מיגרנות, דיכאון, ירידה בחשק המיני, עלייה במשקל, סיכון מוגבר ללקות בשבץ מוחי או סרטן השד, הופעת קרישי דם מסכני חיים, דימומים, ציסטות בשד, נפיחות וכן, סכנה ללקות בהתקף לב. כן, זו רשימת הסיכונים המקוצרת של תופעות הלוואי שכרוכות בנטילת גלולות למניעת הריון. ובכל זאת, רוב הנשים עדיין בוחרות בהן בתור הפתרון האידיאלי למניעת הריון.
רק לפני שבוע, בישרנו לכן על פריצת הדרך בעולם המופלא של אמצעי המניעה. אחרי שנים של ניסיון להכניס לגוף האישה הורמונים בכל מיני דרכים משונות, עם תופעות לוואי די מחרידות, המדע החליט להפנות את תשומת הלב לגברים – וזה עבד מעולה.
במחקר על הגלולה הגברית השתתפו כ-320 גברים בין הגילאים 18 עד 45, במהלכו הוזרק להם שילוב של טסטוסטרון (כאילו שאין להם מספיק) ופרוגסטרון (אותו הורמון שנמצא גם בגלולות לנשים). במשך 56 שבועות הצליחו להגיע למסקנה ששילוב ההורמונים הזה יעיל ב-96% במניעת הריון.
אבל בהמשך, עשרים משתתפים החליטו לנטוש את המחקר ולקטוע את החגיגות בעקבות תלונות על שינויים במצב הרוח וגם קאמבק קליל של אקנה. מסתבר שלקום לפעמים על צד שמאל בבוקר, זה סיכון שגברים לא מוכנים לקחת. הרי מה זה קצת באסה לעומת דום לב?
"מתוך מי שפרש, רק שישה דיווחו על שינויים במצב הרוח ושישה משתתפים נוספים דיווחו על מקרים בודדים של אקנה, התקפי פאניקה שנובעים מהחשש מזריקה (מה?), דפיקות לב, לחץ דם גבוה ומקרים בודדים של אין אונות", מסביר ריצ'רד אנדרסון, יוזם המחקר בראיון לברואודלי.
אז למרות שהמחקר הסתיים מוקדם מהצפוי, החוקרים עדיין מאמינים שיש כאן ניצחון ממש בעתיד של אמצעי המניעה. "זה צעד גדול קדימה", מסביר אנדרסון. "תופעות הלוואי אולי הצליחו להפריע למחקר, אבל בסופו של דבר הן דווחו בקצב די מתון והרוב המוחלט החליט להישאר. גם כשהיו חששות – כולם הורגעו די במהרה".
לדברי אנדרסון, הרעיון להכניס לשוק גלולה לגברים, היא חלק מהניסיון להרחיב את מגוון האפשרויות של אמצעי המניעה. "בסופו של יום, לכל אמצעי מניעה יש תופעות לוואי והן רלוונטיות למי שעושה את הבחירה להשתמש בו. מי זה לא מתאים לו תמיד יכול להפסיק ולבחור באפשרות אחרת. בסוף כל אחד משתמש במה שעובד בשבילו".