ביקורת חריפה על ההחלטה להעניק לעמותת "אפרת", הפועלת למניעת הפלות, את פרס ירושלים. היום אחר הצהריים צפוייה הפגנה גדולה מול הכנס שיתקיים במלון "קראון פלאזה" בעיר ובנוסף נעשתה פנייה נרחבת לנואמים באירוע, בהם ח"כים ושרים בכירים, לבטל השתתפותם. עם זאת, עד כה אף אחד לא ביטל השתתפותו בשל הענקת הפרס לעמותה השנוייה במחלוקת.
בחודש שעבר הודיעו מארגני הכנס השנתי, המתקיים בפעם העשירית בחסות השבועון "בשבע" ואתר "ערוץ 7", כי העמותה בראשות ד"ר אלי שוסהיים העומד בראשה יזכו לקבל את הפרס. מאז נשמעה ביקורת חריפה בקרב פלגים שונים בציבור נגד הענקת הפרס לעמותה. "אפרת" עלתה לכותרות ועמדה בלב המחלוקת הציבורית לאחר מותו של הנער רז אטיאס. אז טענו בני משפחתה של חברתו ההרה של אטיאס כי לעמותה יש יד במקרה, לאחר שניסו לבצע לשניים "שטיפת מוח".
עם ההודעה על הכוונה להעניק את הפרס לעמותה פנתה חברת הכנסת מטעם "התנועה", אורית זוארץ, במכתב אל מנכ"ל הכנס, דוד סעדה, בבקשה לבטלו, אבל זה הדגיש כי אין בכוונתו לשנות את ההחלטה.
"השתתפותך בכנס - תמיכה אקטיבית ב'אפרת'"
לאחר שהובהר כי הענקת הפרס לא תבוטל, הופעלו לחצים רבים על דוברי הכנס במטרה שיבטלו את השתתפותם. ביום ה' (ה-3.1) שלחו ארגוני הנשים ופעילות חברתיות שונות מכתבים לדוברים בכנס, ביניהם חברי כנסת ושרים מכהנים, בדרישה להחרימו. בין אנשי הציבור שקיבלו את המכתב: השר להגנת הסביבה גלעד ארדן; המשנה לראש הממשלה והשר לפיתוח הנגב והגליל ולשיתוף פעולה אזורי, סילבן שלום; ויו"ר מפלגת "עם שלם", הרב חיים אמסלם.
"כדמות ציבורית, השתתפותך בכנס זה, ובזאת נכללת אף השתתפותך כדובר/ת באחד מן המושבים המתקיימים במסגרתו, נתפסת בעינינו כתמיכה אקטיבית מצדך בעמותת 'אפרת'", נכתב שם, "השתתפותך מהווה תרומה פעילה למהלך מתמשך ומחושב של מתן לגיטימציה ציבורית לפועלה של עמותת 'אפרת'".
גם "הליכודניקים החדשים", קבוצת הצעירים שהתפקדה לליכוד כדי להשפיע על אופי המפלגה, פנו במקביל לחברי הכנסת מטעם המפלגה: סילבן שלום, גלעד ארדן, דני דנון, ציפי חוטובלי ומשה פייגלין, בבקשה "להתנער מפעילותה של אגודה זו". המכתב לא זכה לתשובת מרבית הח"כים. חבר הכנסת היחידי, לדברי קבוצת הצעירים, היה משה פייגלין אשר הגיב לדברים בעמוד הפייסבוק שלו. "אין לי שום כוונה להתנער מאגודת אפרת", כתב, "הדיבור על ניצול מצוקה הוא דיבור מופרך. באותה מידה ניתן לומר שאתם מנצלים את מצוקת הנערות ומשלים אותן כאילו הפלה היא עניין שולי שאינו נושא עמו סכנות בריאותיות ומצוקות נפשיות".
היום, הודיעה מפלגת מרצ, כי לא תשלח את נציגיה להשתתף בכנס. בהודעה שהוציאה המפלגה הגדירו את עמותת כאפרת כעמותה "שמקיימת מסעות הפחדה ושטיפות מוח בקרב נשים שבמקשות לבצע הפלה" והודיעו כי בכוונתם להפגין מחוץ לכנס. מיכל רוזין, הרביעית ברשימת מרצ לכנסת ומנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות תקיפה מינית, אמרה היום ל-mako כי "אגודת אפרת פועלת באמצעים נלוזים ופוגעת בזכות הבחירה של נערות צעירות ושל נשים על גופן ועל חייהן, באמצעות איומים והפחדות. העובדה שנציגי המפלגות נותנים יד להשפלת נשים בהשתתפותם בכנס היא בושה לפוליטיקה הישראלית".
גם חברי מפלגת העבודה הביעו הסתייגות מהענקת הפרס. העיתונאי לשעבר, מיקי רוזנטל, אמר כי: "צריך לומר בקול רם וברור: אי אפשר להיות גם בעד זכויות נשים וגם בעד דרכי פעילותה השנויות במחלוקת של אגודת אפרת. זכותן של נשים ונערות לאוטונומיה גופנית הינה זכות בסיסית וחשובה מאין כמוה״. אראל מרגלית, יצא נגד הענקת הפרס, והבהיר כי "ההחלטה להעניק את פרס ירושלים לעמותת אפרת, אינה מקדמת הגנה על זכויות אלו בשל האמצעים השנויים במחלוקת אותם היא מפעילה". חילי טרופר אמר שהוא מסתייג מהענקת הפרס אבל בכל זאת יגיע לאירוע על מנת להביע את דעתו.
חוטובלי: "תפיסות עולם אינן סיבה להחרים במות דיון"
חברי הכנסת מטעם הליכוד שהוזמנו לכנס, נמנעו מלהביע עמדה ברורה בנושא בעקבות פניית mako. המשנה לראש הממשלה סילבן שלום נמנע מלהגיב לדברים. כמו כן, חברת הכנסת חוטובלי, חברת הכנסת היחידה האישה שעתידה לשאת דברים בכנס, הסבירה כי היא "מארגני הכנס הם אלו שבחרו למי להעניק את הפרסים ולא אישי הציבור המשתתפים בו. ח"כ חוטובלי מאמינה שתפיסות עולם אינן סיבה להחרים במות דיון בסוגיות מהותיות בחברה הישראלית, לכן השתתפה בעבר גם באירועים דומים שנערכו על ידי הקרן החדשה לישראל".
לעומת התנגדות נרחבת להענקת הפרס, נזכיר כי הרבנים הראשיים לישראל הביעו בשבוע שעבר תמיכה באגודת אפרת. במכתב שנשלח לעמותה הרב יונה מצגר והרב שלמה משה עמאר, נכתב כי הם "רואים חשיבות רבה בפעילותה של אגודת אפרת להצלת חיי ילדי ישראל, אשר במהלך כ-30 שנות פעילותה ניצלו בזכותה עשרות אלפי עוברים ובשנה האחרונה בלבד ניצלו חייהם של כ-4,000 עוברים".