ב-2012 פורסמה ב"הארץ" ידיעה לפיה מד"א נכנע ללחץ החרדים והסכים להקים ועדת רבנים שתנחה את הארגון בעבודה השוטפת. הרקע היה פסקי הלכה שאסרו על התנדבות בארגון, בין היתר בגלל סוגיית ה"צניעות": אי הפרדה בין העובדים הגברים למתנדבות. חלק מהקוראים הגיבו בזעם: למה שרבנים יתערבו בארגון מציל חיים? למה מד"א צריך לפעול למען הדרת נשים?

היום פתאום ההחלטה הזאת נראית קצת הגיונית. לאור הפרסומים בשנה האחרונה, הורים רבים ודאי מיישרים קו עם הגישה הזאת ומסרבים שבנותיהם יתנדבו בארגון בו מתקיימות הטרדות ותקיפות מיניות שלא מטופלות כראוי. כך או כך, מי שמשלמות את המחיר הן הנערות, חלקן בנות 15 בלבד: או שהן מודרות, או שהן מוטרדות.

למה כל כך הופתענו?

בשלוש-ארבע בשנים האחרונות אלפי נשים השמיעו את קולן וסיפרו את סיפורי ההטרדות והתקיפות שלהן באומץ רב. כתוצאה, גברים בכירים רבים נחשפו כעברייני מין. אך למרות ריבוי העדויות ולמרות שנדמה ששום דבר כמעט כבר לא יכול להפתיע אותנו, יש עדיין אירועים של תקיפות מיניות שעדיין מדהימים בעוצמת הניצול והרוע שלהם.

כזו היא תופעת התקיפות המינית במד''א, שסוקרה בהרחבה לפני כחצי שנה על-ידי יפעת גליק בערוץ הראשון. על-פי העדויות, חלק מנהגי מד״א שנשארו לבד עם המתנדבות באמבולנסים, הטרידו מינית נערות ונשים בארגון, באמירות מחפיצות או במגע מיני, שאסור על פי חוק עם קטינות ונקרא "בעילה אסורה בהסכמה".

כאמור, חצי שנה חלפה מאז התחקיר. אז מדוע אנחנו שבות לדבר עליו עכשיו? ובכן, לפי ארגון ״אחת מתוך אחת״ בהובלת שלומית הברון וגל שרגיל, למרות שבעקבות הכתבה נערך דיון בכנסת ובו נתקבלו מספר החלטות לתיקון המצב - שום דבר כמעט ולא נאכף.  מה שכן קרה לעומת זאת זה שכ-30 נשים נוספות קמו והעידו. כעת, ״אחת מתוך אחת״ מבקשות להרחיב את מעגל העדויות, קוראות גם לגברים לספר סיפורים שהם מכירים ולציבור כולה לפנות למד״א בדרישה לטיפול בתופעה ההטרדות המיניות שפושה בה.

כל ניצול של נערות ונשים הוא נבזי, אך בארגון התנדבותי שחורט על גדלו הצלת חיים, הניצול הוא חורה במיוחד. רבות מהמתנדבות הן נערות שמגיעות לארגון כחלק מהתנדבות אישית שהן מחויבות לעשות בתיכון. כלומר, הן מחויבות להגיע למקום שבו הן חשופות להטרדה מינית. מצד שני, בגלל שהן לא עובדות של הארגון הן לא ״נהנות״ מההגנה המלאה שיש לעובדות בארגון, כי החוק למניעת הטרדה מינית - בהקשר של יחסי מרות - לא כולל בתוכו מתנדבות (מתנדבות שירות לאומי כן נכללות בו). ברמה הערכית, גלומה אירוניה רבה בכך שנערות שמגיעות לתת מעצמן, מרצן וכוחותיהן לטובת החברה, מגלות שחלק ממה שמצופה מהן הוא לספק גם מין.

התפקיד של מד״א כארגון מציל חיים דומה לתפקיד של המשטרה והצבא בהגנה על הביטחון של האזרחיות והאזרחים. אבל גם כאן אנחנו מגלות ש״ביטחון״ ו״הצלת חיים״ נמדדים לפי אמות מידה גבריות. מה זה אומר? שבגדול צריך לוודא שלכולם ולכולן יש דופק ושהדם זורם כראוי. אבל מעבר לשלב - הזה נערות ונשים נועדו להיות קישוט יפה או גוף חם ונוח שהגברים הגיבורים יוכלו ליהנות בזמן שהם מצילים חיים.

זה נכון כשמדובר בקציני משטרה בכירים שמטרידים שוטרות, זה נכון במקרה של חיילים שרואים פורנו כחלק מההווי הפלוגתי כמו שנחשף לאחרונה על-ידי טל לאור וזה נכון במקרה של נהגים שטסים בכבישים במהירות כדי להביא חולות וחולים לבתי-חולים, ובין נסיעה לנסיעה לוקחים הפסקה עם היבול הצעיר והחדש שמוזרם אליהם ממערכת החינוך.

לא כולן ירצו להיחשף

"אחת מתוך אחת" מזמינות היום נשים ונערות להצטרף למעגל העדויות. מדובר במציאות עצובה ששוב מטילה על הנערות והנשים שהוטרדו והותקפו את הטיפול בבעיה ודורשת מהן לחשוף את עצמם. הרי, החשיפה דורשת הרבה מאוד משאבים נפשיים ותמיכה אחריה לאורך זמן. לא כולן מעוניינות לשלם את המחיר הזה, או להיות מזוהות בציבור או בסביבה שלהן כנפגעות של מד״א.

כאן מד״א חוטאים שוב. במקום לקחת על עצמם ברצינות את הטיפול בתופעה הם גורמים לזה שנערות ונשים שלא בהכרח רוצות להמשיך ולהתעסק בתקיפה שהן עברו, יצטרכו לדוש בה שוב ושוב, וכך הם חושפים אותן לטראומה חוזרת ואף לאיומים מצד הגברים שהטרידו אותן. ההתנערות שלהם דה פקטו מהנערות שמקדישות זמן רב עבורם, היא עדות לקלות שבה החיים שהם מתיימרים להציל, לא כל-כך חשובים בעיניהם. כשמדובר בנערות ונשים, בכל מקרה.

 

תגובת מד"א:

"מגן דוד אדום רואה בחומרה רבה את תופעת ההטרדות המיניות ופועל בנחישות בכל מקרה בו מתקבלת תלונה. עובדים ומתנדבים שנמצא כי פעלו שלא בהתאם לרוח הארגון טופלו במלוא חומרת הדין ובאפס סובלנות, ואף הודחו או פרשו בעצמם מפעילות בארגון.

יודגש כי במד"א מבוצעות פעולות משמעותיות ומושקעים משאבים רבים למניעת האפשרות של הטרדה. כך למשל קיימת הפרדה בחדרי המנוחה של הצוותים, מתקיימות פעולות הסברה רבות בקרב אלפי העובדים והמתנדבים, החל מההנהלה הבכירה ועד אחרון המתנדבים, וננקטת יד קשה כלפי כל מי שלא פועל בהתאם לרוח הארגון. יובהר כי חלק נרחב מהמלצות ועדת הכנסת כבר מוטמע במד"א ואנו פועלים בשיתוף הארגונים למניעת הטרדות מיניות על מנת לטפל בנושא בצורה יסודית ומהירה. יש לקחת בחשבון כי במד"א פועלים כ-15,000 עובדים ומתנדבים, העושים כולם מלאכת קודש, ואין להכתים ארגון שלם בגין מקרים קונקרטיים שלא הובאו לידיעתנו, אך אכן מצדיקים טיפול ובדיקה".