייר טואלט, או לשתות כוס מים לפני הקפה של הבוקר.
ראש השנה הוא זמן טוב לעשות סטופ לשעון העצר של מירוץ החיים ולהתחדש במלאי טיפים לחיים יותר טובים מפי "בנות של", שבסופו של יום – תמיד, אבל תמיד, יקשיבו לאימא שלהן, כי מתברר שהיא יודעת הכי טוב.
"אל תורידי כל כך הרבה מהגבות שלך. גבות עבות יחזרו לאופנה". עכשיו הכל ברור: אימא היא מגדת עתידות. איך, בשם אלוהי הגבות והשפם, היא ידעה בשנות התשעים ש"מראה ברוק שילדס" כמו שאהבה לקרוא לזה, יחזור כעבור אי אלו שנים. אבל זה כבר היה מאוחר מדי – אנחנו דיקקנו את הגבות שלנו לכדי בלתי נראות (כי ככה נראתה רייצ'ל מחברים), והגבות שלנו עדיין בטראומה.
"פיפי יציאה מהבית". קוד שכל בני הבית מכירים. הולכים לעשות פיפי לפני שיוצאים, גם אם אתם לא באמת צריכים - כי מי יודע אם תתקעו במקום ללא שירותים. אתם חייבים, כי לאימא שלכם יש מן תכונה כזו של מכשפות, שגורמת למזג האוויר להתקרר באמצע הקיץ - כשהיא מתריעה בפניכם לקחת סוודר ביציאה מהבית, ולגוף שלכם לרצות פיפי בהול, כשאתם במקום נטול שירותים.
"אם יש מעבר צר, ואת לא בטוחה שתצליחי לעבור, תעצמי עיניים ותני גז". עצת הזהב ההיסטרית הזו, מתאימה, אגב, לא רק בזמן נהיגת שודים ובריחה מהחוק אלא גם כמטאפורה לחיים. למען הפרוטוקול, מדובר במשפט של אימא של אימא, וכידוע, לעצות של סבתא יש פז"ם רב יותר ולפיכך מקבלות תוקף של וינטג' יוקרתי.
"את לא צריכה להתאפר, את יפה כמו שאת". נאמר כמעט לכל נערה מתבגרת שהחליטה לערוך ניסויים קוסמטיים על הפנים שלה, בחסות אודם זעקני, טונות של עפרון עיניים וסומק מוגזם. אנחנו היינו בטוחות שהאיפור מבליט את היופי שלנו, בקטנה כזה, אבל אימא, הו אימא, ראתה את המכלול והבינה שאנחנו ליצניות קטנות. בתמונות הישנות אנחנו כבר יודעות: אימא לגמרי צדקה, אנחנו לא רצינו להקשיב.
"תפסיקי לנסות לרצות את כולם. תעשי מה שאת רוצה" וגם: "את מחליטה, את עושה. כל השאר זה תירוצים". עצה שמגיעה מהלב, ממרום שנותיה ונסיונה של אימא, שבעצמה חוותה את כל אותם וויתורים כדי שכולם יהיו מרוצים. תפסיקי לדאוג לכולם, לא נעים מת, והגיע הזמן לחשוב על עצמך.
"אם את אוהבת את הבגד, תקני שניים ממנו – בטוח אחד יחרב בכביסה". תודה לך, אימא, על המשפט שמצדיק מחצית מכמות הפריטים שלנו בארון ומנצח בכל ויכוח עם בן הזוג.
"תא השירותים הכי קיצוני ורחוק הוא הכי פחות מלוכלך". נאמר על ידי אימא ג'רמופובית שבדרך כלל קצת מגזימה בעצות ההיגיינה שלה ("תלחצי על כפתור המעלית עם הזרת", למשל). אבל כאן מתברר שבמרבית המקרים אימוש לגמרי צודקת – ואנחנו מדברות מניסיון. לאנשים פשוט אין כוח להתרחק עד השירותים הקיצוניים.
"תני לילד לנסות דברים בעצמו, ועודדי אותו מהצד". עצה זו מגיעה דווקא מהחמות, שלימדה את כלתה לתת לילדיה להתנסות, ליפול, להתלכלך ולקום מחדש באופן שמשנה את הפרספקטיבה על החינוך וגידול הילדים. ובמילים אחרות: תשחררו, כפרות.
"לכי על החנון. החתיכים הם מניאקים". ברור שבשנות התיכון כל משפט כזה היה נכנס מאוזן אחת ויוצא מהאוזן השניה, כי מי שם על החננה הזה מהכיתה המתוגברת כשהחתיך ההורס מציע לנו חברות? אבל אימא כרגיל יודעת שבחלוף השנים הגלגל מתהפך והחנון עוקף את כולם בסיבוב, הופך לברבור, משתמש ביכולותיו ומצליח בטירוף – בעוד החתיך עוד ממשיך לחפש את עצמו.
"מותר לך לבקש עזרה". תזכורת חשובה מאין כמותה, שאימא כנראה הייתה צריכה בעצמה – רק שבאותם ימים לא ממש דיברו על זה. את לא צריכה להיות סופר וומן, את לא צריכה לעשות הכל. תבקשי עזרה, תחלקי את המטלות עם הזוג, תאצילי סמכויות או תעשי אאוטסורסינג – מנקה או מבשלת הן ממש לא מילים גסות, אם יש לך את האפשרות. להיות שפויה ומאושרת זה קצת יותר חשוב מלתקתק ולעשות "וי".
"לבשי זוג נוסף של תחתונים בצבע הגרביונים, מעל הגרביונים, כדי שלא יחליקו מטה". בהאזנה ראשונה, זה נשמע כמו עצה קצת תמוהה, אבל כשחושבים על זה – מדובר בטיפ גאוני. הקץ למתיחת הגרביונים בתנועות מביכות, שבדרך כלל גם גורמות לרכבות. העצה הזו תקפה כמובן לימות החורף, אנחנו מציעות לוותר על שני תחתונים וגרביונים בקיץ המהביל.
"קודם תטפלי באירוע, אחר כך תלחצי". נאמר מפיה של אימא רופאה, שיודעת בדיוק לטפל בסיטואציה. אגב, מדובר בטיפ שרבים מבני הזוג צריכים לאמץ – וללמוד מהאימהות הקוליות ששומרות על קור רוח גם כשהילדה צורחת ונוזל דם. מה זה דימום קל לעומת מה שאנחנו חוות מדי חודש?