בית הקפה הטבעוני "הנדסם הר" Handsom her, במלבורן אוסטרליה נפתח רק לפני שבוע, אבל כבר הספיק לעורר מהומה. ולא, לא בגלל תפריט מרעיש או עיצוב יוצא דופן. המהומה נסובה סביב לוח גיר קטן שנמצא מחוץ לבית הקפה עליו נכתבו מספר חוקים בגיר צהוב שהספיקו בשביל להסעיר את הרשתות החברתיות בכל העולם.
מאחורי בית הקפה עומדת אג'נדה פמיניסטית ברורה וחד משמעית ואם יתחשק לכם לשבת בו תצטרכו לציית לשלושת החוקים המופיעים בכניסה אליו: א. לנשים תמיד תהיה עדיפות בהושבה על פני גברים. ב. גברים ישלמו 18% יותר על כל התפריט – מה שמכונה על ידי בעלות בית הקפה כ"מס פערי מגדר" שיועבר כתרומה למוסדות לתמיכה בנשים מוכות או נזקקות. 3. הכבוד בין באי בית הקפה חייב להיות הדדי.
באופן לא מפתיע, החוק השני ברשימה הוא זה שעורר את מרבית העניין והמהומה, למרות שבעלות בית הקפה מציינות שהוא "וולנטרי" וייאכף פעם אחת בחודש בלבד. "המטרה שלנו היא להעלות את המודעות לפערי השכר המטורפים שקיימים עדיין בין נשים וגברים", אומרת אלכס א'ובריין, אחת מבעלות בית הקפה ל- Broadsheet. "הפער הזה מלווה אותנו כבר כמה עשורים ואני רוצה שגברים יעצרו רגע ויחשבו על זה, דרך כך שהם מרוויחים יותר הם גם יכולים לשלם יותר".
א'ובריין אומרת שעד עכשיו כל הלקוחות הגברים שלה הסכימו לשלם את המס והיו כאלה שאף הגדילו לעשות ותרמו כסף נוסף למען המטרה. עוד היא מציינת שהגברים יישאלו אם הם מסכימים לקחת חלק בתכנית הזו או לא. "אם לאנשים לא נוח לשלם או שגבר לא רוצה לשלם את המס הזה, אנחנו לא נגרש אותו מבית הקפה כמובן", היא אומרת. "זו רק דרך להעלות את המודעות והזדמנות טובה לעשות משהו טוב".
התגובות, כמו שכבר ניחשתם, לא אחרו להגיע. "תגידי לי מי בנה לך את בית הקפה הזה? מי סיפק לך את החשמל, הגז, אספקת המוצרים? נשים?" צייץ גבר הולנדי זועם בטוויטר. "כשיתבעו אותך את תביני היטב שמדובר באפליה", כתב גבר אחר ברשת וגבר נוסף סיפר שדיווח על בית הקפה למשרד לענייני צרכנות בויקטוריה אוסטרליה, באשמת אפליה.
Would LOVE everyones thoughts on this. My friends cafe in #Brunswick, Handsom Her - is for women by women AND an has a 18% gender tax! pic.twitter.com/tVSX3PO4q8
— Paige Cardona (@paigecardona) August 3, 2017
אך יחד עם זאת, לבית הקפה הזה יש גם לא מעט תומכים, והם אלה שבסופו של דבר ישתו את הקפה הטבעוני שלהם בהנדסום הר. "הגיעה אלינו חבורת גברים שטיילה בעיר, הם קראו את החוקים וכולם שילמו בשמחה את 'מס הגברים' שלנו ואף הוסיפו כסף נוסף למען המטרה. בשלושת הימים הראשונים לפתיחת בית הקפה חוללנו סערה ברשת והעלנו את הנושא על סדר היום וזה מה שחשוב", מוסיפות ומסכמות בעלות בית הקפה. מה דעתכן?